Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İLHAN AHMET: TRAKYA’DAKİ İŞLETMELER DEVLET DESTEĞİNE YENİDEN KAVUŞABİLECEK Mİ?

İLHAN AHMET: TRAKYA’DAKİ İŞLETMELER DEVLET DESTEĞİNE YENİDEN KAVUŞABİLECEK Mİ?

14
0

Rodop Milletvekili İlhan AHMET, Doğu Makedonya – Trakya Bölgesi’ndeki  işletmeleri güçlendirmek ve müteşebbislere destek olmak için devlet tarafından sağlanan % 12 istihdam teşvikinin devamlılığı talebini  bir kez daha meclis gündemine taşıdı.

Ekonomi Bakanı ile Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Sosyal Dayanışma Bakanı’na hitaben yatırdığı yazılı soru önergesinde İlhan AHMET, AB İstatistik Kurumu (Eurostat)’nun son verilerinde Yunanistan’ın en fakir bölgesi olan Doğu Makedonya – Trakya’nın AB’nin de en fakir 20 bölgesi arasında açıklandığına dikkati çekerek, işsizlik oranının korkutucu boyutlara ulaştığı bölgede küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesinin önemini bir kez daha hatırlattı.

Trakya’daki işletmelere 1976 yılından bu yana devlet tarafından verilen % 12 istihdam teşvikinin 2010 yılından bu yana ödenmediğini, 2010’nun 1. yarıyılından bugüne kadar ödenmesi gereken bu  teşvik tutarının 240 milyon euro ya ulaştığını söyleyen milletvekili, Trakya’daki işletmelerin, hükümetin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmesi doğrultusundaki beklediklerini de dile getirdi.

AB Rekabet Komiseri, “Dezavantajlı bölgelerdeki yeni yatırımlara destek primi mümkün”

Soru önergesinde İlhan AHMET, AB Rekabet Komiseri’nin konuyla ilgili, “Yeni yatırımlar söz konusu olmak üzere, Doğu Makedonya – Trakya gibi dezavantajlı bölgelerdeki girişimlere çalışma destek primi ödenebileceği” ve ayrıca, “Kitle İletişim Araçları’na (MME) da destek yardımı verilmesinin mümkün olduğunu” belirten açıklamasına da atıf yaptı.

İlhan AHMET, devlet desteğinin hayata geçirilmesi için inisiyatifin üye ülkeye bırakıldığının altını çizerek, Genel Muafiyet Yönetmeliği’ne göre (no. 6512014), öngörülen tüm şartlar yerine getirildiği takdirde, hatta tüm şartlar sağlanamamış olsa bile ilgili komisyon tarafından üye ülkenin başvurusuna uygunluk onayı verilebileceğinin ilgili düzenlemede yer aldığını söyledi.

AB’nin düzenlemesine rağmen hükümet, devlet desteğini Trakya’ya geri vermeyi düşünmüyor mu?

Bu bilgiler ışığında ilgili bakanlara, İş ve İşçi Bulma Kurumu (OAED) aracılığıyla Trakya’daki işletmelere yeniden % 12 istihdam desteği sağlanabilmesi için ne doğrultuda hareket edeceklerini soran milletvekili, AB Rekabet Komiseri’nin açıkça belirttiği imkânın ardından, bu devlet desteğinin Trakya’daki işletmelere sağlanmaması için herhangi bir neden olup olmadığının cevabını istedi.

Hatırlanacağı üzere Rodop Milletvekili İlhan AHMET, 1065/11.11.2015 sayılı soru önergesinde ilgili bakanlardan, Trakya’daki işletmelere sağlanan % 12 istihdam teşvikinin işverenlere yeniden ödenmeye başlamasını ivedilikle talep etmişti.

Milletvekilinin talebine Ekonomi Bakanlığı’ndan gelen cevapta, bahse konu devlet desteği uygulamasının amacını yerine getirerek, işlevini tamamladığı belirtilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz