Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MİLLETVEKİLİ KARAYUSUF İTFAİYECİLERİ SORDU

MİLLETVEKİLİ KARAYUSUF İTFAİYECİLERİ SORDU

10
0

Rodop SYRIZA Milletvekili Ayhan Karayusuf, Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na hitaben bir soru önergesi sundu. Karayusuf soru önergesinde sözleşmeli itfaiye erlerinin durumunu sordu.

 

YAZILI SORU ÖNERGESİ

 

Sayın Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı

Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

 

KONU: Sözleşmeli İtfaiye Erlerinin Sorunları

Hükümetin memoranduma bağlı hareket etmesi, birçok devlet kurumlarında personel eksikliğine sebebiyet verdiğini ve dolayısıyla devlet kurumlarında ciddi anlamda hizmet aksaması olduğunu görmekteyiz. Ancak, kamu düzenini ilgilendiren kurumlardaki personel eksikliği ve hükümetin sözkonusu kurumlar üzerinde herhangi bir planı ve stratejisinin olmaması ülke için bir felakettir.

İtfaiye örgütü de, kamu düzeni kurumu olarak gerek kadrolu, gerek sözleşmeli itfaiye erleriyle topluma çok değerli, önemsenmesi gereken hizmetler sunmaktadır. Bu doğrultuda, ülke ekonomik kriz yaşasa bile itfaiye örgütünde boşalan kadroları doldurmak amacıyla, en son alınan sözleşmeli itfaiye erlerini kadrolu yapmak için çaba gösterilmektedir.

Π.Δ. 121/2007 kararnamesine göre, itfaiye örgütüne alınan sözleşmeli itfaiye erleri 8 aylık çalışma süresiyle 10 yangın mevsimi için alınmışlardır. Ancak, bu yılki yangın mevsimi sonunda, sözleşmeli itfaiyecilerin sözleşmeleri feshedilecektir. Bu da, kararnameyle ters düşmektedir. Ayrıca, itfaiyede görev alacak yeni kadrolu itfaiye erlerinin ve yedek listede olan 5 yıllık sözleşmeli erlerin atamaları da hala belirsizlik içindedir.

Ek olarak, Π.Δ. 19/2006 kararnamesinde “itfaiye örgütüne alınacak sözleşmeli erlerin, askerlik hizmetini I1 (sağlam) derecesiyle tamamlamış olmaları” hükmü yer almakta ve aynı hüküm, Φ.300.2/28.7.2011 34671 protokol numaralı beyannamede de belirtilmektedir. Buna karşılık, itfaiye örgütüne alınan personel listesinde askerlik hizmetini I1’le tamamlamamış, askerlik sonrası “sağlam” raporuyla tezkerelerini I1 olarak değiştirmiş kişilerin yer aldığı görülmektedir.

Yukarıdakiler doğrultusunda;

Yetkili Bakanlara Sorulur:

  1. Bakanlıklar, atama bekleyen itfaiye erlerinin en kısa zamanda atanması ve 3938/2011 sayılı yasa doğrultusunda %50 boş kalan kadronun yedek listede olan 5 yıllık sözleşmelilerle acilen tamamlanması yönünde nasıl hareket edecektir?
  2. Bakanlıklar, Π.Δ. 121/2007 kararnamesinde değişiklik yaparak, sözleşmeli itfaiye erlerinin sözleşmelerini en az 6 aylık çalışma süresiyle 15 yangın mevsimine çıkaracak mı?
  3. Bakanlıklar, sözleşmeli itfaiye erleri ile kadrolu itfaiye erlerinin eşit çalışma saatleri olması, aynı çalışma alanlarında görev almaları  ve çalışma koşulları (ağır, sağlıksız, tehlikeli) ödeneğinin aynı ve eşit miktarda ödenmesi yönünde hangi girişimlerde bulunacaktır.
  4. Bakanlıklar, itfaiye erlerinin askerlik tezkerelerini yeniden kontrol etme niyetinde mi? Askerlik hizmetini I1’le tamamlamamış ya da askerlik tezkeresini değiştirmiş kişiler tespit edilirse, o kişileri atama listesinden çıkarıp, onların yerine yasal gereksinimleri karşılayan itfaiye erleri alınacak mı?

Soruları Yönelten SYRIZA Milletvekilleri:

Ayhan Karayusuf

Afroditi Stambuli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz