Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Εκδρομή του ΓΕΛ Ιάσμου στο Lowicz της Πολωνίας

Εκδρομή του ΓΕΛ Ιάσμου στο Lowicz της Πολωνίας

24
0

Στα πλαίσια του προγράμματος ευρωπαϊκής σύμπραξης Comenius με τίτλο «Food technology in Europe: differences and similarities» πραγματοποιήθηκε η έκτη και τελευταία εκπαιδευτική συνάντηση σχολείων στο Lowicz της Πολωνίας. Από την Κυριακή 6 Απριλίου  ως την Παρασκευή 11 Απριλίου ομάδα μαθητών του ΓΕΛ Ιάσμου με συνοδούς τον καθηγητή Πέτρο Κεχαγιόγλου και την καθηγήτρια Τζουνοπούλου Αντιγόνη ξεκίνησαν για την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Lowicz της Πολωνίας. Εκεί συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έξι ευρωπαϊκών κρατών (Ιταλία, Τουρκία, Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Πολωνία).

Το θέμα της συνάντησης ήταν ο δρόμος των μήλων και οι μαθητές των αποστολών παρουσίασαν τις εργασίες τους. Έγινε εκτενής αναφορά στις μεθόδους καλλιέργειας των διαφόρων ποικιλιών μήλου που παράγουν οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και στα προϊόντα μεταποίησής τους και σε στοιχεία οικονομίας, κατανάλωσης και διατροφής. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε την παρουσίασή της με αναφορές στη σύνδεση του μήλου με διάφορες μορφές της ελληνικής μυθολογίας· συνέχισε παρουσιάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες των νέων, τα είδη των μήλων που απαντώνται στις λαϊκές αγορές και ολοκλήρωσε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ντόπια ποικιλία Φιρίκι.

Ευχάριστη εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι και οι Πολωνοί διοργανωτές γνώριζαν καλά και έκαναν αναφορά σε αρχαίους ελληνικούς μύθους, όπως στον άθλο του Ηρακλή με τα «Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων» και στο «Μήλον της Έριδος».

Κατά τη διάρκεια του πενθημέρου μαθητές και καθηγητές όλων των αποστολών είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στα αξιοθέατα και να επισκεφθούμε το μουσείο και τον καθεδρικό ναό του Lowicz καθώς και το παλάτι του Nieborόw. Πραγματοποιήθηκε επίσης ημερήσια εκδρομή στη Βαρσοβία, στα πλαίσια της οποίας ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στο μουσείο της πολωνικής αντίστασης (museum of the Warsaw uprising). Παρά την ολική καταστροφή του ιστορικού κέντρου από τους βομβαρδισμούς των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Πολωνοί πέτυχαν την πλήρη ανοικοδόμησή του βασιζόμενοι σε σωζόμενες αναπαραστάσεις και φωτογραφικό υλικό.

Επίσης, ιδιαίτερα συγκλονιστική ήταν η επίσκεψη στο μουσείο της πολωνικής αντίστασης· το πλούσιο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό σε συνδυασμό με διάφορα παλαιά οπλικά συστήματα και εξοπλιστικό υλικό της εποχής ανέδειξε την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος.

Παράλληλα οργανώθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Στην Πολωνία ολοκληρώνεται αυτή η σχολική σύμπραξη διετούς διάρκειας. Ήταν άλλη μια πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις εκπαιδευτική συνάντηση. Μαθητές και καθηγητές ήρθαν σε επαφή με ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, συνομίλησαν με μαθητές και καθηγητές άλλων χωρών και αντάλλαξαν απόψεις.

Η ζεστή  υποδοχή από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου και από τους τοπικούς παράγοντες, σε συνδυασμό με την θερμή φιλοξενία των μαθητών σε πολωνικές οικογένειες, δημιούργησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία για λίγες μέρες να ζήσουν σε ένα διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον με άλλες συνήθειες και διαφορετικό τρόπο ζωής.

Επίσης τους δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα των άλλων, αλλά και να μάθουν να σέβονται και να συμβιώνουν με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz