Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar MİDİLLİ’DE DOSTLUK RÜZGARI

MİDİLLİ’DE DOSTLUK RÜZGARI

22
0

Yunanistan Kuzey Ege Valisi Nasos Giakalis ile Midilli’de biraraya gelen İstanbul Ticaret Odası (İTO) heyeti, iki yılda Türkiye’den Midilli’ye gelen turist sayısının iki kat arttığını ve bu sene 50 binden fazla Türk turist beklediklerini belirterek, “Artık esnaf, halk buna uyum sağladı çünkü ada ekonomisine büyük katkısı var. Türkçe menüler, tabelalar hazırlıyor. 18-20 yaşındaki Yunanlı gençler ikinci Dil olarak Türkçe öğreniyor” dedi.

Türk ve Yunan firmalarının katılımıyla gerçekleştirilen “Midilli EXPO, Ege, Ticaret Kültür ve Turizm Fuarı” Yunanistan’ın Midilli Adası’nda başladı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Yılmaz, Mustafa Tüzün ve Mert Pala ile meclis üyelerinden oluşan 102 kişilik bir heyet ile fuara katılmak ve iş ve inceleme gezisi için Yunanistan’ın Midilli Adası’na gitti. Gezinin ilk gününde İTO Heyeti, Midilli’nin de aralarında bulunduğu 9 adayı kapsayan bölgenin, Kuzey Ege Valisi Nasos Giakalis’i ziyaret etti.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 1994 yılından bu yana Türk ve Yunan ilişkilerini geliştirmek için yaptıkları çalışmalarda Midilli’nin özel bir yeri olduğunu belirterek, “İki ülke ilişkilerinin canlanmasında büyük rolü olan Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomik Zirveleri’nin ilkini 1998 yılında Midilli’de gerçekleştirmiştik” dedi.

“Adalardaki yöneticiler olarak sizlerin kendi hükümetinize büyük baskı yapmanız lazım”

Demirtaş, Vali Giakalis’den Türkiye’nin EXPO 2020 adaylığı için destek istedi. Yunanistan’ın hala oyunu açıklamadığını belirten Demirtaş, “İzmir’in EXPO’su Yunanistan’ın da EXPO’su sayılır. Çünkü İzmir’e EXPO ile gelecek 50 milyon turist EXPO ziyaretinin ardından en çok Yunanistan’a gidecek, bunun yüzde 10’u gelse 5 milyon turist yapar. Bu nedenle adalardaki yöneticiler olarak sizlerin kendi hükümetinize büyük baskı yapmanız lazım” dedi.

“50 binden fazla türk turist bekliyoruz”

Kuzey Ege Valisi Nanos Giakalis de, Ekrem Demirtaş’ın Türkiye – Yunanistan ilişkilerinin gelişimindeki büyük rolünün bilindiğini belirterek, “Midilli’de haklı bir ününüz var. Bu nedenle yeniden seçilmenize çok sevindim, yakından takip ettik seçimleri. Sizi ve tüm yönetim kurulu üyelerinizi tebrik ederim” dedi. Giakalis de son yıllarda karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştiğini belirterek, özellikle Türkiye’den gelen turist sayısında büyük artış olduğunu söyledi. Son iki yılda Midilli’ye gelen turist sayısının iki kat artarak 40 bine ulaştığını belirten Gikalis, “Bu sene ise 50 binden Türk fazla turist bekliyoruz. Özellikle kapıdan vize uygulaması bunda çok etkili oldu. Bu vizeyi vermeye başladığımızda bazı AB ülkelerinin büyükelçileri bize gelerek bu vizeyi vermemizi istediler. Türkiye’den kaçakların geleceğini ve sorunlar çıkacağını söylediler. Biz karşı çıktık, çünkü Türkler ile diğer Avrupa ülkelerinden çok daha fazla uyuşuyoruz. İki yıldır hiçbir sorun çıkmadı. Bu yıl hizmetlerimizi, vize uygulamasını daha da geliştireceğiz, Temmuz ayında gelerek bunu İzmir’de de anlatacağız” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz