Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MİLLETVEKİLİ KARAYUSUF KOZLUKEBİR BELEDİYESİ BÖLGESİNDEKİ SU SORUNUNU SORDU

MİLLETVEKİLİ KARAYUSUF KOZLUKEBİR BELEDİYESİ BÖLGESİNDEKİ SU SORUNUNU SORDU

17
0

Milletvekili Ayhan Karayusuf Kozlukebir Belediyesi sınırları içinde yer alan Kurcalı, Bıyıklıköy ve Küçük Müsellim halkının kullandığı içme suyunun sağlıksız olması sebebiyle dün (26-06-2013) meclise yazılı soru önergesi sundu.

Milletvekili Ayhan Karayusuf, Kurcalı, Bıyıklıköy ve Küçük Müsellim köylerinden, köy sakinlerinin şikayeti üzerine sağlıksız içme suyu ile ilgili Sağlık Bakanı ile Çevre Bakanı’na yönelik meclise soru önergesi yatırdı ve  Kurcalı, Bıyıklıköy ve Küçük Müsellim’de insan sağlığını tehdit eden içme suyuna bir an önce çözüm getirilmesini, eski içme suyu çebekesinin derhal değiştirilmesini talep etti.

12288 26/6/2013 protokol numaralı soru önergesinin Yunanca metni:

Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό υγείας

Τον Υπουργό περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής

Θέμα: Επικίνδυνο το νερό που καταναλώνουν οι πολίτες των οικισμών Λυκείου, Μύστακα και Μικρό Πιστό του Δήμου Αρριανών στον Νομό Ροδόπης.

Σύμφωνα με ελέγχους που διενέργησε για την ποιότητα των υδάτων η Χημική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται υπο την αιγίδα του Γενικού Χημείου του Κράτους παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις Νιτρικών ΝΟ3 με το αποτέλεσμα του δειγματοληπτικού ελέγχου να ανέρχεται στα 93 mg/l με ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή παραμέτρου τα 50 mg/l.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία οι υψηλές συγκεντρώσεις Νιτρικών στο νερό μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές όπως στομαχικό άλγος, διάρροιες, έμετο, τάση προς έμετο, αδιαθεσία κ.α. και έχουμε λάβει γνώση αντίστοιχα κρούσματα στην περιοχή μας που ταλαιπωρούν κατοίκους.

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με την ποιότητα του πόσιμου νερού και σχετίζεται με το σύστημα ύδρευσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι από το 2008 και ενώ έχον γίνει έργα αντικατάστασης σωλήνων αμιάντου υπάρχουν αρκετά σημεία του δικτύου ύδρευσης που δεν έχουν αντικατασταθεί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να κινδυνεύουν από τις βλαπτικές συνέπειες που σχετίζονται με τους καρκινογόνους σωλήνες αμιάντου.

Παρόλο που είναι εμφανές ότι το νερό της περιοχής είναι απολύτως ακατάλληλο  για κατανάλωση, κανένας αρμόδιος τοπικός ή κεντρικός φορές δεν ενημερώνει επίσημα τους πολίτες  για την ακαταλληλότητα – επικινδυνότητα του νερού με αποτέλεσμα μερίδα του πληθυσμού να χρησιμοποιεί αυτό το νερό ως πόσιμο και να ταλαιπωρείται από διάφορα προβλήματα υγείας.

Επίσης με βάση τις ίδιες μετρήσεις ανιχνεύτηκαν στα δείγματα κολοβακτηρίδια και υπολειμματικό χλώριο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να δράσει ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των υδάτων και να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

Σκοπεύει η κυβέρνηση και πότε να ενημερώσει με επίσημο τρόπο τους κατοίκους των περιοχών αυτών ότι τα νερό που καταναλώνουν είναι ακατάλληλο τουλάχιστον ως πόσιμο;

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των επικίνδυνων σωλήνων αμιάντου που αποτελούν μέχρι και σήμερα μέρος του δικτύου υδροδότησης παρά την αντικατάσταση του δικτύου το 2008;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Αιχάν Καρά Γιουσούφ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz