Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MEVLANA GÜMÜLCİNE’DE ANLATILDI

MEVLANA GÜMÜLCİNE’DE ANLATILDI

18
0

Tarih ve Medeniyet Buluşmaları etkinliği kapsamında Mevlana Gümülcine’de de anlatıldı.

Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB), İskeçe Türk Birliği (İTB), Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHLİMDER) ile Fiyaka dergisinin katkılarıyla ünlü Türk düşünürü Mevlana’nın anlatıldığı Tarih ve Medeniyet Buluşmaları etkinliği Gümülcine’de yapıldı. Etkinliğe konuşmacı olarak Türkiye’den Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Adnan Karaismailoğlu katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve eşi Hülya Akıncı hanımefendinin de katıldığı etkinliğe, Muavin Konsolos Osman Şahin, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, GTGB Başkanı Koray Hasan‘ın yanısıra izleyiciler katıldı.

Başkonsolos Ali Rıza Akıncı yaptığı selamlama konuşmasında, “az bilenin az, çok bilenin çok anlayabileceği çok kapsamlı eserler bırakmış. Birkaç vecizeye, birkaç basit formüle sığdırılmayacak, ya da günümüzde çokça başvurulduğu gibi folklorik bazı unsurlarla ifade edilmeyecek kadar değerli bir öğretiye sahip. Batıda meşhur olunca bizde parladı. Oysa yüzyıllar boyunca Selçuklu ve Osmanlı medeniyetimizin ana sütunlarından biriydi” ifadelerine yer verdi.

İyilik yap arkasını düşünme

Konuşmacı Prof.Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mevlana ve Medeniyetimiz başlıklı konuşmasında, “Mevlana ve medeniyetimiz derken bizlere çağrışım yapan ünlü tarihçilerimizden Yahya Kemal’e sorduklarında, büyüklerimiz Balkanlar’a ve Avrupa’ya nasıl ulaştılar, diye, o da şöyle cevap vermiş: Büyüklerimiz bulgur pilavı yiyerek, mesnevi okuyarak ulaştılar bu topraklara, demiş. Halka yani insanlara Allah için iyilik yap; hiçbir beklentin olmadan. Hani bir atasözümüz vardır, iyilik yap denize at gibi. Ne kadar rahatlar. Çok büyük bir özveri. İyilik yap arkasını düşünme. Diyor ki Hz. Mevlânâ, ya Allah için iyilik yap, ya da kendi ruhunun rahatlığı için iyilik yap. Böylece bakarken daima dost görürsün, gönlüne kin yüzünden nahoş görüntüler, suretler gelmez.  

Mevlana eserlerini çoğunluk itibariyle, yani %95 civarında Farsça olarak yazmış. 3-4 bin civarında Arapça beyitleri var. 30 mısra kadar Türkçe ve 15 mısra da Rumca beyitleri var” ifadelerine yer verdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz