Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KALANTZİS’TEN CAMİLERLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

KALANTZİS’TEN CAMİLERLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

9
0

Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalantzis, Batı Trakya’da camilerle ilgili Yunan Parlamentosu’na yatırılan yeni Yasa Tasarısı ve özel düzenleme ve uygulamalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Din İşleri Genel Sekreterliği tarafından Birlik gazetesine gönderilen yazıda Yorgos Kalantzis, “Geçmişte de söylediğim gibi, Müslüman Azınlığın bütün sorunlarının çözümü, YPEKA’nın söz konusu Yasa Tasarısında da öne çıktığı gibi ve yasaların oylanmasında, aynen İslam Dini’nin Din Dersi Öğretmenlerindeki gibi (240 İmam Yasasını kastediyor) sadece Yunan Parlamentosu’nda bulunuyor.”

ifadelerine yer vermiş.

 

Açıklamanın Türkçesi şu şekilde tercüme edilmiştir:

 

“Ülkemizin Anayasasının 13. Maddesi sadece din özgürlüğünü garantiye almakla değil, ayrıca Yunan devletinin benzersiz bir garantörlüğünü ortaya çıkarıyor. Bu hakkın en önemli etkinliklerinden biri de  ibadet yerlerinin varlığı, bunun için de bütün bu meseleler Din İşleri Genel Sekreterliği açısından yüksek ilgi ve uğraşısı önceliğindedir.

 

Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yeni Yasa Tasarısı, “Kaçak yapılaşma-Çevre dengesi ve diğer hükümler” ile ilgili bugün Parlamentoya sunuldu, yıllardır karşı karşıya kalınan sorunları düzenliyor, inanç ve ibadet yerlerinin yasal ve kentsel durumu, inşaat ruhsatı olmaması nedeniyle, tapu ve diğer gerekli belgelerin eksiklikleri. Bu eksiklikler, birçoğu, dini ibadet yerlerinin eskiliği ve onyıllarca gerçek ve kritik sorunların çözümünde uygun yasal ayarların ve yaklaşımların ihmal edilmesidir.

 

Özellikle, tanınmış dinlerin inanç ve ibadet yerleri doktrinleri 16. Maddenin yararlı hükümlerine tabidir.

 

Yunan devleti ayrıca, Trakya’nın dağlık bölgelerinde ağırlıklı olarak neredeyse bütününde tapu ve kentsel plan olmamasına rağmen Müslüman Camilerinin kronik sorunlarını çözmek için özel bakım ve ilgi göstermiştir. Sözkonusu Yasa Tasarısının 48. Maddesi gereği, Camilerin ortaya çıkan kentsel plan sorunlarını çözerek, mevcut yerleşim birimleri içinde olmalarına rağmen şehir planı dışında görünmeleri, cami inşatı izinleri veya tamirleri (şu anda sadece onaylı şehir planı olan yerlerde izin veriliyor), veya mevcut yapıların yasallaştırılması, eskiden izinsiz yapılmış mimari özellikleri olan minareler gibi (inşaat izinleri 1950’lerin ortalarından sonra verilmeye başlandı).

 

Eğitim-Din İşleri ve Çevre Bakanlığı, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzun yılların ve zor tartışmaların başarılı sonucunda inanç ve ibadetin bütün konuları şimdi çözülüyor olması, iyi niyet ve çözüm için her zaman yapılan bir ortak ve uzun çaba sonucudur. 

 

Bu nedenle, birçok kişi olumlu bir katkıda bulunmuştur, siyasi ve hizmet düzeyinde ama tabii ki nihai sorumluluk Yasa Tasarısını yatıran kişiye aittir ve bu nedenle birçok tebrikler sayın Stavros Kalafatis ve seçkin işbirlikçilerinin yanısıra Çevre ve Kentsel Düzenleme Genel Sekreteri sayın S. Aleksiadis hak ediyor.

 

Özellikle camilerin konularının çözümünde, özellikle anımsatmak gerekir ki Makedonya-Trakya bakanı sayın Karaoğlu’nun özel hassasiyetiyle kendisi Trakya’da birçok Camiyi ziyaret etti ve bu konuları yoğun olarak faziletli Müftülerle görüştü.

 

Faziletli Komotini (Gümülcine) Müftüsü Meço Cemali, Faziletli Ksanthi (İskeçe) Müftüsü Emin Şinikoğlu ve Faziletli Didimotiho (Dimetoka) Müftü Naibi Şerif Damatoğlu, defalarca göndermiş oldukları yazılı dilekçeleriyle camilerin inşatı ve onarım bakımlarını Başbakan ve Eğitim-Din İşleri Bakanlığı’nın siyasi liderlerine iletmişlerdi. Netice olarak çözüm YPEKA’nın Yasa tasarısında Faziletli Müftülerin 30/11/2012 tarihinde Din İşleri Genel Sekreterliği’ne hatırlatma ve uyarılarıyla bölgenin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendi.     

 

Tabii ki Trakya’nın bütün Milletvekilleri ve özellikle de ND VE PASOK, her zaman Trakya’nın eşsiz zenginliğini Hristiyanların ve Müslümanların birlikte başarılı varolmalarını öne çıkararak katkıda bulundular ve çalıştılar. Buna paralel olarak özel bilgisi olan Milletvekilleri, aynen önceki Dışişleri Bakanı bayan N. Bakoyanni, daha fazla kişilerin hassasiyetle hareketlenmesine katkıda bulundular. Ancak, en önemlisi ve artık kararlı bir şekilde katkı sağlayacak ve söz konusu Yasa Tasarısının ve özel ayarlamaların oylanmasında savaş verecek olanlar Milletvekilleri olacak.

 

Yerel siyasi liderler, parti konumu gözetmeksizin ister çoğunluktan isterse azınlıktan (aynen Miki Belediyesi Meclis Üyesi sayın Deli Yusuf’un 19/02/2013 tarihinde Başbakana yönelik gönderdiği yazıda) çabaları güçlendirmiş ve sorunun boyutunu ortaya çıkararak belirli çözümlerin sağlanmasına yardımcı olmuştur. Buna benzer katkılarda, meseleleri tanıyan ve bilen önde gelen Müslüman hemşehrilerimiz ve Sminthi (Dolaphan) Mütevelli Heyeti Başkanı sayın Adem Adem de bir rol oynamıştı.

 

Geçmişte de söylediğim gibi, Müslüman Azınlığın bütün sorunlarının çözümü, YPEKA’nın söz konusu Yasa Tasarısında da öne çıktığı gibi ve yasaların oylanmasında, aynen İslam Dini’nin Dindersi Öğretmenlerindeki gibi (240 İmam Yasasını kastediyor) sadece Yunan Parlamentosu’nda bulunuyor.”

 

Not: Çeviri Birlik gazetesi ekibi tarafından yapılmıştır.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz