Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar KOSOVA ARTIK BAĞIMSIZ BİR ÜLKE

KOSOVA ARTIK BAĞIMSIZ BİR ÜLKE

19
0

Türkiye ve ABD’nin de dahil olduğu Uluslararası Yönlendirme Grubu artık Kosova’nın bağımsızlığını denetlemeyecek.

Kosova Uluslararası Yönlendirme Grubu, Başkent Priştine’de yaptığı 16’ncı ve son toplantısında ülkenin bağımsızlığını denetlemeye son verme kararı aldı. Toplantıda Türkiye’yi temsilen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanısıra, denetimli bağımsızlığın mimarı Marti Ahtisari ve diğer üye ülke temsilcileri hazır bulundu. Yapılan açıklamada, Kosova Statüsü Çözümü İçin Kapsamlı Öneri’nin ülke genelinde uygulandığı ve üstün hukuk statüsünün kaldırıldığı belirtildi.

Böylece Kosova Cumhuriyeti Anayasası ülkenin yasal çerçevesi için tek temel metin oldu. Karara Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğu destek verdi. NATO barış gücü görevine devam edecek ve Avrupa Birliği Komisyonu da hukuki anlamda son söze sahip olacak. Kosova, 2006 yılının Ağustos ayından bu yana “uluslararası yönetimdeki entite” olarak geçiyordu.

Toplantı sonrasında 36 ülke temsilcisi ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi hatıra fotoğrafı çektirdi. Maliye Bakanı Şimşek, duracağı yeri belirtmek için yere konulan Türk bayrağını yerden kaldırdı.

MECLİSTE TÖREN

Kararın açıklanması ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından mecliste tören düzenlendi. Törene Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Haşim Taçi, Denetimli bağımsızlığın mimarı Marti Athisari, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Uluslararası Yönlendirme Grubu üyesi ülkelerin temsilcileri katıldı.

Törende Milli marş okundu, konuşmalar yapıldı.

Kosova’daki Uluslararası Sivil Ofisi (İCO) Başkanı Peter Feithi, denetimli bağımsızlığın son erdiğini, Kosova’nın ise tam bağımsız olarak yoluna devam edeceğini kürsüden duyurdu.

Feith’in açıklamaları, parlamentoda alkışlarla karşılandı.

Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga ise Kosova halkının 100 yıllık rüyasına ulaştığını söyledi. Yahyaga, “Yeni bir dönem başladı. Kosova’da yaşayan Arnavut, Sırp, Türk, Boşnak, Roman vatandaşlarıyla hep birlikte çalışıp AB’ye girmek için hazırlancağız” dedi.

Başbakan Taçi ise “1999 yılında hayatını kaybeden kişilerin kanıyla bu tarihi günü yaşamakatyız” dedi. Denetimli bağımsızlığın mimarisi olan Marti Ahtisari ise Kosova gerçeğini Sırbistan’ın da kabul etmesi gerektiğini söyledi.

KARAR KONSER İLE KUTLANDI

Karar, başkent Priştine’nin Aya Tereza meydanında ünlü Arnavut sanatçı Bleona Çereti konseri ile kutlandı. 20 bine yakın vatandaş konseri izledi. 2 saat süren konserde Ksoovalılar hem kararı kutladı hem de konserin keyfini yaşadı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz