Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MİLLETVEKİLİ HACIOSMAN VE 13 MİLLETVEKİLİ OGA’YA ORTAK BİR SORU ÖNERGESİ SUNDULAR

MİLLETVEKİLİ HACIOSMAN VE 13 MİLLETVEKİLİ OGA’YA ORTAK BİR SORU ÖNERGESİ SUNDULAR

8
0

Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman ve 13 PASOK Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İoannis  Vruçis’e hitaben, Nüfusu 2000’in altında olan bölgelerde faaliyet gösteren ve OGA’da sigortalı olan küçük çaplı işyeri sahiplerinin korunmasını konu alan ortak bir soru önergesi sundular.

PASOK Milletvekilleri sundukları bu ortak soru önergesi ile, Nüfusu 2000’in altında olan bölgelerde faaliyet gösteren küçük çaplı işyeri sahiplerinin OGA’da mı yoksa OAEE (Esnaf Sigortaları Kurumu – TEBE)’de mi sigortalı olmaları gerektiği konusunun belirsizlik yaratarak, karmaşaya yol açmakta olduğunu Meclis gündemine getirdiler.

Milletvekilleri ilgili bu soru önergesi ile küçük çaplı işyeri sahiplerinin korunmasını ve işyerlerini açık tutabilmeleri için OGA Kurumunda sigortalı olmaya devam etmelerini talep ettiler.

Soru önergesinin tam metni: 

SORU

Protokol No.: 7652/10.04.2014

SAYIN: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

KONU: Nüfusu 2000’in altında olan bölgelerde faaliyet gösteren ve OGA’da sigortalı  olan küçük çaplı işyeri sahiplerinin korunması

PASOK hükümeti 3050/2002 ve 3846/2010 sayılı ve tarihli yasa tasarıları ile, nüfusu 2000’in altında olan nahiye-bölge birlikleri ve nüfusu 3100’ün altında olan adalarda ikamet eden küçük çaplı işyeri sahiplerinin sigortalanması yönünde son derece elverişli bir ortam oluşturmuş idi.

Getirilen bu düzenlemeler, köy gibi yerlerde faaliyet gösteren küçük çaplı işyeri sahiplerine işyerlerini açık tutabilme imkanı sunarak, güvence altına almayı hedeflemekte idi. Söz konusu bu işyerleri, ücra bölgelerde bulunan halkın ihtiyaçlarını karşılamak dışında, bölgenin sosyo-ekonomik yaşamı ile de birebir bağlantılıdır.

Bu küçük çaplı esnafların aynı zamanda tarım işleri ile de ilgilendikleri göz önünde bulundurularak, sigorta ücretinin daha düşük olması için OGA’ya sigortalanmaları tercih edildi. Ancak yasa tarafından öngörülen bu güvencenin yanlızca, asıl mesleği çiftçilik olup da, küçük çaplı işyeri bulunduran kişilere verilmesi şartı koşuldu.

Ancak son zamanlarda, OAEE (Esnaf Sigortaları Kurumu – TEBE), kuruma ödenmesi gereken ücretlerin tahsil edilmesinde çekilen güçlükten dolayı, bu düzenlemeye dahil olan ya da olmayan tüm işyeri sahiplerinden bir çok belge talep etmektedir. OAEE Kurumunun bu girişimi, söz konusu düzenlemeleri kapsayan bölgelerde büyük bir karışıklığa yol açmış ve bu kişilerin OGA’da mı yoksa OAEE’de mi sigortalı olmaları gerektiği konusunda belirsizlik yaratmıştır.

Tüm bunlardan dolayı, bu düzenlemeden yararlanma hakkı bulunan bölgelerde bir güvensizlik ortamı oluşmuştur. Ekonomik krizden dolayı derinden etkilenmiş olan bu insanlardan, düzenlemelere dahil olmalarına rağmen OAEE Kurumu’na büyük miktarlar ödemeleri istenmektedir. İstenilen bu miktarın son derece büyük olması sebebiyle ödenmesi imkansız olup, işyeri bulundurma faaliyetinin devam ettirilmesi mümkün görünmemektedir.

Ortaya çıkan bu belirisizlik durumunun giderilmesi yönünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın acil önlemler alması, 3050/2002 ile 3846/2010 sayılı ve tarihli yasaların düzenlemelerinin düzgün bir şekilde yorumlanmasını sağlamak için açıklayıcı bir bildirge yayınlaması uygun olacaktır. Konuyla ilgili yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi yönünde, Sayın Bakan ihtiyaç olduğu kanısında ise, ilgili yasa tasarılarında iyileştirici düzenlemeler yapmalıdır.    

Yukarıdakiler doğrultusunda,

SAYIN BAKANA SORULUR:

3050/2002 ve 3846/2010 sayılı ve tarihli yasa tasarılarını göz önünde bulundurarak,  nüfusu 2000’in altında olan bölgelerde faaliyet gösteren ve OGA’da sigortalı  olan küçük çaplı işyeri sahiplerinin korunması ve ortaya çıkan sorunların giderilmesi yönünde ne tür girişimlerde bulunacaktır?

 Soruyu yönelten Milletvekilleri,

 

 

               Yannis KUÇUKOS

               Mihalis KASSİS

               Filippos SAHİNİDİS

               Nikolaos SİFUNAKİS

               Ahmet HACIOSMAN

               Hristos GOKAS

               Aggeliki GEREKU

               Odiseas KONSTANDİNOPULOS

               Yorgos DOLİOS

               Panayotis RİGAS

               Kostas TRİANDAFİLOS

               Athanasios MORAİTİS

               Dimitris SALTUROS

               Paris KUKULOPULOS 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz