Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MİÇOTAKİS: “TRAKYA MÜSLÜMANLARLA HRİSTİYANLARIN BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLDİKLERİ BİR BÖLGE”

MİÇOTAKİS: “TRAKYA MÜSLÜMANLARLA HRİSTİYANLARIN BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLDİKLERİ BİR BÖLGE”

27
0

Miçotakis geldiği Batı Trakya’da açık ve net konuştu, İskeçe’de düzenlediği basın toplantısında Azınlığı ilgilendiren her konuya değindi. Azınlık eğitiminden, Vakıflar idaresinde yenileme çalışmalarına kadar, ancak Müftüler ve Müftülük konusuna hiç değinmemesi ise dikkat çekti.

Nea Dimokratia (Yeni Demokrasi) Partisi Başkanı Kiriakos Miçotakis geldiği Batı Trakya ziyaretinde Rodop ilinin ardından İskeçe İlinin Ova ve dağlık bölgelerini ziyaret etti.

Başkan Miçotakis’in İskeçe ilindeki ziyaretinin ilk durağı Bulustra (Avdira) Belediyesi’nin merkezi Yenice (Genisea) oldu. Miçotakis burada esnafı ziyaret etti, kahvelerde bulunan halka sohbet etti, Belediye Başkanı Yorgos Çitiridis’ten bölgenin sorunları hakkında bilgi algı.

Buradaki ziyaretini tamamlayan Miçotakis Göynüklü köyüne geçti. Burada bir kahvede halk ile bir süre sohbet etti. Halkın sorunlarını dinledi.

Miçotakis Ova bölgesindeki ziyaretinin ardından dağlık bölgede bulunan bulunan Şahin kasabasına geçti. Burada Şahin halkı ile kahvede sohbet eden Miçotakis, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Başkan Cemil Kabza Miçotakis’e, kış ve yaz aylarında bölgenin karşılaştığı sorunlar hakkında detaylı bilgi verdi.

“Trakya Müslümanlarla Hristiyanların barış içinde yaşayabildikleri bir bölge”

Kiriakos Miçotakis köy ziyaretlerini tamamladıktan sonra İskeçe’de bulunan bir otelde basın toplantısı düzenledi. Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’ndeki yerel basının davetli olduğu toplantıda Miçotakis, azınlıkla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu.

Kendisine yöneltilen soru üzerine Yeni Zelanda’da meydana gelen terör saldırısını kınadığını belirten Miçotakis Batı Trakya’da yaşayan azınlığın varlığına önem verdiklerini ve bölgenin Müslümanlarla Hristiyanların barış içinde yaşayabildikleri bir bölge olarak dünyaya örnek gösterilebileceğini söyledi.

“Daha bir çok halletmemiz gereken konular var. Bu sebeple benim niyetim Başbakana bağlı Müslüman Komisyonu oluşturmaktır”

“1990’lı yılların başında Konstantinos Miçotakis İsonomia – İsopolitiya’yı (Yasalar Önünde Eşitlik) uygulamaya koydu. Böylece dinine bakmaksızın herkese eşit haklar ve eşit şartlar sağladı. Bu politikayı ondan sonraki tüm hükümetler uygulamaya devam etti. Tüm bunlara rağmen hala çözüme kavuşması gereken bazı konular var. Eğitim sorunu, vakıflarla ilgili kanunun yenilenmesi ve güncellenmesi ve daha bir çok halletmemiz gereken konular var. Bu sebeple benim niyetim Başbakana bağlı Müslüman Komisyonu oluşturmaktır. Böylece azınlık en üst düzeyde söz hakkına sahip olacak ve azınlıkla devlet arasındaki diyalog kurumsal bir karaktere sahip olacak. Belirli hedefler belirleyelim, bunların takipçisi olabilelim ve imkanlarımız çerçevesinde bunları uygulayabilelim.”

“Devlet okullarında Türkçe yabancı bir dil olarak okutulabilmeli ki devlet okullarını seçen Azınlık çocukları anadilleri ile evlerinde öğrenip konuştukları dilleri ile irtibatlarını devam ettirebilsinler”

Kiriakos Miçotakis azınlık eğitimi ile ilgili kendisine yöneltilen soruya eğitime çok büyük önem verdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Anaokullarından başlayarak, ilkokulla, Orta ve Lise ile devam ederek, örnek verecek olursak, devlet okullarında Türkçe yabancı bir dil olarak okutulabilmeli ki devlet okullarını seçen Azınlık çocukları, ki sayıları son dönemde oldukça fazla, anadilleri ile evlerinde öğrenip konuştukları dilleri ile irtibatlarını devam ettirebilsinler.

Bu konuya açık olmamız gerekiyor. Azınlık çocukları için en kötü sonuç okulu bitirdiklerinde ne Türkçe’yi ne de Yunanca’yı iyi konuşamamaları olacaktır. Bu konuda bir çok ülkede iki dilli eğitim sistemleri konusunda örnekler var ve çok iyi uygulanıyorlar. Ben inanıyorum ki bizlerde Azınlık eğitiminin kalitesini en iyi şekilde düzeltecek çözümleri bulabilir böylece okul bittiğinde çocuklara Türkiye’de okuma, ki biz özgür bir ülke olarak bunu engelleyemeyiz, seçeneğinin yanında ülkemizde okumalarını için daha çok fırsatlar verebilelim.” Dedi.

“Azınlık eğitiminin kalitesini yükseltmek öncelikli konumuzdur”

Miçotakis konuşmasının devamında, Azınlık öğrencilerine uygulanan binde üçlük kontenjana değindi. Miçotakis, Azınlık çocuklarının Yunanistan’daki Üniversitelere girişlerinde uygulanan bu ayrıcalık sayesinde yaklaşık 6.000 Azınlık öğrencisinin Yunan Üniversitelerinde okumayı tercih ettiklerini dile getirdi ve kendilerinin de bu uygulamayı devam ettirerek daha da fazla öğrencinin Yunanistan Üniversitelerini tercih etmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Azınlık politikaları açısından Azınlık eğitiminin kalitesini yükseltmenin kendisi için en öncelikli konu olduğunu söyleyen Miçotakis, daha iyi bir eğitim kalitesinin sağlanmasıyla Azınlık çocuklarının her alanda eşit imkanlara kavuşacaklarını, hiç bir Azınlık öğrencisinin kendisini diğer öğrencilerden daha düşük seviyede görmemesinin önemli olduğunu vurguladı.

“Azınlığın güvenini kazanmak için her türlü çabayı göstereceğiz”

Miçotakis, Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Başkanı Hristos Metios ile birlikte DMT Eyaleti için partisinin programını açıklamak üzere partililerle bir otelde biraraya geldi. Miçotakis burada yaptığı konuşmada, son seçimlerde azınlık insanının SİRİZA Partisi’nin vaadlerine inanarak SİRİZA’ya yüzde 50’lere yaklaşan oy oranı ile destek verdiğini dile getirdi. Ancak azınlık insanının umduğunu bulamadığını belirten Miçotakis, kendilerinin üretecekleri azınlık politikaları ile azınlığın güvenini kazanmak için her türlü çabayı göstereceklerini dile getirdi.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz