Ana Sayfa Batı Trakya Haberler LAMBRİNİDİS: “TÜRKİYE İLE KITA SAHANLIĞI KONUSUNDA İSTİKŞAFİ TEMASLAR YAPMAKTAYIZ”

LAMBRİNİDİS: “TÜRKİYE İLE KITA SAHANLIĞI KONUSUNDA İSTİKŞAFİ TEMASLAR YAPMAKTAYIZ”

15
0

Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, Yunanistan’ın Ege adalarının statüsü konusunu Türkiye ile görüştüğü ve uzlaşma anlaşması imzalamaya yakın oldukları yönündeki söylentileri katı bir dille yalanladı ve istikşafi görüşmelerin sadece kıta sahanlığı konusunda yapıldığını vurguladı.

Lambrinidis’in, Savunma ve Dışişleri Parlamento Komisyonu’na yeni Dışişleri Bakanı olarak izleyeceği strateji hakkında yaptığı bilgilendirmede, Ankara, Üsküp ve Tiran’a mesajlar gönderdiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanı “Türkiye ile kıta sahanlığı konusunda istikşafi temaslar yapmaktayız. Ege adalarının statüsü ve bu konuda uzlaşı anlaşmasının imzalanması konusunda teorik olarak dahi bir müzakere söz konusu değildir.

İstikşafi amaçlı yapılan temaslar devam ediyor, gelişmeler var, ancak bu konu hakkında sızan hiçbir şey geçerli değil. Anlaşmaya yaklaştığımız zaman anında bilgilendirme yapacağım. Bu ortamı yaratmaya çalışanlara, bu hakkı vermeyelim” şeklinde konuşurken sözlerinin devamında, “Biz özgüvenle ilerliyoruz, korkmuyoruz. İlişkilerin düzelmesi her iki ülkenin de yararına. Türkiye tutum değiştirmedi. İstikşafi temaslar yoğun bir şekilde devam ediyor. Daha yapılması gereken birçok şey var” ifadelerine yer verdi.

 

“Türk işgal ordusu, derhal, kati ve nihai bir şekilde adayı terk etmelidir”

 

Lambrinidis, Kıbrıs konusunda da Türkiye’ye sert mesaj gönderdiği açıklamasında şöyle konuştu: “Çözüm anahtarı Türkiye’nin elinde bulunuyor. Türk işgal ordusu, derhal, kati ve nihai bir şekilde adayı terk etmelidir. Türk Başbakanın bu konudaki açıklamaları, Birleşmiş Milletlerinin aldığı kararlara karşıdır ve sarf edilen çabaları sabote etmektedir. Türkiye, AB’nin kapısını çaldığında, daha fazla Avrupalı olması gerektiğinin herkes tarafından beklendiğini bilmelidir.”

Dışişleri Bakanı, Kıbrıs hakkındaki görüşlerini şu sözlerle tamamladı: “Kıbrıs meselesi, Yunan hükümetinin ajandasında ilk sırada yer alıyor. Hükümet, Birleşmiş Milletler ve Avrupa müktesebatının öngördüğü şekilde Ada’nın yeniden birleşmesi için sarf edilen çabaları destekliyor. Kıbrıs sorununun çözümüne Kıbrıslılar, Kıbrıslılar için karar vermelidirler.”

Heybeliada Ruhban Okulu konusuna da değinen Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, Patrik Vartholomeos ile yaptığı görüşmeler sonrasında bu konuda Türkiye tarafından cesaret verici adımların atıldığını gördüğünü ifade etti. Bu adımların yeterli olmadığını dile getiren Lambrinidis, ancak anlayış ve niyet değişikliğinin farklılaştığının göstergesi olduğunu ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı ayrıca, tüm diplomatların derhal faaliyete geçmesinin önemine dikkat çekerken, ülkenin haksız yere maruz kaldığı bazen iyi niyetli bazen de kötü niyetli saldırılar sonrası imajının değişebilmesi için diplomatların acilen harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.

Bu doğrultuda bugün (28/7/2011), bütün Yunanlı diplomatların katılacağı ve Başbakan Yorgo Papandreou’nun bir konuşma yapacağı bir konferans düzenlenecek.

Yunanlı diplomatların sorunlarına değinen Lambrinidis, diplomatlarla konuştuğunu, sorunların kendisini ilgilendirdiğini belirterek, sağlayamayacağı çözümler için söz vermediğini, ancak sorunların çözülmesini istediğini dile getirdiğini kaydetti.

 

“Gruefski, uzlaşmaz tutumunda mahsur kaldı”

 

Dışişleri Bakanı açıklamalarında Yunanistan’ı ilgilendiren diğer millî meseleler hakkındaki görüşlerini de açıkça ifade etti.

Lambrinidis, Üsküp konusunda, “Sayın Gruefski, uzlaşmaz tutumunda mahsur kaldı ve ülkesinin AB geleceğini elinde tutsak tutuyor. Bizim tarihimizi yeniden yazmanın değil, kendi ülkesi için tarih yazmasının zamanı geldiğini anlaması gerekiyor. Bu konuda bütün ülkeler hem fikir ve bunu istiyorlar. Coğrafî belirleme olacak bir çözüm istiyoruz. Yunanistan ilerleme niyetinde, ancak bu aşamada olumlu sinyaller alamıyoruz ve komşularımızın anlayışlarında değişikliğe gideceklerini umuyoruz” diye konuştu.

Arnavutluk konusuna da değinen Dışişleri Bakanı, “Arnavutluk, üstüne düşen yükümlükleri yerine getirmemekle AB üyelik sürecini ve kendi çıkarlarını da etkilediğini çok iyi biliyor.

Komşu ülkede milliyetçiliğin artış göstermesi, makul endişelere sebebiyet veriyor. Yunan azınlığın durumu, ilişkilerimizin barometresini oluşturuyor ve biz konuyu net bir şekilde ifade ettik” dedi.

 

“Ruslar, Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının inşasıyla ilgileniyorlar”

 

Stavros Lambrinidis Rusya’ya yapacağı ziyaretin ertelenmesini iki ülke arasındaki kötü ilişkilere bağlayan haberleri de yalanlarken, Rus mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde yeni bir stratejik ilişki oluşturmak amacıyla iki taraf arasındaki temasların yoğun ve yapıcı bir şekilde ilerleyeceği konusunda bir kez daha mutabık kaldıklarını dile getirdi.

Lambrinidis, “Ruslar, Burgaz-Dedeağaç (Alexandroupoli) petrol boru hattının inşasıyla ilgileniyorlar ve meydana gelen sorunların bizden değil de, Bulgarlardan kaynaklandığını biliyorlar” sözleriyle Rusya hakkındaki görüşlerini tamamladı.

Dışişleri Bakanı Balkanlar hakkında ise, 2014 yılı ajandasının iddialı fakat gerçekleştirilmesi mümkün bir hedef içerdiğini ifade ederken, bu hedefin bütün balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne dâhil edilmesi konusundaki yol haritasına karar verilmesi olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis son olarak, Alman tazminatlarını talep etme ulusal konseyi başkanı sıfatıyla kendisinden önce söz alan ve Komisyon’u bilgilendiren Manolis Glezos hakkında övgü dolu sözlerle bahsederek, Yunan hükümetinin Glezos’a bu çabasında destek vereceğini bir kez daha yeniledi.

Çeviri & Haber: Azınlıkça Online®

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz