Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İLHAN AHMET: “HÜKÜMET, AZINLIK EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEKTEN YOKSUN!”

İLHAN AHMET: “HÜKÜMET, AZINLIK EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEKTEN YOKSUN!”

28
0

Rodop İli Demokratik İttifak Milletvekili İlhan AHMET, Trakya’daki Azınlık ilkokullarında eğitime ara verilmesine neden olan Yunanca ders kitaplarıyla ilgili sorunu meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini 1 Ekim Pazartesi günü Milli Eğitim Bakanı Kostas Gavroglu’nun dikkatine sunan İlhan AHMET, Azınlık ilkokullarında arzu edilen kaliteli eğitim için Azınlık velileri ve Azınlık öğretmenlerinin talep ve önerilerini dile getirdi.

Azınlık eğitim sisteminin, Lozan Antlaşması’nın hukuki belirleyiciliğinde Türkçe ve Yunanca iki dilli olarak şekillendiğini kaydeden milletvekili, Azınlık ilkokullarında Yunanca müfredat programının güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen Müslüman Çocukların Eğitimi Programı’nı hatırlattı.

Azınlık ilkokullarıyla devlet ilkokulları arasında eğitim eşitliği ortadan kaldırıldı!

Söz konusu programın revizyon eksikliğine bağlı olarak Azınlık ilkokullarında çağdaş eğitim gereklerini karşılayamadığını belirten İlhan AHMET, “Azınlık ilkokullarında ilk defa 1999-2000 eğitim öğretim yılında uygulamaya konan Müslüman Çocukların Eğitimi Programı, ana dili Türkçe olan çocuklara Yunan dilinin öğretilmesini desteklemek amacıyla hayata geçirilmişti. Ancak aradan geçen 18 yılda, değişime ayak uydurmayıp çağdaş eğitimin gereklerini karşılayamaz hale geldi. Bu durum, Yunanca müfredat kapsamındaki derslerde Azınlık ilkokullarındaki çocukların, devlet ilkokullarındaki çocuklarla eşit seviyede eğitim alamamasına yol açtı” dedi.  

Milletvekili, Azınlık ilkokulları aleyhine eğitim eşitliğinin ortadan kalkmasıyla Azınlık velilerinin, devlet ilkokullarıyla aynı seviyede, aynı ders materyallerinin kullanılması yönünde talep geliştirdiğini ifade etti. İlhan AHMET, bu bağlamda alınan uyarı mahiyetli okul kapatmalar ile eğitime ara verme kararının İskeçe İli’nde 45 Azınlık ilkokulundan 37’sinde, Rodop İli’nde ise 77 Azınlık ilkokulundan 6’sında uygulandığını kaydetti.  

Bakanlığın, Azınlık ilkokullarındaki çocukların öğrenim becerilerini küçümseyici tavrı Azınlık velilerinin tepkisine yol açtı!  

Bakanlığın, 10 Eylül 2018 tarih ve 148133 sayılı kararına da değinen milletvekili, söz konusu kararda yer alan devlet ilkokullarında eğitim yapılan kitapların Azınlık ilkokullarında ancak yardımcı kitap olarak kullanılabileceği şeklindeki hükmün, Azınlık eğitim camiasında hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

İlhan AHMET diğer yandan, Azınlık ilkokullarında Yunanca müfredat dahilindeki Tarih ve Coğrafya derslerininse ders kitabı olmaksızın eğitim materyali eksikliğiyle işleniyor olmasından duyulan rahatsızlığı dile getirerek, “Bu durum Azınlık çocuklarının yaşadıkları ülkeyi tanımamalarına yol açtığı gibi, yaşadıkları toplumla uyum ve entegrasyon sürecini zedelemektedir. Eğitimin diğer aşamalarında ve sosyal hayatta rekabet edebilecek donanıma sahip bireyler olmalarını engellemektedir” dedi.

Hükümeti ve bakanlığı, Azınlık ilkokullarındaki çocukların öğrenim becerilerinden küçümseyici derecede şüphe duymakla eleştiren milletvekili, “Hükümetin Azınlık eğitimine karşı bu ilgisizliği, Azınlık velilerinin tepkisine yol açarak, bugünkü duruma gelinmiştir” diye belirtti.

Hükümetin, Azınlık ilkokullarındaki Türkçe ve Yunanca müfredatın iyileştirilmesi için eğitim bilimsel tedbirler almaya yönelik iradesi var mı?

Milletvekili İlhan AHMET, Eğitim Bakanı Kostas Gavroglu’na bugün gelinen noktada Azınlık eğitim sisteminin sorunlarına pragmatik olarak nasıl çözüm getireceklerini sorarak şu soruları yöneltti;

1. Uyarı amaçlı geçici okul kapatma ile eğitime verilen arayı sonlandıracak ve Trakya’da Azınlık ilkokullarında Yunanca müfredattaki derslerde devlet ilkokullarında okutulan ders kitaplarının kullanılmasını sağlayacak şekilde, mevcut sorunu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

2. Bakanlık olarak, Azınlık ilkokullarında okuyan çocukların Yunancayı daha iyi öğrenebilmesi için eğitim bilimsel ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

3. Azınlık eğitim sisteminin güçlendirilmesi için bakanlık olarak herhangi bir plan ve programınız var mı? Azınlık eğitim camiasının taleplerini dikkate alarak, Azınlık ilkokullarında Türkçe müfredatta görev yapan öğretmenlerin meslek içi eğitim seminerleriyle desteklenmesi, Azınlık ilkokullarının bina gibi fiziksel şartlarının iyileştirilmesi yoluyla Azınlık ilkokullarında eğitimin sürekliliğinin tesis edilmesi yönünde girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz