Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KAÇAK YAPILARIN DÜZENLENMESİYLE İLGİLİ YENİ KANUN TASARISI

KAÇAK YAPILARIN DÜZENLENMESİYLE İLGİLİ YENİ KANUN TASARISI

20
0

Yunanistan Çevre Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından basına verilen bilgilere göre, Kaçak Yapıların Düzenlenmesiyle ilgili yeni kanun tasarısı 10 ana başlık altında toplanacağı belirtiliyor.

Konu ile ilgili olarak Gümülcine’den Mimar- Mühendis Taner Feyzullah, facebook sayfasında aşağıdaki bilgileri okuyucularıyla arkadaş grubuyla paylaştı:

Yunanistan Çevre Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından basına verilen bilgilere göre Kaçak Yapıların Düzenlenmesiyle ilgili yeni kanun tasarısı 10 ana başlık altında toplanacak.

1) 1975 yılından önce inşaa edilmiş yapılar 500 euro harç (Paravolo) karşılığında süresiz olarak yıkımdan muaf tutulacak.


2) 1983 yılından önce inşaa edilmiş yapılar büyüklüğüyle orantılı olarak belirlenen harç bedeli ve şu anda yürürlükte olan 4014/2011 kanununda öngörülen cezanın sadece %15 ini ödemek şartıyla süresiz olarak yıkımdan muaf tutulacak.


3) Küçük usulsüzlükler olarak adlandırılan kaçak pergola,barbekü,bina içinde yapılan kanunsuz bölme işleri vb. durumların hepsi için sadece 1 defa olmak üzere belirlenen 500 euro harç bedeli ödenecek ve süresiz olarak yıkımdan muaf tutulacak.


4) İnşaat ruhsatında belirtilen azami kapsama alanı ve toplam inşaat alanınının %40 ını aşmayan, belirtilen yüksekliğin %20 sini geçmeyen kaçak yapılar veya yapılarda izinsiz yapılan kullanım değişiklikleri , a) yeni uygulamaya girecek olan “Yapı Kimlik Belgesi”nin temin edilmesi b) Yapının büyüklüğüyle orantılı olarak belirlenen harç bedelinin ödenmesi c) Öngörülen özel kaçak yapı cezasının ödenmesi durumunda süresiz olarak yıkımdan muaf tutulacak. (1983-2003 yılları arasında inşaa edilen yapılara şu anda yürürlükte olan 4014/2011 kanununda öngörülen cezanın %80 sini ödeyecektir yani %20 indirim öngörülmektedir)


5) “Mecburi Önbahçe” içinde veya bırakılması gereken “Mecburi Açık Alan” içinde olan ve inşaat ruhsatında belirtilen azami kapsama alanı ve toplam inşaat alanınının %40 ını aşmayan, belirtilen azami yüksekliğin %20 sini geçmeyen kaçak yapılar veya yapılarda izinsiz yapılan kullanım değişikliklerinde öngörülen harç ve özel ceza miktarının ödenmesi durumunda 30 yıllığına yıkımdan muaf tutulacak. (1983-2003 yılları arasında inşaa edilen yapılara şu anda yürürlükte olan 4014/2011 kanununda öngörülen cezanın %80 ini ödeyecektir yani %20 indirim öngörülmektedir)


6) Daha önce 3775/09 ve 3843/10 kanunlarıyla bildirilmiş-düzenlenmiş kaçak yapılar veya yapılarda izinsiz yapılan kullanım değişiklikleri a) yeni uygulamaya girecek olan “Yapı Kimlik Belgesi”nin temin edilmesi b) Yapının büyüklüğüyle orantılı olarak belirlenen harç bedelinin ödenmesi c) Öngörülen özel kaçak yapı cezasının ödenmesi durumunda (önceki kanunlarda ödenen miktar yeni çıkan miktardan düşülüyor) süresiz olarak yıkımdan muaf tutulacak.


7) İnşaat ruhsatı olmayan veya inşaat ruhsatında belirtilen azami kapsama alanı ve toplam inşaat alanınının %40 ını aşan kaçak yapılar veya yapılarda izinsiz yapılan kullanım değişikliklerinde öngörülen harç ve özel ceza miktarının ödenmesi durumunda 30 yıllığına ceza ve yaptırımlar askıya alınacak.
Hafif yapı malzemeleriyle yapılmış, derme çatma, geçici kaçak yapılarda öngörülen harç ve özel ceza miktarının ödenmesi durumunda 30 yıllığına ceza ve yaptırımlar askıya alınacak.


9) Geleneksel yerleşim birimi sınırları içinde bulunan kaçak yapı veya kullanımlarda öngörülen harç ve özel ceza miktarının ödenmesi durumunda 30 yıllığına ceza ve yaptırımlar askıya alınacak.


10) Koruma altındaki yapılarda toplam yasal hacim içinde veya yapının son katına ek azami inşaat alanını %10 geçmeyen kaçaklarda öngörülen harç ve özel ceza miktarının ödenmesi durumunda 30 yıllığına ceza ve yaptırımlar askıya alınacak.

Yeni kanun tasarısında da azınlık için uygulanan %80 indirimin devam etmesi öngörülmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz