Ana Sayfa Yunanistan Haber Miçotakis Yine Türkiye’yi “Şikayet” Etti

Miçotakis Yine Türkiye’yi “Şikayet” Etti

1
0

Miçotakis: “Yunanistan’ın egemenliğine ve egemenlik haklarına yönelik tehdit konusunda Türkiye’den hala çok sayıda saldırgan söylem var.”

Avrupa Parlamentosu’nun merhum Başkanı David Sasoli’nin Strasbourg’daki anma törenine katılan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, daha önce ise Avrupa Halk Partisi milletvekillerinin toplantısında bir konuşma gerçekleştirdi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis yaptığı konuşmasında Türkiye’ye de değindi ve özetle şunları dile getirdi.

Göçle ilgili olarak Kiriakos Miçotakis, Yunanistan’ın “temel haklara tam saygı göstererek dış sınırların etkili bir şekilde korunmasının gerçekten işe yarayabilecek bir strateji olduğunu kanıtladığını” vurguladı ve “bunun sorunun yalnızca bir yönü olduğunu” dile getirdi.

Miçotakis, “Çok daha sistemli çalışmamız gereken alanlardan biri de Avrupa düzeyinde geri dönüşler konusu. Dış sınırlarda bulunan tüm ülkeler için büyük bir sorun. Ama genel olarak, uyguladığımız stratejinin pratikte işe yaradığına inanıyorum.” Dedi.

Başbakan Miçotakis, ayrıca Avrupa Halk Partisi milletvekillerine Yunanistan’a verdikleri destek için teşekkür etti. “Özellikle insan hakları ihlalleri iddiasıyla suçlandığımız ve bu suçlamaların insan haklarına saygı açısından ‘mükemmel bir tarihe’ sahip olmayan bir ülkeden geldiği zaman desteğiniz için hepinize tekrar teşekkür etmek istiyorum. Elbette Türkiye’den bahsediyorum.

Elbette, göçmen portföyünde yapıcı bir ilişki kurma konusunda Türkiye’den daha fazla destek almamızı sağlamak için yapılacak çok şey var. Bildiğiniz gibi Türkiye bazen işbirliği yapıyor, bazen yapmıyor. Ancak Türkiye’nin şu anda anladığı, doğu sınırlarını da koruması gerektiğidir. Çünkü göçmenleri ve mültecileri Avrupa’ya etkili bir şekilde ulaştırmanın basitçe bir “taşıma kemeri” olabileceği fikri artık bir strateji olarak uygulanır değil.” Dedi.

“Enerji haritasında stratejik öneme sahip Doğu Akdeniz bölgesi”

Başbakan Miçotakis, “Doğu Akdeniz, Mısır’dan ihraç edilebilecek LNG formundaki doğal gaz gibi alternatif enerji kaynaklarının araştırılması açısından çok daha önemli hale geliyor. Ancak, Mısır ile bizim durumumuzda, Afrika ile elektrik bağlantılarını aktif olarak teşvik ediyoruz” dedi.

Avrupa’nın stratejik özerklik ihtiyacına değinen Başbakan Miçotakis, Yunanistan-Fransa stratejik işbirliğini vurguladı ve Yunanistan için “önemli savunma malzemeleri için Atlantik ötesine bakmamız yerine Avrupa silahlarını, bu durumda fırkateynleri almaya karar vermemizin anlamı vardır.

Ve son bir nokta. “Stratejik Pusula” (Strategic Compass) hakkındaki tüm tartışmayı büyük bir ilgiyle takip edeceğiz. Fransa’nın bu konuda esaslı bir tartışma yürütme arzusunu destekliyoruz. Bildiğiniz gibi, Fransa ile şu anda geliştirmekte olduğumuz transatlantik ilişkileri ve NATO araçlarını tamamen tamamladığına inandığımız bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladık.” İfadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik politikasında köklü bir değişiklik olmadığı gerçeğinin farkında olmalıyız.”

Türkiye’nin eylemleriyle ilgili olarak Kiriakos Miçotakis, “Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik politikasında köklü bir değişiklik olmadığı gerçeğinin farkında olmalıyız. Tonlar kısmen değiştiği için Türkiye’den elbette ciddiyetten yoksun agresif söylemleri kabul etmeye devam etmediğimize inanmanızı istemiyorum.” Dedi.

Miçotakis, “Bu nedenle, dostluk eli uzatırken, aynı zamanda Türkiye’nin Yunanistan’a ve Kıbrıs’a (Güney) karşı saldırgan bir tutuma geri dönmesi durumunda kullanılabilecek bir dizi olası kısıtlayıcı önlemi hazırladığımız bu iki aşamalı yaklaşımımız hala bence doğru bir yaklaşım. Türkiye saldırgan bir davranışa dönerse olası bir kısıtlayıcı önlem paketimiz var.” Dedi ve Doğu Akdeniz’in Avrupa ve enerji haritasında stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu vurguladı.

Miçotakis son olarak, “Ve Doğu Akdeniz mahallesiyle ilgili son bir nokta: Türkiye, çok zor ilişkiler içinde olduğu birçok ülke ile köprüler kurmaya çalışıyor. Aynı zamanda, Yunanistan’ın egemenliğine ve egemenlik haklarına yönelik tehdit konusunda Türkiye’den hala çok sayıda saldırgan söylem var.” İfadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz