Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar KİRKOVO’DA (KIZILAĞAÇ) POMAKLARLA İLGİLİ SEMİNER DÜZENLENDİ

KİRKOVO’DA (KIZILAĞAÇ) POMAKLARLA İLGİLİ SEMİNER DÜZENLENDİ

15
0

Rodoplar’da Dostluk ve Kültür Değişimi Derneği tarafından Kirkovo’da (Kızılağaç) düzenlenen seminerde Balkan ülkelerinde etnik-kültürel etkileşimler ve muhalifler üzerine konuşuldu. Türkiye ile ikili ilişkilere, Bulgaristan’da totaliter iktidarların Müslüman halkına karşı tutumuna odaklanıldı. Seminerde resmi konuk olarak T.C. Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Murat Muhaciroğlu hazır bulundu.

Seminerin açılışı Smolyan (Paşmaklı) merkezli Rodoplar’da Dostluk ve Kültür Değişimi Derneği Başkanı Mediha Zaimova tarafından yapıldı. Üç yıldır faaliyet yürüten derneğin Rodoplar’da var olan etnik grupların barış içinde yaşamaları yönünde çabaladıklarını belirtti. Ayrıca gelenek ve folklorun korunmasını, Türkiye’de belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla iyi ilişkiler sürdürmeye çalıştıklarını paylaştı. Türkçe kurslarından başka, şimdi Yunanistan sınırında açılan sınır kapılarından dolayı Yunanca kurslar da düzenlediklerini ifade eden Zaimova, “Bizim hayalimiz birleşik Balkan ülkeleri ve bunun bir düş olmaması gerekli” diye ileri sürdü.

Seminerde konuşmacı olarak yer alan Edirne Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mümün İsov, Plovdiv (Filibe) Belediye Başkan Yardımcısı Krasimir Asenov ve yazar Salih Bozov’u tanıttı.

Konukları Kirkovo Belediye Başkan Yardımcısı Hafız Yılmaz selamladı.

Edirne ile Kirkovo arasında kurulan ilişkileri alkışlayan Muavin Konsolos Murat Muhaciroğlu onların devamını diledi. Sayın Muhaciroğlu, iki Balkan ülkesi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini ve kalıcı olması temennisinde bulundu.

Dr. İsov, Bulgar-Türk ilişkilerinde en iyi dönemlerden biri olan 1.Dünya Savaşı sonraki dönemden ve basına yansımasından bahsetti. O, Slovo gazetesinde yazılan “Bu Türklerle komşu ve dost olacağız” cümlesini aktararak, Aleksander Stamboliyki hükümetinin yönetimine dikkat çekti ve iki ülkenin savaşta galip gelen İtilaf Devletlerin ve komşu ülkelerin düşmanlığının üstesinden gelmek için sarf ettikleri ortak çabalara vurgu yaptı.

Krasimir Asenov, Müslümanların Batı Avrupa ülkelerindeki demografik sorunların giderilmesi yönünde gen havuzunu doldurmak açısından oynadıkları büyük rolü kaydetti. O, hoşgörü söylemlerinin sadece boş bir laf olduğunu belirtti. Asenov, ülkede hoşgörü değil de, tahammül etmenin var olduğunu söyledi.

Mediha Zaimova, totaliter rejimler sırasında Bulgaristan’da Pomakların 7 kez isimlerinin değiştirildiğini belirtti. Çar Ferdinand, Çar Üçüncü Boris ve Todor Jivkov döneminde meydana gelen olayları hatırlattı. Şu anda Pomakların Batı Avrupa ülkelerinde kendilerine iş bulabilmeleri için Müslüman adlarını Hıristiyan adlarla değiştirmek zorunda kaldıklarını paylaştı. Efrem Mollov’un başkanlığındaki Avrupa Pomak Enstitüsü ile bir bağlantısı olmadığını ifade eden Zaimova, “Herkes kendi etnik kimliğini belirleme hakkına sahip, fakat bu mesele üzerinden siyaset yapılmamalıdır” diye vurguladı.

Yazar Salih Bozov, üç ciltlik “İsimleri Uğruna” kitabını tanıttı. O, ad uğruna millete, çara ölüm cezası verildiğini vurgulayarak, bunun unutulmamasını diledi.

Kırcaali haber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz