Ana Sayfa Batı Trakya Haberler LEVENT SADIK AHMET: “KARŞILIKLI İSTİŞARE EDEREK, KOLLEKTİF ÇALIŞMAMIZ LAZIM; BURADA ‘BEN’ YOK,...

LEVENT SADIK AHMET: “KARŞILIKLI İSTİŞARE EDEREK, KOLLEKTİF ÇALIŞMAMIZ LAZIM; BURADA ‘BEN’ YOK, ‘BİZ’ VARIZ, BAŞARI BURADA”

18
0

Batı Trakya Türk toplumunun liderlerinden merhum Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 17. yıldönümünde 24 Temmuz 2012 Salı günü kabri başında düzenlenen anma törenleriyle coşkulu bir kalabalıkla anıldı. Anma törenine başta Türkiye’den olmak üzere çok sayıda azınlık insanı da katıldı. Bizler de Birlik gazetesi olarak törenin ertesi günü 25 Temmuz 2012 tarihinde Sadık Ahmet’in oğlu işadamı Levent Sadık Ahmet ile özel bir röportaj yaptık. Dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Yunanistan piyasasındaki pamuğun ticaretinde kendisinden önemle bahsedilen Levent Sadık Ahmet, anma törenine ilişkin ve Batı Trakya’da yaşanan son gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Birlik gazetesi:

Sadık Ahmet ailesinin bir ferdi olarak dünkü anma töreni sırasında o coşkulu kalabalık önünde yaşadığınız duygu ve düşünceler nelerdir?

“Bu anma töreninde Sadık Ahmet’in vermiş olduğu mücadelede ne kadar haklı olduğunu göstermiş olduk”

Levent Sadık Ahmet:

Öncelikle 1994 yılından bu yana tanıdığım yeni Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu dostum Osman İlhan Şener’e yeni görevinde ve çalışmalarında üstün başarılar diliyorum.

Rahmetli Dr. Sadık Ahmet’i kaybedeli 17 yıl oldu. Ramazan ayı ve havanın çok sıcak olmasına rağmen Dostluk Eşitlik Barış Partisi (D.E.B.) ile birlikte yapmış olduğumuz anma törenine çok sayıda insan katıldı. Birlik ve beraberlik içinde çalışıldığında ve işin içinde iyi niyet olduğunda, bunun ne kadar güzel olduğunu tekrar hepimiz hep birlikte gördük. Batı Trakya’nın dört bir yanından Ketenlik’ten, Şahin’den, diğer köylerden ve en ücra Dedeağaç Meriç bölgesinden soydaşlarımız, D.E.B. partisinin tahsis etmiş olduğu otobüslerle ve kendi imkanlarıyla gelen, çok yüksek bir katılımla bu yıl ki anma töreni gerçekleşmiş oldu. Sadık Ahmet’in vermiş olduğu mücadelede ne kadar haklı olduğunu göstermiş olduk. Bizler de Sadık Ahmet ailesi olarak bu organizasyonda emeği geçen, katılımcılara, gelen misafirlere ve dua eden herkese teşekkürü bir borç biliyorum. Ayrıca iftar yemeğine de binin üzerinde bir katılım olmuş ve bu bizleri ayrıca çok mutlu etmiştir. Herkese çok teşekkür ediyorum.”

Birlik Gazetesi:

Sadık Ahmet bu mücadele sırasında Batı Trakya Türk’üne, gerek Yunanistan içinde gerekse uluslararası arenada ne gibi kazanımlar sağlamıştır?

“En büyük kırılma noktası, özgüvenin tekrar geri kazanılmış olması ve herkesin alnının dik, Türk olduğunu çok rahat ifade edebilen bir toplum olmasıdır”

Levent Sadık Ahmet:

“Bu soruya şöyle cevap vermek istiyorum. 1985 yılına kadar ehliyet almak neredeyse imkansızdı. Ancak bu yılların sonrasında imza kampanyası ve milletvekilliğiyle beraber Sadık Ahmet’in Batı Trakya müslüman Türk azınlığının haklı mücadelesini, bizleri yunanlılardan daha iyi anlayan Avrupa kamuoyununa anlatarak, onları ikna ederek ve onları şikayet ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu haklı kararlar doğrultusunda, şu anla kıyaslarsak, dün de misafirlerimizin de ifade ettiği gibi Sadık Ahmet bu kadarcık ömründe yaptıkları ortadadır. Şu an daha müreffeh, gelir düzeyi az da olsa yükselme olan, özgüveni tavan yapmış olan bir Batı Trakya Türk’ünden bahsediyoruz ki; bana göre en büyük kırılma noktası, özgüvenin tekrar geri kazanılmış olması ve herkesin alnının dik Türk olduğunu çok rahat ifade edebilen bir toplum olmasıdır. Tabii bunun yanında inşaat ruhsatları, ehliyet alımı ve diğer konuların bir kısmına bakarsak artık bunlarla uğraşmıyoruz. Bir diğer kırılma noktası da bütün dünya artık bizleri tanıyor. Türk dünyası Sadık Ahmet’i ve Batı Trakya Türk’ünü tanıyor. Bana göre en büyük kazanımların bunlar olduğunu düşünüyorum. Ancak Sadık Ahmet’in ideallerinden bir tanesi de vatandaşlıktan atılmış olan yaklaşık 60 bin Türk’ün vatandaşlıkların iade edilmesi idi, ancak buna ömrü yetmedi.”

Birlik Gazetesi:

Siz işadamı kimliğinizle Batı Trakya Türküne ne şekilde yardımcı olmak istersiniz, ileriye dönük plan düşünceleriniz nelerdir?

“Biz güçlü olduğumuz sürece kimse hak yemeyi aklından dahi geçireceğini zannetmiyorum”

Levent Sadık Ahmet:

“Benim Levent Sadık Ahmet olarak sloganım, ben zoru seçtim diyorum. Benim için kolay olan Batı Trakya’da kalıp siyasetle uğraşmaktı, benim için en kolay meslek bu olurdu. Ancak ben zoru ve beni daha mutlu edebilecek, halkıma daha faydalı olabileceğim ticari yönü tercih ettim. Çok şükür şu anda başarılı ve emin adımlarla yapmış olduğum pamuk ticaretinde çok iyi noktalara gelmiş bulunuyorum. Bunun da bölgeye katkısı şöyle, biz bölgenin en büyük pamuk alıcısıyız. Bu son 5 yıldan beri bu şekilde devam ediyor. Biz her zaman haktan yana ve kimsenin hakkını yemek istemiyoruz. Ancak şundan da eminim biz güçlü olduğumuz sürece kimse hak yemeyi aklından dahi geçireceğini zannetmiyorum. Çünkü pamuk ticareti ve dünya genelindeki ticaret dürüstlüğe dayalı yapılmaktadır. Ancak ne yazık ki Yunanistan’ın durumu da çok iç açıcı değil. İnşallah en kısa zamanda Yunanistan ekonomomisi daha iyiye gider.”

Birlik Gazetesi:

D.E.B. partisinin son dönemdeki yeni açılımlarını ve çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Ben partinin çalışmalarını çok başarılı buluyorum, yeterli mi hayır değil. Daha çok çalışmamız lazım”

Levent Sadık Ahmet:

“Bildiğiniz üzere D.E.B. partisinin kurucusunun oğluyum. Uzunca bir dönem Genel Başkanlığı’nı yapmış olan Işık hanımın oğluyum. Gençlik kollarının kurucusuyum. Buradan şu sonuç çıkar. D.E.B. partisi benim ve ailemiçin çok önem arzediyor. Son dönemde yeni Genel Başkanı’mız Mustafa Ali Çavuş ve ekibine buradan sizlerin Birlik gazetesi aracılığınız ile tekrar en derin saygılarımı ve çalışmalarının çok başarılı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Bence daha işin başındayız. D.E.B. partisi çok daha güzel projelere imza atacağından eminim, fakat yine bunu hep beraber yapacağız. Çünkü D.E.B. partisi, Batı Trakya Türkünün resmi olan tek partisidir. O yüzden bizlerin bu partiye desteği her zaman var. Ben partinin çalışmalarını çok başarılı buluyorum, yeterli mi hayır değil. Daha çok çalışmamız lazım ve çok daha başarılı olacaklarından eminim. Bizim desteğimiz yüzde yüzdür.”

Birlik Gazetesi:

Batı Trakya’dan Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Avrupa Gazeteciler Derneği Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin Yalova’da “Türk Dünyası Basın Mensupları Buluşması” nda bir konuşma yaparak Sadık Ahmet isminden bahsetmiş ve bu ismin Çuvaşistan ülkesinde bile anıldığını ifade etmişti. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

“Sadık Ahmet, bence Türk dünyasında uzun yıllar ebediyyen ismi yaşatılacak bir isim”

Levent Sadık Ahmet:

“Az önce de belirttiğim gibi Sadık Ahmet’in oğlu, eşi, gelini, torunu, kızı olmak ayrı bir gurur. Sayın büyüklerimizin de ifade ettiği gibi Dr. Sadık Ahmet Türk dünyasına mal olmuş bir insan ve tüm Türk dünyasında tanınmaktadır. Sayın Başkonsolos Osman İlhan Şener de dün anma töreninde Afganistan’daki örneği verdi. Bu çok büyük bir gurur. Bence Türk dünyasında uzun yıllar ebediyyen ismi yaşatılacak bir isim Sadık Ahmet. Sıralamada tahmin ediyorum en üst sıralarda yer alıyor. Çünkü çok kısa yıllar içersinde çok büyük başarılar elde etmiştir.”

Birlik Gazetesi:

Sizlerin Batı Trakya Türk azınlığının tarım alanında değişik ürünlere yönelme ve alternatif tarım gibi konulardaki düşünceleriniz var mı, varsa nelerdir?

“Gerçekleştirilmesi düşünülen bütün projelerin içinde imkanlarımın dahilinde yer almaya hazırım”

Levent Sadık Ahmet:

“Öncelikle pamuktan bahsederek Batı Trakya küçük bir coğrafya. Şunun altını da çizmek istiyorum. Bizim Batı Trakya haricinde diğer Yunanistan’daki pamuk bölgelerinden yapmış olduğumuz alım; Batı Trakya bölgesinin 4-5 katını oluşturmaktadır. Batı Trakya’da ekilen miktar ve üretilen miktar belli. Yıllar önce şu anda Yassıköy Belediye Başkanı ve Danışma Kurulu Başkanı İsmet Kadı ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Alara Tarım’ı Batı Trakya’ya davet edip buraya getirdik. Yaka bölgesindeki insanlarımızı kiraz konusunda daha detaylı bilgilendirmiş ve bir sunum yapmışlardı. Bunun da faydasını yaka bölgesindeki kiraz üreticisi çok gördü. Çünkü Alara kiraz konusunda dünyada marka olmuş bir isimdir. Ancak pamuk haricindeki tüm projelerde kısa zamanda kendini amarti edecek projeler ise, ben bunda maddi ve manevi olarak yer almaya varım diyorum.”

Birlik Gazetesi:

Son olarak gazetemiz aracılığıyla Batı Trakya Türk toplumuna ne mesaj vermek istersiniz?

“Karşılıklı istişare ederek, birbirimize saygı ve sevgiyle yaklaşarak, biz bu işi başaracağımızdan eminim. Ancak burada ‘Ben’ yok, ‘Biz’ varız, kollektif çalışmamız lazım, başarı burada, çok uzak değil”

Levent Sadık Ahmet:

“Bir Batı Trakya Türkü olarak ve rahmetli Sadık Ahmet’in oğlu olarak, biz çok ağır bir fatura ödedik. Ancak bundan şikayetçi değil, gururluyuz. Batı Trakya ile ilgili ne zaman, nerede, ne olursa, üzerimize ne görev düşüyorsa biz her zaman varız. Hem Levet olarak ben, hem aile olarak biz varız. Birlik beraberlik içersinde iyi niyet ile, dedikodudan uzak, kulaktan duyma bilgiler ile hareket etmeyin. Karşılıklı istişare ederek, birbirimize saygı ve sevgiyle yaklaşarak, biz bu işi başaracağımızdan eminim. Ancak burada ‘Ben’ yok, ‘Biz’ varız. El ele verirsek, hedeflerimizi doğru seçersek, çalışmalarımızı iyi yaparsak, istediğimiz, dilediğimiz, her noktaya orta ve kısa vadede rahat rahat ulaşacağımızdan eminim. Bundan inanın zerre kadar şüphem yok. ancak kollektif çalışmayı öğrenmemiz lazım. Başarı hemen şurada, çok uzak değil.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz