Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MÜBADELE VE BALKAN TÜRK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI KONGRESİ SAMSUN’DA YAPILDI

MÜBADELE VE BALKAN TÜRK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI KONGRESİ SAMSUN’DA YAPILDI

10
0

“8. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi  Samsun’da yapıldı. 6 Balkan ülkesi ve 25 Akademisyenin katıldığı Kongreye Batı Trakya’dan Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu ve BİRLİK Gazetesi Gen. Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi Gazeteci İlhan Tahsin katıldı.

Kongrenin bu yılki onur konuğu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İsen oldu. Prof. Dr. Mustafa İsen, Türkiye’de yaşayan göçmenlere ilişkin, “Siz sıfırdan başlayarak, önce kendi konumuzu geliştirecek, kendi konumuzla bulunduğunuz bölgeyi geliştirecek, durgun suya atılmış bir taş gibi, oradan ülkeyi geliştirecek ve Türkiye’nin önünü açacak çok güzel çalışmalar yaptınız” dedi.

Konuşmasına, Balkan Türkleri ile ilgili tarihsel süreci anlatarak başlayan İsen, “Gerçekten ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ meselesi, üzerinde ısrarla durmamız gereken fevkalade unsurlardan biri. Buradan hareketle de artık emperyal ve başka tür bilgiler içinde değil, birikimlerinizi paylaşarak ve bu birikimlerden bütün bu bölge için ortak kazanımlar elde ederek yeni yaklaşımlar içinde olmak gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Türk üniversitelerinin bir handikabı olduğunu vurgulayan İsen, “Çok gözlerinin önünde cereyan eden faaliyetleri değerlendirecek ve buradan yeni vizyonlar çıkarabilecek çalışmalar yapmıyoruz. Özellikle sosyal bilimler için söylüyorum. Mesela Samsun’da göçmen kitleyi çıkaracak olsak, burada sadece Balkan göçmenleri kastetmiyorum, Kafkaslardan gelen çok sayıda göçmen var, iç göçle gelen insanlar var, Samsun nüfusundan geriye ne kalır? Herhalde çok bir şey kalmaz” ifadelerini kullandı.

Göç hem eksiltir, hem de çok acı ve acıklıdır”

BİRLİK Gazetesi Gen. Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi Gazeteci İlhan Tahsin de bir konuşma yaparak Mübadelede yaşanan acıları ve göçü özetle anlatmaya çalıştı.

İlhan Tahsin, Göç hem eksiltir, hem de çok acı ve acıklıdır, insanları yerinden yurdundan eder, bir daha yaşanmasın diyerek başladı sözüne ve şöyle devam etti.

“Ama benim asıl ilgimi çeken kısım mübadeleden sonra Trakya’da kalan Müslüman Türkler. Trakya diyorum. Oysa Türkçe’de Batı Trakya olarak bilinir daha çok, Yunanistan’da da Ditiki Thraki yaygındı bir kaç sene öncesine kadar. Ancak artık Yunan yetkililer Trakya’ya Batı sıfatının konulmasından hoşlanmıyorlar, bölünmüşlük içeriyor diye. Hak vermek için degil, ama Türkiye’de de Doğu Trakya’dan bahsedilmediğini, sadece Trakya bölgesi dendiğini hatırlatırım.

Son olarak Mübadil kelimesinin kökü ise Arapça, ve bu kök bizi bedel kelimesine götürüyor, yani değeri olan bir şeyin ya da bir kimsenin değişimi.  Demek ki mübadilin bir bedeli var, geri verilmesi gereken bir bedel.

Geri kalanlar ise devletler arasında yanlış uygulamalar, yaşanan gerginliklerin gölgesinde daima her gün bedel ödeyen yerlilerdir. Azınlıklar.”

İki gün süren kongreye AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Kosova’nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, akademisyenler, araştırmacı ve gazeteciler katıldı. İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ise İskeçe’den canlı olarak telefon ve kamera ile konuşmasını gerçekleştirdi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz