Ana Sayfa Yunanistan Haber Miçotakis: “İstikşafi Görüşmelerine Umutla Yaklaşıyoruz, Ama Saflıkla Değil”

Miçotakis: “İstikşafi Görüşmelerine Umutla Yaklaşıyoruz, Ama Saflıkla Değil”

2
0

Yunanistan Parlamentosu, İyon Denizi’nde ülkenin kara sularını 6 milden 12 mile çıkarılmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Yunanistan’ın İyon Denizi’nde kara sularını genişletmesini öngören yasa tasarısı ülke meclisinde milletvekillerinin oyuna sunuldu.

Ülkenin söz konusu deniz bölgesindeki kara sularını 6 milden 12 mile çıkarmasını öngören tasarı yapılan açık oylama sonucu kabul edildi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis Parlamento’da yaptığı konuşmada çok anlamlı imalı sözler sarfetti. Konuşmasında Türkiye’ye yönelik yine göndermelerde bulundu.

Başbakan Kiriakos Miçotakis Parlamento’da yaptığı konuşmada, “Ankara’nın tavrını ve ikiyüzlü tutumunu unutmuyor, istikşafi görüşmelerine umutla yaklaşıyoruz, ama saflıkla değil.” İfadelerini kullandı. Miçotakis, konuşmasının devamında, “Girit ve diğer bölgelerdeki karasularımızı dilediğimiz zaman genişletme hakkını elimizde tutuyoruz.” Dedi.

Parlamentoda konuşan Başbakan Miçotakis, Yunanistan’ın karasularının genişlemesi hakkında Yunanistan’ın büyüdüğünü söyledi. Miçotakis, Yunanistan’ın istediği zaman ve koşullar elverdiğinde Girit’te ve başka bölgelerde de karasularını genişletme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Başbakan Miçotakis, İyon Denizi ve İyonya Adaları’ndaki kıyı kuşağının Mora Yarımadası’ndaki Tainaro Burnu’na (Mani Yarımdası’ndaki Matapan ya da Tenaro Burnu, Avrupa kıtasının en güney noktasıdır) kadar olan genişliğinin belirlenmesi yasa tasarısının tartışılması ve oylanması öncesinde konuştu.

Başbakan Miçotakis konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Girit ve diğer bölgelerdeki karasularımızı dilediğimiz zaman genişletme hakkını elimizde tutuyoruz.”

“Girit ve diğer bölgelerdeki karasularımızı dilediğimiz zaman genişletme hakkını elimizde tutuyoruz. 1947’de Oniki Adalar’ın ilhakından sonra ilk kez Yunanistan toprakları, diğer ülkelerden toprak kopararak değil, %10 oranında genişletildi. Bu Uluslararası Hukuk Kurallarına tamamen dayalı prosedürlerle yapıldı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile de ilk adım kapalı koylar ve MEB’in belirlenmesi öncesinde gelmişti.

Bugün 2021’in şafağında 2’inci büyük önemli adımı atıyoruz. Ülkemiz İyonya Denizi’ndeki hakimiyetini 12 mile çıkarmaktadır. Karasularımızın genişletileceğini Ağustos ayında duyurmuştum. 4 ay sonra denizlerimiz orada ikiye katlandı. Bu Uluslararası Hukuk ile tam uyumlu bir hak ve ülkemiz diğer bölgelerde ve Girit’te veya başka yerlere genişleyebilir, ancak bu bizim seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde yapılacaktır.

“Ankara’nın tavrını ve ikiyüzlü tutumunu unutmuyor, istikşafi görüşmelere umutla yaklaşıyoruz, ama saflıkla değil.”

Türkiye’yi tartışmalı monoloğu bırakıp diyalog masasına gelmeye davet ediyorum. Hiçbir Yunan hükümeti ve hatta salgın koşullarında bile komşularımızla bu kadar çok ve farklı zorluklarla başa çıkmak zorunda kalmadı. Ankara’nın tavrını ve ikiyüzlü tutumunu unutmuyor, istikşafi görüşmelere umutla yaklaşıyoruz, ama saflıkla değil. Bu konuşmalar tartışmalar bağlayıcı değildir ve uluslararası hukuka uymadığı takdirde Türkiye’ye yönelik yaptırım olasılığını hatırlatılmak isterim.

Hiçbir konuşma ve görüşme, ulusal egemenlik ve ülkenin egemenlik haklarıyla ilgili olamaz. Anlaşmazsak, anlaşmazlığımızı uluslararası kurumlara nasıl ileteceğimiz konusunda anlaşmalıyız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz