Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar KATERİNA VARVARİGOU, YUNANİSTAN’IN TÜRKİYE’NİN AB’YE TAM ÜYE OLMASINI DESTEKLEDİĞİNİ SÖYLEDİ

KATERİNA VARVARİGOU, YUNANİSTAN’IN TÜRKİYE’NİN AB’YE TAM ÜYE OLMASINI DESTEKLEDİĞİNİ SÖYLEDİ

18
0

Yunanistan’ın Edirne Konsolosu Katerina Varvarigou, Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Araştırma Enstitüsünün, Üniversitenin merkez kütüphanesinde düzenlediği, “Yunanistan’ın AB tecrübesi” konulu konferansta, Yunanistan’ın AB’ye giriş sürecini anlattı.

AB’ye üye olmanın pek çok ekonomik, sosyal, siyasi faydalarının olduğunu belirten Varvarigou, şöyle konuştu:

“Hayatta hiçbir şey iyi ya da kötü değildir. Bu kural uluslararası arena için de geçerlidir. Birleşik Avrupa vizyonu, kusurlarına, zorluklarına, tüm sorunlarına rağmen gerçekleşmiş haliyle, düşmanlıkları sona erdirip, savaşları engellemesine, kıtanın gelişimini ve yaşam standardını yükseltmeyi ve 3. dünyanın büyük bir bölümüne yardım etmeyi başarmıştır.”

Varvarigou, bir öğrencinin, “Yunanistan’ın Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyip desteklemediği” yönündeki soruya, “Yunanistan Türkiye’nin AB üyesi olmasını sürekli olarak destekleyen bir ülkedir. Türkiye’nin tam üye olmasını desteklemektedir” diye yanıtladı.

Bir başka öğrencinin “AB’nin bir ‘Hristiyan kulübü’ olduğu söylenir ve Türkiye’nin AB üyesi olmasının Atina’dan geçtiği belirtilir. Sizce bu böyle midir” sorusuna da Varvarigou, şöyle yanıt verdi:

“Yunanistan 1999 yılında Türkiye’nin adaylık statüsüne karşı olamamakla bu sözün doğru olmadığını kanıtladı. Eğer böyle bir şey olsa veto ederdik. Türkiye’nin AB’ye üye olması sadece Atina’dan değil ya da sadece Kıbrıs meselesini çözümünden geçmemektedir. Bu üyelik için bir faktördür. Bu ortak bir dış politika kararıdır. Yani üyelik sadece Atina değil diğer başkentlerden geçmektedir. Yunanistan her zaman genişlemeyi desteklemeden yana olmuş ve genişlemenin zenginleşmeye eş değer olduğunu savunmuştur. “

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de Varvarigou’nun Edirne’de güzel hizmetler verdiğini ancak Yunanistan’ın Brüksel Daimi Temsilciliğine atandığını üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Varvarigou’ya yeni görevinde başarı dileyen Yörük, kendisine çiçek ve plaket taktim etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz