Ana Sayfa Yunanistan Haber Miçotakis: “Türkiye Şu Anda Bölgede Sorun Çıkarıyor”

Miçotakis: “Türkiye Şu Anda Bölgede Sorun Çıkarıyor”

1
0

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Birleşik Arap Emirlikleri’nde kaldığı süre boyunca Sky News Arabia televizyonuna bir röportaj verdi. Miçotakis, Sky News Arabia televizyonuna, gelecekte ortaya çıkabilecek ekonomik bağlar ve fırsatlar hakkında konuştu.

Mitsotakis, “Covid salgınına rağmen, Yunanistan yatırım fonları için ve aslında çeşitli sektörlerde çok cazip bir yatırım hedefi olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Akdeniz bölgesinde jeopolitik gelişmeleri yorumlayan Başbakan Miçotakis, “maalesef kurallara saygı göstermeyen bir ülke var, Türkiye var” ifadelerini kullandı.

Başbakan Miçotakis, ” Türkiye şu anda bölgede sorun çıkarıyor ve bu sadece Yunan-Türk ilişkilerini ilgilendirmiyor. Kıbrıs, Libya, Kafkasya’da neler olduğunu görüyorsunuz. Türkiye ile önemli, stratejik öncelikler konusunda ortak bir anlayış yok gibi görünüyor. Ve bu sadece Yunanistan’ın bir gözlemi değil. Bölgedeki diğer birçok ülke, Türkiye’nin bölgedeki rolü konusunda aynı görüşü paylaşıyor gibi görünüyor.” Dedi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Birleşik Arap Emirlikleri’nde Sky News Arabia televizyonuna verdiği mülakatta şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sorunları çözmek için işbirliği ruhu içinde birlikte çalışmasını istedim.”

“Büyük bir tahrik var ve maalesef Türkiye bu. Bu ülke, son yıllarda çok kışkırtıcı bir davranış benimsedi. Göreve başladığımdan beri dostluk elini uzattım ve birçok kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ülkelerimiz arasında ortaya çıkan sorunları çözmek için işbirliği ruhu içinde birlikte çalışmasını istedim. Türkiye şu anda bölgede karışıklık çıkaran biri gibi davranıyor ve bu sadece Yunan-Türk ilişkilerini ilgilendirmiyor. Kıbrıs, Libya, Kafkasya’da neler olduğuna bakın. Türkiye ile önemli, stratejik öncelikler konusunda ortak bir anlayış yok gibi görünüyor. Ve bu sadece Yunanistan’ın bir gözlemi değil. Bölgedeki diğer birçok ülke, Türkiye’nin bölgedeki sorunlu ülke olarak rolü konusunda aynı görüşü paylaşıyor gibi görünüyor.

Türkiye için iki seçeneğin olduğunu Avrupa Birliği liderleri düzeyinde Türkiye’ye açıkça ifade ettik. İşbirliği seçeneği var ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin şiddetlenmesine yol açacak ve kaçınılmaz olarak Türkiye için sonuçlara yol açacak bir seçenek daha var. Türkiye’nin, tüm Avrupa ülkelerinin yanı sıra benim de tercih ettiğim seçim olan ilk yolu seçmesi halinde, Doğu Akdeniz’de Yunanistan’a ve Kıbrıs’a yönelik saldırgan davranışını durduracağını açıkça göstermesi gerekeceğini açıkça belirttik. Aralık ayında yapılacak olan bir sonraki Avrupa Konseyi olan ve son aylardaki gelişmelerin değerlendirileceği ve Türkiye’ye karşı ortak bir Avrupa tavrı kararının alınacağı bir son tarih belirlendi. Maalesef son haftalarda Türkiye’nin bu kışkırtıcı davranışını durdurduğunu görmedik. Doğu Akdeniz’deki egemen haklarımızın zararına yönelik devam eden tahrik ve ihlaller ve Kıbrıs’a karşı endişe verici derecede kışkırtıcı bir tutum var. Bu nedenle gergin durumun gerileme olasılığı hakkında konuşabileceğimiz konusunda özellikle iyimser olamıyorum.

“Yunanistan ve Türkiye halklarının birçok ortak noktası var.”

Coğrafya ve tarihin bir arada, yan yana ve barış içinde birlikte yaşamaya mahkum olduğumuz için tünelin ucunda ışık olmalı. Yunanistan ve Türkiye halklarının birçok ortak noktası var. Buzları kırıp mantıklı bir işbirliği çerçevesi oluşturursak, bu Türkiye, Yunanistan ve Avrupa Birliği’nin yararına olacaktır. Ancak bunun olması için ilişkimize aynı perspektiften bakmamız gerekiyor. Korkarım bunu Türkiye yapmayacak. Ama iyimser bir insanım.

Geçmişte benzer gerginlik dönemleri yaşandı, ancak bunu gerileme ve yapıcı işbirliği dönemleri izledi. Bir ay önce, Yunanistan ve Türkiye’de feci bir deprem meydana geldi. Bir dostluk elini uzattım, Türkiye Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulundum ve kendisine de İzmir’de meydana gelen ölümler için başsağlığı diledim. Türkiye’ye yardım etme isteğimizi dile getirdik. Ancak bir depremin bize komşu olduğumuzu, yan yana yaşadığımızı hatırlatmasını beklememeliyiz. Tartışmaya ve çatışmaya yatırım yapmak yerine her iki tarafın da yararına olan çözümlere odaklanarak kazanacak çok şeyimiz var.

Verilere itiraz etmek çok zor. Sonuçta, veriler açıkça tanımlanmıştır. Yunanistan, Türkiye ile ilişkilerinde hiçbir zaman agresif bir duruş sergilemedi. Türkiye ile devam eden önemli bir anlaşmazlık var ve Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz bölgelerimizin sınırlandırılmasına atıfta bulunuyorum. Türkiye açıkça Yunanistan hava sahasını ve hatta Yunan adalarını da defalarca ihlal ediyor. Ve bu davranışın açık kanıtları var. Yıllardır ortalıkta dolaşan bir kalıptan, tekrarlanan bir provokatif davranış modelinden bahsediyorum. Gerçekten değişen tek şey, Münhasır Ekonomik Bölgemizle ilgili olarak Yunanistan’ın egemenlik haklarına yönelik açık meydan okumadır.

“Deniz bölgelerini görüşmek için masaya oturacağız.”

Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik çok açığım. Benim önerim çok çok basit. Türkiye denizdeki ihlalleri durdurmalı ve ardından keşif temasları bağlamında, deniz bölgelerimizin sınırlarının belirlenmesi konusunu görüşmek için masaya oturacağız. Anlaşamazsak, Uluslararası Adalet Divanı’na itiraz edeceğiz ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bizim adımıza alacağı bir kararı kabul edeceğiz.

Hükümet olarak İtalya ile bir sınır belirleme anlaşması imzalamayı başardık. Mısır ile de bir sınır belirleme anlaşması imzaladık. Arnavutluk ile Uluslararası Adalet Divanı’na itiraz etme konusunda anlaştık ve mahkemeden bizim adımıza deniz bölgelerimizin sınırlarının belirlenmesine karar verdik. Böylece oyunun kurallarına uyabileceğimizi pratikte gösterdik. Ancak kurallar uluslararası hukuk tarafından şekillendirilir. Türkiye’yi bunu yapmaya cesaretlendiriyorum. Haklarımızı açıkça tanımlayan Uluslararası Hukuk çerçevesine saygı gösterin. Eğer Türkler tutumlarını mantıklı görürlerse, Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmaktan çekinmemelidirler. Bizim tarafımızda uluslararası hukuk olduğunu hissediyoruz ve pozisyonumuzu savunmaya ve elbette egemenliğimizi ve egemen haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Ancak Türkiye ile anlaşmazlık savaşımıza askerileştirilme açısından bakmıyoruz, ancak egemenliğimizi ve egemen haklarımızı savunmakta ısrar ediyoruz.

“Doğu Akdeniz’de tam bir işbirliği dinamiğinin gelişmesi için taraflar arasında işbirliği şarttır.”

Güneydoğu Akdeniz Gaz Forumu (EMGF), Doğu Akdeniz’deki işbirliği olasılığından daha fazla yararlanmamızı sağlayacak çok önemli bir araçtır. Sadece Yunanistan için değil, bir bütün olarak Avrupa için de özellikle önemlidir. Avrupa, enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışırken, Doğu Avrupa, yakın gelecekte Avrupa’ya doğal gaz tedarik edebilecek bölgelerin başında geliyor. Ne de olsa Avrupa’da enerjiye geçiş çoktan başladı, biliyoruz ki önümüzdeki on yıllar boyunca doğal gaz ana yakıt olacak. Doğu Akdeniz’de ortak kaynaklarımızı geliştirmek ve elbette Avrupa pazarlarına transferini sağlamak çok önemli. Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun arkasındaki felsefe budur. Bu nedenle, Doğu Akdeniz’de tam bir işbirliği dinamiğinin gelişmesi için taraflar arasında işbirliği şarttır.

“Maalesef kurallara saygı duymayan bir ülke var, Türkiye.”

Doğu Akdeniz söz konusu olduğunda gelişmeler bir dinamik yaratıyor. Bölgedeki tüm ortaklar arasında çok iyi ilişkilere ihtiyacımız var. Yunanistan, açıkça Kıbrıs’la, ama aynı zamanda Mısır, İsrail ve şimdi de Birleşik Arap Emirlikleri ile çok iyi ilişkiler sürdürüyor. Ve tüm ülkelerin iyi komşuluk ilişkileri ruhu içinde ve uluslararası hukuka tam saygı göstererek işbirliği yapması çok önemlidir. Maalesef kurallara saygı duymayan bir ülke var, Türkiye. Bununla birlikte, aynı zamanda, Doğu Akdeniz’de geliştirilen tüm toplu düzenlemeler, ABD’nin katılımıyla Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail arasındaki üçlü ilişkiler bu “3 + 1” bir işbirliğidir, aynı zamanda Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki üçlü işbirliğidir. Mısır, hiç kimsenin zararına olmayan çok taraflı ortaklık içindedir ve katılımcı ülkelerin, sorunları halklarımızın yararına çözmek amacıyla bu tür ilişkileri ilerletme ve ilerletme konusundaki ortak taahhütlerini vurgulamaktadır.

“Yunanistan, Avrupa pazarına girmek isteyen şirketler için doğal bir transit limandır.”

Göreve başladığım 17 aydan bu yana Yunanistan konusunda hakim olan algıyı tersine çevirmek için büyük çaba sarf ettik. Ve Covid salgınına rağmen Yunanistan, yatırım fonları için ve aslında çeşitli sektörlerde çok cazip bir yatırım hedefi olarak ortaya çıkıyor. Elbette Yunanistan, turizm ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde önemli bir karşılaştırmalı üstünlüğe sahip. Ama aynı zamanda tarım-gıda sektörü ve ileri teknoloji gibi diğer sektörleri de geliştirmeyi hedefliyoruz. Yunanistan, Avrupa pazarına girmek isteyen şirketler için doğal bir transit limandır. Bu nedenle BAE ve ülkenin önemli yatırım otoriteleri ile yaptığımız görüşmeler, tüm bu alanlarda olası yatırımlar etrafında dönüyor. Yunanistan’a gelen reel sermaye açısından önemli ilerlemeler kaydedildiği için çok mutluyuz ve daha fazlasını başarabileceğimize eminim.

Yunanistan, binlerce yıldır daha geniş bölge ülkeleriyle çok güçlü bağlarını sürdürdü. Coğrafyamız sayesinde Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’nın kesişme noktasındayız. Hükümetim için, bölgedeki önemli ülkelerle ve özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ile stratejik bağları güçlendirmek, göreve başladığımdan beri en önemli önceliklerden biri oldu. Bu, Abu Dabi’ye ikinci ziyaretim. Bakanlık düzeyinde bir dizi temas oldu ve bugün BAE Hükümeti ile stratejik bir işbirliği anlaşması üzerine ortak bir bildiri imzalamaktan çok memnunum. Bu, Yunanistan için dış politika ve savunma unsurlarıyla, ama aynı zamanda çok önemli ekonomik unsurlarla çok önemli bir stratejik ilişkidir. Şimdilik, bu işbirliği olasılığının sadece “yüzeyini kazıyoruz”. Ve Şeyh Muhammed ile iki ülkemiz arasında kesinlikle mükemmel bir işbirliğini nasıl daha da güçlendirebileceğimizi tartışmak için sabırsızlanıyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz