Ana Sayfa Yunanistan Haber Miçotakis: “Belharra ve Rafale’ler Silahlı Kuvvetleri Zırhla Kaplıyor”

Miçotakis: “Belharra ve Rafale’ler Silahlı Kuvvetleri Zırhla Kaplıyor”

2
0

Bakanlar kurulunda konuşan Başbakan Kiriakos Miçotakis Fransa’dan alınacak Belharra fırkateynelerine ve Rafale savaş uçaklarına değindi. Miçotakis Fransa ile yapılan anlaşma hakkında da bilgi verdi.

Miçotakis konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“İki ülkeden biri saldırıya uğrarsa, açıkça bir savunma yardımı öngörüyor.”

“Bugün, cari yılı aşan ulusal öneme sahip bir anlaşmanın içinde bulunuyoruz. Ve önümüzde anayasal yetkileri de aşan bir ekonomik ve sosyal rönesans mücadelesi var. Ancak Donanmamız için son teknoloji ürünü üç fırkateyn, Hava Kuvvetlerimizi güçlendiren 24 Rafale avcı uçağının tedarikine eşlik ettiği için açıkça belitmem gerekirse Ulusal Silahlı Kuvvetleri zırhla kaplıyor.

Bu daha geniş bir uluslarüstü ittifak anlaşmasıdır. Çünkü bir yandan, iki ülke arasındaki yeni ortaklık, üçüncü bir faktör tarafından biri saldırıya uğrarsa, açıkça bir savunma yardımı maddesi öngörüyor.

Öte yandan, pratikte hem Avrupa Birliği hem de NATO çerçevesinde yürütülen yükseltilmiş bir ittifak oluşturuyor. Başka bir deyişle, şu anda ulusal çıkar lehinde, aynı zamanda gelecekte özerk bir Avrupa perspektifi lehinde dinamik bir anlaşmadır. Ama aynı zamanda Atlantik İttifakı’nın Akdeniz kanadını daha da güçlü, daha etkili kılan bir girişim.

Bugün, bu yeni Anlaşmanın iki unsurunu daha kısaca ele almanın faydalı olacağını düşünüyorum: İlk olarak, savunmaya ek olarak, pozitif bir mali ayak izine sahip olması, çünkü ilk teklifin tutarlarından çok daha düşük maliyetli olmasına rağmen, bu komisyona sahip olduğumuz bütçe alanı tarafından hizmet verilebilir. Yani, daha değerli ve daha az maliyetli.

İkincisi, Yunanistan’ı yarının büyük bir Avrupa girişiminin merkezine getiriyor. Kıtadaki en büyük askeri gücün yanında, Birliğin savunma kapasitesinin ekonomik gücüne karşılık gelmesi için ilk temel atılıyor. Aynı zamanda NATO’nun etkisini de genişletiyor. Böylece ülkemiz artık sadece müttefik garantilerin alıcısı değil, aynı zamanda Akdeniz’de ve ötesinde profili olan dinamik bir güvenlik sağlayıcısı haline geliyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz