Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İLHAN AHMET: “İSLAM HUKUKU’NUN KALDIRILMASI KONUŞULUYOR”

İLHAN AHMET: “İSLAM HUKUKU’NUN KALDIRILMASI KONUŞULUYOR”

14
0

Rodop (Rodopi) İli Sabık Milletvekili Avukat İlhan Ahmet, yayınladığı yazılı bir açıklamada, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın 1923’ten bu yana Lozan Barış Andlaşması ile garanti altına alınan ve Azınlık insanının hakkı olan İslam Hukuku’nun kaldırılması için bazı siyasi çevrelerce gündeme getirildiğini ifade ediyor.

İlhan Ahmet’in açıklaması şu şekildedir:

“Azınlığımızın Ahvali Şahsiye ve Miras Hukuku gibi konularında sınırlı uygulama alanı bulan İslam Hukuku dayanaklı, Örf ve Adet Hukuku’nun kaldırılmasını destekleyen siyasi görüşün, tekrar bazı çevreler tarafından gündeme getirildiğini görmekteyiz.

 1923 ten bu yana var olan bu çok hukukluluk sisteminin bölgeye kültür, din ve hoşgörü alanlarında zenginlik getirdiğine inanıyorum.

Bu uygulamanın tarafların hak ve hukukunun korunması açısından mevcut olan çağdaş Medeni Usul Hukuku esaslarını da baz alarak var olan hukuk uygulamasının bir an önce islahının ve güncelleşmesinin gerekliliğine inanmaktayım.

Bu müktesep hakkın ortadan kaldırmasını savunan görüşe ise Yunan Anayasası’nın 3. maddesini hatırlatır ve devletin Hristiyan –Teokratik yapısını öngören bu 3. maddenin de herşeyden önce değişmesini teklif etmelerini öneriyorum. Zira anayasaya göre Yunanistan teokratik bir devlet olup, hakim din olan Hristiyanlık dini anayasal koruma altındadır.

Hal böyle iken, Anayasa’nın 3. maddesinin değiştirilmesinden önce İslam Hukuku’na dayalı olan Örf ve Adet Hukukunu yanlış ve kasıtlı olarak Şeriyat Hukuku gibi gösterip onun kaldırılması yönündeki  girişimlerin dayanağını ancak islamofobi ve islam dini aleyhtarı bir tavrın sonucu olarak gördüğümü bildirmek isterim.

Ayrıca bu hakkın ilgası yönünde yapılacak olan her girişimi din ve inanç özgürlüğüne getirilmiş bir sınırlama olarak değerlendirdiğimi azınlık kamu oyuna belirtmek isterim.`

Av. İlhan Ahmet

Sabık Milletvekili 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz