Ana Sayfa Yunanistan Haber Kostidis’ten Türkiye’deki Sağlık Sistemine Övgü

Kostidis’ten Türkiye’deki Sağlık Sistemine Övgü

17
1

Gazeteci Kostidis’ten, İstanbul’da yakalandığı Koronavirüs sonrasında Türkiye’deki sağlık sistemine övgü dolu sözler.

Yunan SKAİ televizyonu Türkiye temsilcisi İstanbul Rumları’ndan Gazeteci Manolis Kostidis, İstanbul’da yakalandığı Koronavirüs sonrası geçirdiği günlerini ve Türkiye’deki sağlık sisteminin pandemiye karşı verdiği savaşı ve uygulamalarını Yunanistan’ın “Kathimerini” gazetesinde kaleme aldı.

Kostidis, Koronavirüse yakalandıktan sonra, Türkiye’deki sağlık sisteminin işleyişinden oldukça etkilendiğini belirtirken, “83 milyon nüfuslu Erdoğan’ın Türkiye’sinde organizasyondan ve sağlık sisteminin anlık tepkisinden etkilendim.” İfadelerini kullanıyor.

Manolis Kostidis’in kaleme aldığı yazı aynen şu şekildedir:

“83 milyon nüfuslu Erdoğan’ın Türkiye’sinde organizasyondan ve sağlık sisteminin anlık tepkisinden etkilendim.”

“Türkiye’de bildirilen yüzbinlerce vaka listesine maalesef benim ismim da eklendi. Sağlık macerasından on gün sonra, iyi ki bu pandemiyi evde orta dereceli semptomlarla karşıladım, Türk sağlık sisteminde var olan organizasyonu kayıt altına almak istedim. Aşağıda bahsedeceğim bazı kusurlara rağmen sağlık sistemi üzerimde olumlu bir izlenim bıraktı.

11’ci ayın 14’ünde öksürük ve göğüs ağrısı gibi şiddetli semptomlarla uyandım ve hemen bir Koronavirüs testi yaptırmaya karar verdim. İstanbul’un Avrupa yakasında yaşadığım bölgedeki özel Mikrobiyoloji Laboratuvarını ziyaret ettim. Sabah 9’da test yaptılar. Saat 3’te bana pozitif olduğumu bildirdiler. İşte bundan sonra da Türk sağlık sisteminin acil tepkisi başlıyor.

“HES” kodu uygulaması aracılığı ile hasta, kalan karantina günlerini takip ediyor. Ayrıca, Koronavirüs ile enfekte olmuş bölgelerin bir haritası günlük olarak sunuluyor.

Vatandaşlık numarama sahip olan özel laboratuvar, (Türk kimlik kartına sahip her kişinin benzersiz bir numarası vardır), e-devlet web sitesine Koronavirüs ile enfekte olduğumu bildirmiş.

Öğleden sonra saat 4’te Ankara’daki Sağlık Bakanlığı’ndan beni aradılar (e-devletteki tüm vatandaşların verilerine sahipler) ve semptomlarımın ne olduğunu sordular, ev adresimi de doğruladılar. Orta şiddette semptomlarım olduğunu anlattıktan sonra, beni kayıtlı olduğum mahalleden arayacaklarını söylediler.

Yaklaşık 30 dakika sonra beni yerel sağlık merkezinden aradılar ve öngörülen tedavide kullanacağım ilacımı getireceklerini söylediler. Akşam saat 7’de genç bir doktor, Favipiravir etken maddesi olan Favicovir’i getirdi ve benden ilk gün akşam sekiz ve sabah da benzeri dozajı almamı ve daha sonraki günlerde de sabah 3 akşam 3 hap almamı söyledi. Ben hiçbir ücret ödemedim. Elbette karantinaya alındım ve arka arkaya gelen sms ile yapmam gereken her şey hakkında bilgilendirildim.

Sonraki günlerde, karantinaya uyup uymadığımı gözlemlemek üzere iki polis memuru geldi. Ayrıca bir şeye ihtiyacım olup olmadığını sormak için beni telefonla da aradılar.

Ek olarak bir başka etkileyici unsur da, cep telefonundaki “HES” kodu uygulamasıdır. Bu uygulama, kayıt olduktan sonra verilen ve her vatandaşın Türkiye’deki herhangi bir seyahatinde veya konaklamasında kullanılması zorunlu olan benzersiz bir kod numarası, bu elbette iz sürümüne yardımcı oluyor. Vatandaş bununla aynı zamanda geri kalan karantina günlerini de takip edebiliyor. Ama bir de haritada Koronavirüs bulaşmış bölgelerin günlük sunumu var.

İlacın tesliminden sonra, Sağlık Bakanlığı’ndan hiçbir doktor veya çalışanın benimle iletişime geçmemesinden dolayı olumsuz bir izlenim aldım. Bazı arkadaşlarım bana, durumlarında bir iyileşme olup olmadığını soran telefonlar aldıklarını söylemişlerdi.

Elbette son birkaç gündür Koronavirüs Türkiye’yi kasıp kavuruyor. Vakaları açıklamıyorlar, yani asemptomatik olanları rapor etmiyorlar. Dolayısıyla da sağlık sistemi üzerindeki yük nedeniyle iletişim eksikliği oluşmuş olabilir.

Ancak 83 milyon nüfuslu Erdoğan’ın Türkiye’sinde organizasyondan ve sağlık sisteminin anlık tepkisinden etkilendim.”

Manolis Kostidis.

24.11.2020 • 19:32

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz