Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar LİPPSTADT BATI TRAKYA TÜRK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ RESMİ AÇILIŞINI YAPTI

LİPPSTADT BATI TRAKYA TÜRK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ RESMİ AÇILIŞINI YAPTI

20
0

Almanya’nın Lippstadt şehrinde yaşayan Batı Trakya Türklerinin kurduğu Batı Trakya Türk Eğitim ve Kültür Derneği (BTTEKD), 31 Ağustos 2014 Pazar günü dernek lokalinde düzenlenen törenle resmi açılışını yaptı. Törene, Lippstadt Belediye Başkanı Christof Sommer, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF’nin sabık başkan yardımcıları İzzet Arif ve Zeynep Adem, ABTTF üye derneklerinden Espelkamp Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği, Hannover ve Çevresi Batı Trakya Türkleri Aile Birliği, Gütersloh Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği, Gütersloh ve Çevresi Yunanistan Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birliği, Witten Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Höchst i. Odw. Batı Trakya Türk Kültür Merkezi’nin yöneticileri, Lippstadt’ta yerleşik Türk derneklerinin temsilcileri ile Lippstadt’ta yaşayan Batı Trakya Türkleri aileleriyle birlikte katıldı.

Tören, Lippstadt Belediye Başkanı Christof Sommer, ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ve derneğin başkanı Alpay Ahmet’in birlikte makasla kurdeleyi kesmesiyle başladı. Ardından Dernek Başkanı Alpay Ahmet, konukları selamlayarak yaptığı açış konuşmasında, Lippstadt Batı Trakya Türk Eğitim ve Kültür Derneği’nin Lippstadt’ta yaşayan Batı Trakya Türklerinin el ele vererek yoğun emekleri ve haftalarca süren uzun çalışmalar sonucunda kurulduğunu belirterek Batı Trakya Türk Azınlığı’na hayırlı olmasını diledi. Lippstadt Belediye Başkanı Christof Sommer ise çok kültürlü Lippstadt şehir mozaiğinin on yıllardır ayrılmaz bir parçası olan Batı Trakya Türklerinin dernek örgütlenmesi konusunda her daim ileride ve örnek teşkil ettiğini belirterek yeni kurulan bu derneğin de bunun bir ispatı olduğunu söyledi ve dernegin kuruluşunda emeği geçenleri tebrik etti.

Habip Oğlu: Derneklerimiz Batı Trakya Türk kültürünün muhafazası ve yaşatılmasında  büyük önemdedir.”

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, katılımcıları selamladıktan sonra yaptığı konuşmada, Lippstadt’ta kurulan ilk Batı Trakya Türk Türk derneğinin açılışında da yer aldığını, o zaman şimdiki derneğin başkanı Alpay Ahmet’in babası Haşmet Ahmet’in başkan olduğunu, şimdi de başkanlığını oğlu Alpay Ahmet’in yaptığı yeni derneğin açılışına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Kendilerinin çoğunluğu Almanya’da doğmuş ya da küçük yaşlarda Almanya’ya gelerek sosyalizasyon sürecini burada tamamlamış ikinci nesil Batı Trakya Türkleri olduklarını söyleyen Habip Oğlu, ebeveynleri olan birinci neslin ise sadece ekonomik nedenlerden ötürü değil gördükleri baskı ve zulüm ve yaşadıkları hak ihlalleri nedeniyle yıllar önce ülkeleri Yunanistan’ı terk ederek Batı Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldıklarını, ancak o günden bugüne vatandaşlık hakları haricinde tek bir azınlık hakkını dahi alamadıklarını, buna rağmen pes etmeyeceklerini, mücadele azimlerinin hiçbir zaman sönmediğini ve sönmeyeceğini, bugün burada Lippstadt’ta açılan yeni dernegin de bunun bir ispatı olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında Habip Oğlu, Batı Trakya Türklerinin birlik ve beraberlik içerisinde oldukları zaman üstesinden gelemeyecekleri engel olmadığının altını çizerek Almanya’daki Batı Trakya Türk derneklerinin bulundukları bölgelerde yaşayan insanlara Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının aktardığını ve kültürünü tanıttığını, Almanya’daki üçüncü nesil Batı Trakya Türk çocuk ve gençlerine bünyelerindeki eğitim ve kültür merkezleri ile asimile olmalarına karşı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın örf ve adetlerini öğrettiğini, dolayısıyla derneklerin Batı Trakya Türk kültürünün muhafazası ve yaşatılmasında birincil adres olduklarını belirterek sözlerini tamamladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz