Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar KIBRIS’TA DİNİ LİDERLERDEN MÜZAKEREYE TAM DESTEK

KIBRIS’TA DİNİ LİDERLERDEN MÜZAKEREYE TAM DESTEK

13
0

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Din İşleri Başkanı Talip Atalay Kıbrıs’taki dini liderlere yemek verdi.

Yemeğe Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos’un yanı sıra BM Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Lisa Buttenheim, Maraonit Başpiskoposu Youssef Soueif, Ermeni Dini Temsilcisi Sebouh Tavitian, Latinlerin Dini Görevlisi Papaz George Kraj, İsveç Dini Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Peter Weiderud ve İsveç Büyükelçisi Klas Gierov ile  bazı diplomatlar ve diğer bazı dini görevliler katıldı.

Lefkoşa’daki Merit Otel’de yer alan yemek öncesinde Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos, Maraonit Başpiskoposu Youssef Soueif ile İsveç Dini Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Peter Weiderud birer konuşma yaptılar. Ardından basına görüntü olanağı verildi ve yemeğe başlandı.

ATALAY

Din İşleri Başkanı Talip Atalay konuşmasında  bugün tarihi  bir gün yaşandığını söyledi ve davetine icabet eden dini liderlere ve Buttenheim’a teşekkür etti.

Atalay, dinin dilini öne çıkararak bir arada olmak ve geleceğe dönük umutlar besleyip yeşertmek konusunda hep beraber önemli adımlar attıklarını  söyledi. Karşılıklı pek çok sorunları bulunduğunu fakat sorunların ancak konuşularak, iyi ilişkiler kurularak aşılabileceği hususunda hemfikir olduklarını  ifade eden Atalay, olabildiğince siyaset dilinden uzak durarak, din dilini konuşarak kendi aralarında güveni geliştirip gerçek sorunların masada müzakereciler tarafından konuşulmasına ne kadar destek olabilirlerse dini liderler olarak o kadar katkı sağlayacaklarını belirtti.

Dini Liderlerin esas desteğinin psikolojik bariyerleri aşma konusunda olabileceğini belirten Atalay, iki tarafta da dini hassasiyetlerin korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi.

Atalay, 2. Cumhurbaşkanı Talat’a yönelik saldırıyla ilgili  Hrisostomos’un  yaptığı açıklamanın kendilerini memnun ettiğini, kendilerinin de KKTC’de yaşanan mezarlıkta fotoğraf çekilmesi olayının bir sorumsuzluk örneği olduğunu ancak etkilerinin çok büyük  olduğunu düşündüklerini ve bunu dile getirdiklerini kaydetti. Bu konudaki üzüntülerini dile getirdiklerini aktaran Atalay, mezarlıklar ve dini ibadethaneler konusunda tün dinlerin inançlarına ve hassasiyetlerine saygı gösterdiklerini, tüm Kıbrıs Türk toplumunun da bu konuda hassasiyet gösterdiğini, yapılanı onaylamadıklarını ortaya koyduklarını   belirtti.

Atalay, dinin sevgi, merhamet ve kendisiyle aynı olmayanla da birlikte yaşanabilmesi yönündeki potansiyelinin kullanılmasını ve bu şekilde geleceğe doğru adım atılmasını umut ettiğini de dile getirdi.

HRİSOSTOMOS

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos da konuşmasında yemek davetinden dolayı Atalay’a teşekkür etti. Hrisostomos,  Atalay’ın Girne’deki Hristiyan mezarlığında yaşlanan fotoğraf çekme olayıyla ilgili yaptığı  eleştirileri,  olumlu konuşmaları ve  topluma tavsiyelerini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Dini liderler olarak birlikte çalışma taahhüdünde bulunduklarını kaydeden Hrisostomos, Kıbrıs’taki tüm halkların  birlikte çalışacağı günlerin geleceğini, memnuniyetle neşenin adada hakim olacağını söyledi. Sevginin adanın tümünü kaplamasını arzu ettiklerini belirten Hrisostomos, Kıbrıs’ta dini sorunlar yaşanmadığını, yaşanan anlaşmazlıkların dinle alakalı olmadığını kaydetti.

Amaçlarının sevginin tüm adayı kaplaması olduğunu ve buna ulaşmak için çalıştıklarını ifade eden Hrisostomos, kendilerine düşeni yapacaklarını adada daha güzel günlerin yaşanacağını söyledi.

Hrisostomos birlikte çalıştıklarını  gören siyasi liderlerin de kendilerini örnek alacağını kaydetti.

SOUEİF

Maraonit Başpiskoposu Youssef Soueif de herkesin aynı ve tek  Allah’a inandığını, Allah’ın  her şeyin yaratıcısı olduğunu ve Allah’ın herkesin kalbine özgürlük, barış ve sevgiyi koyduğunu kaydetti.

Bugünkü buluşmanın  bu değerleri yenilemeye yönelik ortak bir amaç taşıdığını ifade eden Soueif, kendilerinin bu değerlere inandıklarını  ve bu değerleri herkese anlatmaları gerektiğini söyledi. Adanın birlikte yaşama yönündeki tarihçesini de herkese anlatmaları gerektiğini dile getiren Soueif, adadaki barış ve sevginin tüm bölgeye yarar sağlayacağını kaydetti.

Soueif, “Barış, uzlaşı, bağışlamanın  işareti olmalıyız, adada sosyal istikrar kurarak, barış ruhunu tüm bölgeye yaymamız gerekir“ diye konuştu.

WEIDERUD

İsveç Dini Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Peter Weiderud  ise, dini liderlere konuşmalarından dolayı teşekkür etti ve Hrisostomos’un dediği gibi Kıbrıs sorununun dini bir sorun olmadığını, politik bir sorun olduğunu söyledi.

Bununla beraber, dinin etkilendiğini, kurban haline geldiğini dile getiren Weiderud, Kıbrıs’ta dinin insanların kimlikleriyle alakalı olduğunu söyledi. Kıbrıs’ta dini liderlerin diyalog içine girmesiyle Kıbrıs’taki dini liderlerin birbirleriyle 1963 yılında iletişimi bıraktıklarının görüldüğünü  kaydeden Weiderud,  insanların da birbirini anlamayı bıraktıklarını birbirleriyle konuşmadıklarını bunun büyük bir problem teşkil ettiğini söyledi.

Kıbrıs’ın tarihte Hristiyaların ve Müslümanların iş birliği yaparak, birlikte yaşadığı ve uyum içinde var olduğu AB’deki tek yer olduğunu  dile getiren Weiderud, bu tarihi unsurun yeniden kazandırılabileceğini de kaydetti.

2009’da diyalog için girişim başlattıklarını Weiderud dini liderlerin diyalogunun insanların kalplerini birbirlerine açmalarına, birbirlerini anlamalarına ve  siyasi liderlerin çabalarına katkı sağlayabileceğini de ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz