Ana Sayfa Türkiye | Dünya Video Haber Genel Medrese Yarın Kültür Merkezi Olarak Açılıyor

Medrese Yarın Kültür Merkezi Olarak Açılıyor

2
0

Yıllara meydan okuyan ve harabe durumundan kurtulan ve bugüne kadar Ulusal Direniş Müzesi olarak hizmet veren Medrese yarın kapılarını kültür merkezi olarak açacak.

Yanya (İoannina) Belediyesi tarafından restore edilen ve Osmanlı hakimiyeti döneminde Yanya kentinde bulunan beş Medrese’den biri olan Tepedelenli Ali Paşa’nın oğlu Veliyyüddin Paşa Medrese ve Kütüphanesi, yarın Yanya Belediyesi tarafından düzenlenecek bir törenle sergi ve kültür merkezi olarak açılıyor.

Yanya Belediyesi Kültürel faliyetlerden sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yanya Kültür Merkezi Başkanı Eleni Akonidu’nun belirttiğine göre, Yanya Belediyesi’ne devredilen ve yapılacak törenle açılacak olan Medrese’de, ilk olarak Yanya bölgesine ait amatör ve profesyonel ressamların eserlerinin sergilenecek. Açılacak olan Veli Bey Medresesi yıl boyunca açık kalacak ve çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Yanya’da Osmanlı hakimiyeti dönemiden yüksek İslami eğitim veren, XVII. yüzyıl ile XVIII. yüzyıllarda inşa edilmiş beş Medresesi vardı (1021/1612’de yapılan Arslan Paşa Medresesi, Arslanpaşazade Celal Ali Paşa Medresesi, Defterdar Mustafa Efendi Medresesi, 1780’lerde inşa edilen Ayşe Hanım Medresesi, Tepedelenli Ali Paşa’nın oğlu Veliyyüddin Paşa Medrese ve Kütüphanesi). 1879’da bir idadiye açılmıştı. Ancak bugün bunlardan bazıları ayakta kalmayı başardı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz