Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MİLLETVEKİLİ ZEYBEK: “GAYRİMENKUL VERGİSİ HÜKÜMETİN İŞÇİLERE KARŞI BİR SALDIRISIDIR”

MİLLETVEKİLİ ZEYBEK: “GAYRİMENKUL VERGİSİ HÜKÜMETİN İŞÇİLERE KARŞI BİR SALDIRISIDIR”

17
0

SYRİZA Partisi İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek Parlamento’da yaptığı konuşmada, “Gayrimenkul vergisi hükümetin işçilere karşı bir saldırısıdır” dedi. Zeybek konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

Sayın Milletvekilleri,

Gayrimenkul vergisi hükümetin işçilere karşı bir saldırısıdır.

Hükümet, uyguladığı memorandum ve tasarruf politikaları ile gelirlerin ve Devletin sunduğu hizmetlerin azalmasını başarmıştır.

Bundan dolayı da,vergi politikası da ayrıcalık teşkil edemez. Hükümet, vergilendirme sistemini dar gelirlilere bir dağıtım mekanizması olarak göreceğine, bugüne kadar mecliste oylanan yasalarla aksini yapmaktadır.

Bugüne kadar meclisten geçen kanunlarla hükümet, vergi sistemini bütçe açığını kapatacak bir araç ve gelirlerin zenginlere dağılmasını sağlayan bir mekanizma olarak algıladığını göstermektedir.

Bugün oylamaya sunulan vergi tasarısı birkaç ay önce oylanan iki vergi kanununa ve alakası olmayan yasa tasarılarnında oylanan yirmi vergi hükmüne eklenmektedir. Hükümet, her gelir problemi yaşadığında istenilen sonuçları elde etmek için yeni vergi kanunları ve hükümleri oylamaya sunmaktadır. Sunduğu yasa tasarılarıyla da, bütçe açığını dar gelirlileri vergilendirerek zenginlere ise rahat nefes aldırarak kapatmaya çalışmaktadır.

Böylelikle yeni vergi sistemi sade vatandaşın mal varlıklarını hedef almaktadır. Hükümetin iddia ettiği gibi gayrimenkullere koyduğu vergiden (haraçtan) daha düşük bir vergi sistemi olabilir, fakat kalıcı bir vergidir. Yani, vatandaşlar bu vergiyi her yıl ödeyeceklerdir ve krizden önceki vergilerin 6,5 katı daha fazlasını ödeyeceklerdir.

Bu vergi kırsal ve tarımsal bölgeleri ekonomik olarak çökerten bir vergi sistemidir. Bu vergi tasarısı müstakil evlerde inşaatı ve arsayı ayrı ayrı vergilendirdiğinden yaklaşık iki katı daha fazla vergilendirmektedir. Bu vergi sistemi menkulleri gerçek ticari bedeline göre değil rayiç bedeline göre vergilendirmektedir.

Sonuç olarak da müstakil evlerin şart olduğu bölgelerde, mesela İskeçe dağlık bölgesinde yaşayan insanları orantısız olarak vergilendirmektedir. Böylelikle, düşük değeri olan menkullerin işsizliğin %90 olan bölgelerde değerinden daha fazla vergilendirmesi vergilerin ödenmemesine neden olduğundan bölgemiz insanın mal varlıklarını tehlikeye koymaktadır.

Hükümetin, tarlaların vergilendirmesinde sözde geri adım attığını göstermeye çalışmasına rağmen tarlalar için tasarlanan vergi kanunun ilk kanundan çok daha yüksek oranda olduğu ortaya çıkmaktadır. Dönüm başına olan verginin azalmasına rağmen tek ürün üretim yapan tarlaların kat sayısı iki katına çıkartırıldığından tarla sahiplerine ekonomik yük teşkil etmektedir.

Ayrıca, yeni vergi tasarısı ödeme güçü olmayanlara hiçbir kolaylık sağlamamaktadır.

Bu vergi tasarısı

1)  Vergiden muaf tutmayı öngörmüyor ve  ilk mülkiyeti korumamaktadır.

2)  Elektrik bağlantısı olmayan ve bugüne kadar haraçtan istisna edilen kullanılmayan evleri bile vergiye tabi tutmaktadır.

3)  İstisnayi  şartlar ve kriterler koymaktadır

Fakat bu vergi tasarısı büyük mal varlıkları olanlara bazı kolaylıklar sağlamaktadır. İlk olarak,her taşınmaz mal varlığını ayrı ayrı değil bir bütün olarak vergilendirmemektedir. Gayrimenkul vergisinin %2  oranını içermemektedir. Çok mal varlığı olan tüzel kişiliği olanları ve off shore şirketleri daha az ve farklı bir şekilde vergilendirmektedir. Ayrıca, kamu arazilerini satın alan yatırımcılara da kolaylık sağlamaktadır. Son olarak da, devir vergisinin azalmasıyla ve açık artırmayla satış yasağının kaldırılmasıyla birçok soru işaretleri doğurmaktadır.

Sonuç olarak,işçileri, işsizleri,düşük ve orta gelirli ve az mal varlıkları olanları vuran fakat zenginleri koruyan bir vergi sistemidir.

Hükümetin tasarruf politikası meclise sunulan her tasarıyla onaylanmaktadır.

Halk, sonuçlarından dönüşü olmayacak bu felaketi bir an önce durdurmalıdır.

Bizim önerimiz adil bir vergi sistemine dayanıyor ve adil bir vergi sistemi öneriyoruz. Gayrimenkullerin, her insanın güçüne uygun bir şekilde vergilendirilmesini istiyoruz. Taşınmaz mal varlıklarının gerçek ticari bedellerini baz alan mal varlığı sicili teklif ediyoruz.

Zenginleri vergilendiren ve vergilerin çalışanların yararına olacak bir vergi politikasının uygulanmasını istiyoruz.

Parlamento’daki konuşmanın videosunu izle: https://www.youtube.com/watch?v=wUr1_dexyjo

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz