Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KOCAOĞLU ÖNDERLİĞİNDEKİ TİCARİ HEYET SELANİK’E GELDİ

KOCAOĞLU ÖNDERLİĞİNDEKİ TİCARİ HEYET SELANİK’E GELDİ

21
0

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önderliğindeki işadamı ve turizmciler, Selanik (Thessaloniki) şehrinde temaslarda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önderliğindeki işadamı ve turizmciler, Selanik şehrinde temaslarda bulundu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İzmir’de yapacağı zirveden önce Selanik Belediye Başkanı Butaris’le biraraya gelen Kocaoğlu, Türkiye’deki güçlü kara taşımacılığını Yunanistan’ın etkin deniz taşımacılığıyla entegre edip iki taraf için de önemli kazanımlar elde edebileceklerini söyledi.

Turizmci, işadamı ve belediye meclisi üyelerinden oluşan 20 kişilik İzmir heyeti, ikili ilişkileri geliştirmek ve yeni işbirlikleri için Selanik’i ziyaret etti. Heyette İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, ETİK Başkanı Mehmet İşler, TÜRSAB Ege Yürütme Kurulu Başkanı Hasip Ali Hepşen, ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri Semra Aksu, Sıla İlgi Akkaş ve Ali Kökoğuz, İZFAŞ Murahhas Azası Gül Şener ile İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Başkan Yardımcısı Hande Arslanalp de yer aldı.

Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, Kocaoğlu ve heyet üyelerini havalimanında karşıladı. İlk olarak Yunanistan’ın en büyük ve en eski fuarcılık şirketi Helexpo’nun fuar alanını ziyaret eden İzmir heyeti, burada önemli bir anlaşmaya da imza attı. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Ünlütürk ile Helexpo Yönetim Kurulu Başkanı Tasos Tzikas, iki kurum arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla protokol imzaladı. Törende konuşan Ünlütürk, fuarlar şehri İzmir ile Selanik arasındaki ticaret hacmini karşılıklı olarak arttıracaklarını söyledi. Tzikas da iki şehir arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için belediyelerin sergilediği tavrın, herkese örnek olması gerektiğini kaydetti.

Daha sonra Selanik Belediyesi’ne giden İzmir heyeti, Başkan Butaris tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Yunanistan Başbakanı Çipras’ın, Başbakan Davutoğlu ile 8-9 Mart 2016 tarihlerinde İzmir’de planladığı zirveden önce biraraya gelen iki belediye başkanı, dostluk adına önemli mesajlar verdi. Meclis salonunda düzenlenen, “İzmir’in Turizm ve Ticaret Potansiyeli” konulu toplantıda konuşan Başkan Kocaoğlu, “Atamızın doğduğu, onun hatıralarıyl dolu bu kentte bulunmak, bize gerçekten büyük onur veriyor. Selanik’in bizim için ayrı bir yeri var. Ortak paydamız Atatürk.” dedi. Selanik ve İzmir’i, bir bütünün parçaları olarak tanımlayan Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Her bakımdan böylesine yakın, aralarında saat farkı bile olmayan bu iki ülkenin birbiriyle rekabet etmek yerine, aralarındaki ekonomik ilişkileri çok daha güçlendirmesini istiyoruz. Örneğin Selanik İzmir’in Avrupa’ya, İzmir de Selanik’in Uzakdoğu, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu’ya açılan kapısı olabilir ama bunun için önce ulaşım olanaklarımızı geliştirmeliyiz. Türkiye’de çok güçlü bir kara taşımacılık sektörü, Yunanistan’da da çok etkin bir deniz taşımacılığı var. Deniz ve tren yoluyla birleştirilmiş entegre taşımacılık, mutlaka her iki kent için de önemli getiriler sağlayacaktır ama yeterli değil. Biz sadece yollarımızı değil, fuarlarımızı, festivallerimizi ve şirketlerimizi de buluşturalım istiyoruz. Sınırları yıkalım, kalıpları kıralım. Gerçek dostluğumuz ve onun doğuracağı sinerjiyle kan ve gözyaşının şiddetini giderek arttırdığı bu coğrafyada el ele verip, ‘inadına barış’ diye haykıralım; tüm kalbimizle, tüm samimiyetimizle ve tüm gücümüzle. Buna gerçekten ihtiyacımız var.”

İZMİR SUNUMU YAPILDI

İzmir’den ilk kez bu kadar güçlü bir heyetin geldiğini söyleyen Başkan Yannis Butaris ise, “Sayın Kocaoğlu ile el ele vererek, işbirliğimizi daha da geliştireceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş, yaz aylarında yeniden başlayacak İzmir-Selanik direkt seferlerin kış aylarında da sürdürülmesini arzuladıklarını belirtti. Demirtaş, “Deniz seferleri de başladı ama devam edemedi. Çok yakınız ama vizeye takılıyoruz. Bu iki sevgi ve hoşgörü kentinin ilişkilerini geliştirmek için daha çok çalışmamız gerekiyor.” dedi.

Çok sayıda Yunanlı girişimcinin de takip ettiği toplantıda, İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Altınel tarafından şehrin yatırım ve turizm imkanlarını anlatan bir sunum yapıldı. Bu arada Selanik Belediye Başkanı Butaris, İzmir heyeti onuruna bir yemek verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz