Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar MAKAS YOLU MART AYINDA AÇILIYOR

MAKAS YOLU MART AYINDA AÇILIYOR

11
0

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov “2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı” çerçevesinde 12 Bakanıyla birlikte Yunanistan’a gelmişti. Atina temasları sırasında Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile birlikte iki ülke arasında kapsamlı işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Başbakan Samaras, imzalanan anlaşmaların ekonomi ve bölgesel konularda geniş çaplı bir kapsama alanlarının olduğunu belirtti. Tarımsal kalkınma, teknoloji gelişmeler alanında işbirliği, kültür, spor ve iletişim alanlarında anlaşmaların imzalandığını kaydeden Samaras, Bulgaristan’ın Schengen üyeliğini desteklediklerini hatırlattı. Samaras, yapımı tamamlanan iki ülke arasındaki Makas Sınır Kapısı’nın önümüzdeki Mart ayında açılacağını söyledi.

MAKAS, YILBAŞI TATİLİ İÇİN AÇILMAYACAK 
Siriza partisi Gümülcine milletvekili Ayhan Karayusuf, Ajans Bg’ye yaptığı açıklamada, Bulgar medyasında yılbaşı tatili nedeniyle Makas sınır kapısının birkaç günlüğüne geçici olarak açılacağı yönündeki haberleri yalanladı. Karayusuf, “İlgili kurumlardan az once bilgi aldım ve yılbaşı tatili için Makas’ın açılmayacağını söylediler” dedi. 

BULGARİSTAN TARAFINDAKİ YOL HAZIR
Bulgaristan kendi topraklarındaki sınır kapısına kadar olan yolu tamamladı ve 4 yıldır Yunanistan’ın da kendi tarafındaki sınıra kadar olan güzergahı tamamlamasını bekliyor. Makas Sınır Kapısının açılmasıyla Yunanistan’da ve Bulgaristan’da yaşayan Türklerin yerleşim yerlerinin arasındaki karayolu mesafesi
yaklaşık yarım saate düşecek. Kapı iki ülkede yaşayan Türk nüfusu bir anlamda birbirine kavuşturacak. 1944 yılından sonra, Bulgaristan’a kömünist sistemin hakim olmasıyla kapatılan Makas geçidi yaklaşık 80 yıl boyunca kapalı kaldı.

ONLARCA DOĞU ALMANYALI BU SINIRDA ÖLDÜRÜLDÜ
Soğuk Savaş döneminde Batı ile Doğu Bloku’nun kesişme noktasında bulunan Bulgaristan-Yunanistan sınırının bu kısmında çok sayıda insan öldürüldü. Komünist rejiminden kurtulup Batı’ya kaçmak isteyen onlarca Bulgaristan Türkü ve Doğu Almanyalı sınırdan kaçak geçme girişimleri sırasında kurşuna dizildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz