Ana Sayfa Yunanistan Haber Koronavirüs Antiviral Hapı Yunanistan’a Ne Zaman Gelecek

Koronavirüs Antiviral Hapı Yunanistan’a Ne Zaman Gelecek

1
0

Merck ve Ridgeback Biotherapy tarafından geliştirilen ve hastaneye yatış riskini yarıya indiren ilk koronavirüs antiviral hapı ne zaman Yunanistan’a gelecek.

Yunanistan Sağlık Bakan Vekili Mina Gaga’nın bugünkü pandemi brifinginde teyit ettiği gibi, bu hap, ölümcül virüsle hastalığın etkileriyle başa çıkmada yardımcı olacak araçlara eklenmek üzere Yunanistan’a gelecek.

Bu hapın uygulanması için “yeşil” ışık bugün İngiltere tarafından verilirken, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) AB üye ülkelerinde kullanımını önermeye hazır olduğunu ilan etti.

Yunanistan’a ne zaman gelecek?

Bakan Vekili Gaga’ya göre, Yunanistan yakında Merck’in hapını, aynı zamanda monoklonal tedavisini de tedarik edecek ve ilgili görüşmelerin çoktan başladığını kaydetti. Ancak, ilaçların üretilmesi vakaların salgını ile başa çıkmak için yeterli olmadığı için insanların aşılanması gerektiğini açıkladı.

“Önümüzdeki haftalarda monoklonalin onayı almasını ve yeterince yakında burada olmasını bekliyoruz. Aynı zamanda haplar için de firma ile istişare halindeyiz ki ithal edelim ve gelsinler. Ancak günde 6.800 vakamız varsa, ilaçlardan o zamana kadar 100.000 değil 2.000 ila 10.000 arasında olacağız.”

Bu vakaları tedavi etmektense aşı olmak ve önlemek daha güvenlidir. İlaçları getirme sürecindeyiz ancak vakalarla baş etmek üzere şu an böyle bir üretim yok.”

Pediatrik Bulaşıcı Hastalıklar Profesörü ve Uzmanlar Komitesi üyesi Vana Papaevangelu, “İlaca kavuşacağımız için mutluyuz, ancak bütün mesele aşıdır” dedi.

Hap, koronavirüsü nasıl yok ediyor?

Bu hap, aktif madde molnopiravir içerir ve klinik deneyler sırasında hafif ila orta şiddette semptomları olan kişiler için hastaneye yatış veya Covid-19’dan ölüm riskini yarıya indiren, uygulaması kolay bir tedavidir.

Profesörler Dimopulos ve Magiorkinis  tarafından açıklandığı gibi, molnopiravir, diğer antiviral ilaçlar gibi virüsün genetik materyalinin çoğalmasını bloke etmek yerine, virüsü canlı olmayan formlara mutasyona “zorlayan” bir antiviral ilaçtır. Bu teorik olarak, virüsün mutasyonlar yoluyla direnç geliştirme yeteneğini bile bloke etme etkisine sahiptir.

Profesörler, bazı uzmanların, teoride insan DNA’sında mutasyonlara neden olabileceğini düşünerek ilacın güvenliği konusunda şüphelerini dile getirdiğini belirtiyor. Ancak RNA moleküllerinin polimerizasyonu sırasında elde edilen nükleozid analogları bir yandan DNA’ya hiç girmezken, diğer yandan viral RNA polimerazları için yüksek bir tercih gösterirler.

Hastaneye yatma riski yüksek hastalarda molnopiravirin etkinliğini inceleyen Faz III klinik deneyler, ilacın etkililiği etkileyici olduğundan ve plasebo kontrol grubu için artık etik olmadığından erken sonlandırılmıştır.

Dimopoulos ve Magiorkinis’in işaret ettiği gibi, gösterge, Amerika Birleşik Devletleri’nin 1,2 milyar dolarlık 1,7 milyon terapi uygulamasında kullanmak üzere satın almak için bir anlaşmaya girmiş olması ve her bir tedavi uygulamasının kişi başı maliyetini 700 dolar arttırıyor olmasıdır.

Ne zaman uygulanacak

Çalışma tasarımına göre, halihazırda mevcut olan diğer ilaçlar gibi molnopiravir de tanıdan hemen sonra verilmelidir ve ilerlemiş hastalıktaki etkinliği sınırlı olabilir.

Ancak EKPA’nın profesörleri, ağızdan uygulanmasının lisans alındıktan hemen sonra yaygın olarak kullanılmasına yol açabileceğini vurguluyor.

İngiliz düzenleyici otoritenin bugün, ilacın tanı konulduktan sonra en kısa sürede ve semptomların başlamasından itibaren beş gün içinde kullanılmasını tavsiye ettiği vurgulanıyor.

ABD ve AB’deki düzenleyici kurullar, geçen ay 3. aşama klinik deneylerin olumlu sonuçlarının açıklanmasından bu yana hükümetlerden gelen siparişlerin armasına rağmen Merck’in ilacını halâ değerlendirmeye devam ettiği belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz