Ana Sayfa Yunanistan Haber “Komşu Türkiye Avrupa İlkeleri ve Değerlerinden Giderek Uzaklaşıyor”

“Komşu Türkiye Avrupa İlkeleri ve Değerlerinden Giderek Uzaklaşıyor”

4
0

Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, tekrardan Türkiye’ye mesaj göndermeyi ihmal etmedi.

Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı’nın Ulusal Geleneksel Giyim Arşivi’ne Trakya Kıyafetlerinin dahil edilmesi vesilesiyle Atina’da düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, tekrardan Türkiye’ye mesaj göndermeyi ihmal etmedi. Pavlopulos, “Maalesef, komşu Türkiye, bu İlkelerden ve değerlerden giderek daha da uzaklaşıyor” dedi.

Pavlopulos törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

“Avrupalı olduğunu iddia ediyorlar. Keşke anlasalar. Avrupalı olmak, Avrupa Demokrasisi ve Avrupa Kültürü İlkelerine inanan ve bir Avrupa vicdanı ve meselesidir. Maalesef, komşu Türkiye, bu İlkelerden ve değerlerden giderek daha da uzaklaşıyor. Türkiye sadece bölgedeki barışı değil, aynı zamanda halkını da etkileyen sonuçları anlamadan bunu yapıyor.

Birlikte var olmak ve yaratmak için buradayız. Ancak, bizim için doğru olanı sadece tarihimize göre değil, Uluslararası ve Avrupa Hukukuna göre de savunmak için buradayız. Uluslararası ve Avrupa hukukunun kefilleri olarak uygulayacağız. Ve biz bu konuda yalnız değiliz, herkes biliyor. Ve yalnız değiliz, çünkü hepsi aynı zamanda Avrupa Hukuku, Uluslararası Hukuk olan Yunanistan Yasasını da tanıyor.

Trakya ve Trakların tarihini onurlandırırken her yöne şu mesajı göndermek istiyoruz. Barış içinde yaşayabiliriz. Ama biz, Yunanlılar, kararlıyız ve elbette ulusal birliğimizin bu değerli gövdesi Trakya’yı savunacağız, Avrupa’yı savunacağız, Avrupa hukukunu ve uluslararası değerleri savunacağız.

Biz, Yunanlılar, büyük ve önemli zamanlarda daima birlikteyiz. Geçmişten öğrendik. Hatalarımızı tekrarlamayacağız. Bu her yöne bir mesajdır. Ulusal meselelerimizi ve ulusal yasal haklarımızı sadece uygun bir şekilde savunmakla kalmayacağız, gelecek nesiller de öğrensin diye bunu yapacağız.

Gelecek nesiller üzerindeki bu silinmez işaretini vazgeçilmez bir şekilde bırakmalıyız ki, tarihimizin ne olduğunu bilsinler ve sorumluluklarının ne olduğunun farkına varsınlar.

Bugün, Trakya’ya hakettiği şeyi veriyoruz. Ve bunu sembolik, kelimenin tam anlamıyla bir yıldönümü bağlamında yapıyoruz. Trakya’nın kurtuluşundan ve ulusal bedenimize entegrasyonundan bu yana 100 yıl geçti. Bu şekilde zaman içinde neyin önemli olduğunu ve özellikle günümüzün sıkıntılı dönemlerinde Trakya’yı anlıyoruz.

Yunanistan ve Avrupa’nın kenar karakoludur ve onun yaydığı şey öncelikle barış, barışçıl şekilde birlikte olmak, dostluk ve iyi komşuluk ilkeleridir. Trakyalılar bunu zaman içinde kanıtladı. Barış’ın ne demek olduğunu, dostluk ne demek, halklar arasında barış birliğinin nasıl bir şey olduğunu anlıyorlar.

Trakyalılar, bölgeyi, sınırları ve onlarla birlikte kültür ve demokrasimizin ilke ve değerlerini, aynı şekilde, Avrupa Birliği ile Avrupa Cumhuriyetinin ve Avrupa kültürünün prensipleri ve değerlerini, sınırları ve bölgeleri nasıl savunacaklarını bildiklerini de kanıtladı.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz