Ana Sayfa Ελληνικά Νέα «Η Ελληνική Πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει στη μισή διαδρομή».

«Η Ελληνική Πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει στη μισή διαδρομή».

21
0

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

            Εδώ και πολλά χρόνια εμείς ως σύλλογος ΕΠΑΘ – ο οποίος έχει ως μέλη του εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του τουρκόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων της Θράκης – προσπαθούμε να επιτύχουμε την μέγιστη ποιοτική εκπαίδευση, έτσι ώστε τα παιδιά που ανήκουν στην μειονότητα να είναι στο ίδιο μορφωτικό επίπεδο αλλά και το ίδιο ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας με τα παιδιά των δημοσίων σχολείων. Διότι τα παιδιά της μειονότητας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού, αποτελούν το μέλλον της χώρας μας και δεν πιστεύουμε -σε καμία περίπτωση- ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει αντίθετη άποψη. Για να επιτευχθεί όμως ο σκοπός μας αυτός δεν αρκεί μόνο η δίκη μας προσπάθεια, χρειαζόμαστε την συνδρομή αλλά και την στήριξη της Πολιτείας, η οποία όμως δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και στο άμεσο μέλλον μας έχει εγκαταλείψει στη μισή διαδρομή.

 

            Εδώ και μερικές μέρες εκδόθηκε το δεύτερο τεύχος ΦΕΚ με αριθμ. Φύλλου 305 και ημερομηνία 15-2-2013, που ορίζει την παύση και αναστολή λειτουργίας αρκετών μειονοτικών δημοτικών σχολείων στην Θράκη. Για άλλη μία φορά ο σύλλογος μας, οι μαθητές, οι γονείς αλλά και ολόκληρη η μειονότητα παρακολουθούμε έντρομοι τις εξελίξεις. Οι επιλογές του κράτους γίνονται χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη των εκπαιδευτικών συλλόγων, των σχολικών εφοριών, ούτε και κανενός άλλου αρμόδιου φορέα.

 

            Πριν αναφερθούμε ειδικότερα στα σχολεία τα οποία θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία τους, θα επιθυμούσαμε να αναφέρουμε ότι οι εισηγήσεις για μεταβολές σε διάφορες σχολικές μονάδες της μειονοτικής εκπαίδευσης αφορούν την μειονότητα και οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνονται με τους αρμόδιους φορείς της μειονότητας (σχολικές εφορίες, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μειονοτικοί βουλευτές, σύλλογοι δασκάλων ΕΠΑΘ).

 

Η άποψη μας είναι κοινώς αποδεκτή από όλους τους τοπικούς φορείς του Νομού και οι ίδιοι δεν δέχονται να γνωμοδοτήσουν για τις εισηγήσεις που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας για μεταβολές στις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα: το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τοπείρου σε συνεδρίαση του την 01-02-2013 με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1123 απόσπασμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αποφασίζει ότι:

 

«Μετά τη Διεύ/νση Πρωτ/ β/θμιας εκπαίδευσης Ξάνθης, έρχεται και το αρμόδιο υπουργείο, ύστερα από εισήγηση της τοπικής υπηρεσίας και μας ζητά να γνωμοδοτήσουμε για τις προτεινόμενες μεταβολές στις σχολικές μονάδες. Οι προτάσεις αφορούν μόνο μειονοτικά σχολεία και πραγματικά απορώ γιατί, ούτε τοπικά ούτε κεντρικά, οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν ότι τα σχολεία αυτά έχουν αυτοδιοίκητο βάσει της συνθήκης Λοζάνης και διοικούνται από Σχολικές Εφορίες. Επομένως, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη. Εκτός αυτού όμως, και αρμόδιοι να ήμασταν, πάλι θα διαφωνούσαμε με αυτές τις προτάσεις, επειδή είναι ανεδαφικές δεν παίρνουν υπόψη τους ούτε το θέμα της στέγασης των παιδιών εκεί που προτείνουν συγχωνεύσεις, ούτε βέβαια το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Εξάλλου το Υπουργείο ή η Α/θμια, θα μπορούσαν με την βοήθεια του Δήμου, να απευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες και μέσα από διάλογο και επιχειρήματα εκατέρωθεν, είμαι βέβαιος ότι θα προέκυπταν πολύ καλύτερες και ριζοσπαστικότερες λύσεις, που να εξυπηρετούν τους μαθητές και τις οικογένειες τους και να προσφέρουν ένα πολύ καλύτερο επίπεδο μόρφωσης στα παιδιά. Αντίθετα, οι προτάσεις αυτές, είναι πρόχειρες, βιαστικές και βασισμένες μόνο σε μία αμφίβολη μείωση κόστους λειτουργίας των σχολικών μονάδων».

 

Το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μύκης σε έκτακτη συνεδρίαση του την 09-11-2012 με το υπ’ αριθμ 26/2012 Πρακτικού και την υπ’ αριθμ. 216 απόφασης, αποφασίζει ότι είναι ΚΑΤΑ της αναστολής λειτουργίας του μειονοτικού δημοτικού σχολείου του οικισμού Χρυσού του Δήμου Μύκης.

 

Μετά τα ανωτέρω θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία των παρακάτω σχολείων:

 

            Το σχολείο του οικισμού του Βελοχωρίου που βρίσκεται στο Δήμο Αβδήρων του Νομού Ξάνθης έχει δεκαεφτά (17) μαθητές εγγεγραμμένους και το σχολικό έτος 2013-2014 θα έχει δεκαεννέα (19) μαθητές, δηλαδή ο αριθμός των παιδιών επαρκεί για να λειτουργήσει το εν λόγω σχολείο.

 

            Το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του οικισμού της Γενισέας, Δήμου Αβδήρων, Νομού Ξάνθης εφέτος έχει έντεκα (11) μαθητές εγγεγραμμένους ενώ το σχολικό έτος 2013-2014 θα έχει δεκαπέντε (15) μαθητές εγγεγραμμένους. Και εδώ ο αριθμός των μαθητών είναι επαρκής για να λειτουργήσει το σχολείο.

 

            Το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του οικισμού Χρυσού του Δήμου Μύκης του Νομού Ξάνθης του χρόνου θα έχει δέκα (10) μαθητές εγγεγραμμένους. Επειδή το προαναφερόμενο χωριό βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Νομού Ξάνθης, το χειμώνα η μετακίνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στις καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών και τα παιδιά θα ταλαιπωρούνται άδικα.

 

            Επίσης συμπεριλαμβάνονται: το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του οικισμού Μορσίνης του Δήμου Ξάνθης, το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του οικισμού Μικρού Ορφανού του Δήμου Τοπείρου και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του Μικροχωρίου του Δήμου Τοπείρου.

 

            Επίσης ένα ακόμα πρόβλημα που συμβάλλει στην δυσλειτουργία των μειονοτικών σχολείων είναι η έλλειψη ελληνόφωνων δασκάλων σε κάποια από αυτά.

 

            Ειδικότερα στο σχολείο του οικισμού Κενταύρου του Δήμου Μύκης λόγω της έκτακτης αποχώρησης της ελληνόγλωσσης εκπαιδευτικού μέσα στη σχολική χρονιά και της μη αντικατάστασης της από άλλον συνάδελφο συγχωνεύτηκαν δύο τάξεις. Με συνέπεια τα παιδιά να είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Εφόσον υπάρχουν άδειες αίθουσες στο κτίριο όπου στεγάζεται το συγκεκριμένο σχολείο θα ήταν προτιμότερο να παραμείνουν οι μαθητές στις αίθουσες τους -όπως άλλωστε ήτανε από την αρχή της χρονιάς- και να αντικατασταθεί η ελληνόγλωσση συνάδελφος από άλλον συνάδελφο. Διότι η κατάσταση προκαλεί αναστάτωση στα παιδιά και δυσαρέσκεια στους γονείς.

 

            Επίσης στο προαναφερόμενο σχολείο, που τυγχάνει να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μειονοτικό σχολείο του Νομού μας, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός Η/Υ και υπάρχει μόνο ένας γυμναστής που είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες όλων των τάξεων. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην υπολειτουργία του σχολείου και στην υποβάθμιση της γενικής εκπαίδευσης των παιδιών, διότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης οι γονείς αδυνατούν να πληρώνουν φροντιστήρια Αγγλικών και Η/Υ.

 

Το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του οικισμού Διάσπαρτου του Δήμου Μύκης Ν. Ξάνθης βρίσκεται και αυτό στον ορεινό όγκο του Νομού και μάλιστα είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένο από τα γύρω χωριά. Εκεί δεν υπήρχε εκπαιδευτικός ελληνόγλωσσου προγράμματος από 4 Φεβρουαρίου μέχρι 11 Μαρτίου 2013 με συνέπεια τα παιδιά να διδάσκονται μόνο τα τουρκόγλωσσα μαθήματα και να μην διδάσκονται τα μαθήματα που γίνονται στην ελληνική γλώσσα.

           

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΟΥΜΕ

 

Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους ΣΑΣ και των αρμοδίων φορέων, ώστε να μην ανασταλούν οι λειτουργίες αυτών των σχολείων διότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν στην μειονοτική εκπαίδευση.

Ο μοναδικός σκοπός της Πολιτείας να μην είναι μόνο η μείωση κόστους λειτουργίας των εν λόγω σχολικών μονάδων, αλλά να μεριμνήσει στην ποιοτικότερη εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Ευελπιστούμε να επιδείξετε την επιμέλεια και προσοχή που αρμόζει σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα, όπως είναι η εκπαίδευση.

 

Συνημμένα :

Αντίγραφο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μύκης ( 26/2012 )

Αντίγραφο Αποσπάσματος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τοπείρου 

( Αριθ. Πρωτ: 1123/01-02-2013 )

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                   Ο Γ. Γραμματέας

 

ΑΧΜΕΤ ΧΟΤΖΑ Αλή         ΜΟΛΛΑ ΙΣΕΙΝ ΧΑΣΑΝ   Σεΐχάν

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz