Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İKİ DERNEK AZINLIK OKULLARININ KAPATILMASIYLA İLGİLİ BAKANA MEKTUP GÖNDERDİ

İKİ DERNEK AZINLIK OKULLARININ KAPATILMASIYLA İLGİLİ BAKANA MEKTUP GÖNDERDİ

26
0

Rodop-Evros illeri ve İskeçe ili SÖPA dernekleri Eğitim Bakanı, ilgili kurum ve kuruluşlara mektup gönderdi.

Rodop-Evros illeri ve İskeçe ili SÖPA dernekleri Batı Trakya’da Azınlık İlkokulları’nda öğrenci azlığı gerekçesiyle bazı okullarda geçtiğimiz yıllarda başlatılan birleştirme ve kapatılma çalışmalarının 2017-2018 eğitim öğretim yılında da devam edecek olması sebebiyle Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum kuruluşlar ve bölge milletvekillerine birer mektup gönderdi. Sorunun çözülmesi için Bakan Gavroglu’nun müdahalesi isteniyor.

ΘΕΜΑ: « Αναστολέςκαταργήσειςσυγχωνεύσειςυποβιβασμοί Μειονοτικών Σχολείων».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη μας λύπη, μαθαίνουμε ότι στις προθέσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι να προβεί και για το σχολικό έτος 2017-2018 σε αναστολές, καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης.

         Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

         Προφανώς και είστε ενήμερος ότι τα Μειονοτικά Σχολεία που έπαψαν να λειτουργούν στη Θράκη τα τελευταία χρόνια  φτάνουν τα πενήντα επτά (57). Τούτο σε συνδυασμό με τις λοιπές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων όπως:

α)την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των Διευθυντών των Μειονοτικών Σχολείων (αρ.πρωτ. Φ.8.2./2.4/6976/4-9-2015 έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης),

β) τη μη διενέργεια προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ 73 Μειονοτικού Προγράμματος ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2009 μέχρι σήμερα 71 συνάδελφοι,

γ) τη μη άμεση πρόσληψη των Αναπληρωτών του Μειονοτικού Προγράμματος με την έναρξη της σχολικής περιόδου και

δ) τις ελλείψεις στα βιβλία και στην εκπαίδευση των δασκάλων σε αυτά,

δημιουργούν εύλογα την πεποίθηση ότι η Μειονοτική εκπαίδευση  δεν είναι στις προτεραιότητες ΚΑΙ αυτής της κυβέρνησης. Εμείς οφείλουμε να σας εντοπίσουμε ότι η αντίληψη αυτή τείνει να γίνει κυρίαρχη και ότι με αποφάσεις σαν αυτές του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλλιεργείται η αντίληψη αυτή.

         Παντελώς απρόσφορες και καταστροφικές για την Μειονοτική Εκπαίδευση στη Θράκη θα είναι οι τυχόν αναστολές, καταργήσεις, συγχωνεύσεις ή υποβιβασμοί Μειονοτικών Σχολείων και για το σχολικό έτος 2017-2018, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός τους βρίσκεται σε μέρη απομακρυσμένα και μη εξυπηρετούμενα από αστική ή υπεραστική συγκοινωνία, ιδίως κατά τις ώρες που πρέπει οι μαθητές να προσέλθουν σ’ αυτά ή να αποχωρήσουν από αυτά στο τέλος του μαθήματος. Οι περισσότεροι γονείς των μαθητών των Μειονοτικών Σχολείων είναι χαμηλού εισοδήματος, μη διαθέτοντας ιδιωτικό μέσο μεταφοράς. Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές επαγγελματικές ασχολίες τους, τους στερούν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους σε άλλο χωριό, σε αρκετή απόσταση από το δικό τους για να πάνε στο σχολείο. Συνεπώς η δυσκολία πρόσβασης στο σχολείο θα έχει σαν συνέπεια την απομάκρυνση πολλών μαθητών και τη μη φοίτηση σ’ αυτό με καταστροφικές συνέπειες για την ζωή τους από την έλλειψη μόρφωσης.

         Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε όμως ότι το κλείσιμο μικρών ορεινών και δυσπρόσιτων  σχολείων αποτελεί τη λύση στα οικονομικά προβλήματα. Τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτική φιλοσοφία που σας διέπει δεν μπορεί να ταυτίζεται με τέτοια προσέγγιση.

            Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

          Τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε μεγάλος αγώνας να χτυπηθεί ο αναλφαβητισμός στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της οροσειράς της Ροδόπης. Ας μην ακυρώσουμε τα αποτελέσματα του σκληρού και μακρόχρονου αυτού αγώνα χάριν αντιλήψεων αντιδραστικών και οπισθοδρομικών.

          Τέλος θεωρούμε ότι η «καινοτομία» της αναγραφής στις αποφάσεις ότι πρόκειται περί … «προσωρινής αναστολής λειτουργίας κάθε χρόνο», μόνο τη νοημοσύνη των πολιτών προκαλεί και εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

            Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

          Ζητούμε για μία φορά ακόμη την προσωπική σας παρέμβαση ώστε για το σχολικό έτος 2017-2018 να μην πραγματοποιηθούν αναστολές, καταργήσεις, συγχωνεύσεις ή υποβιβασμοί Μειονοτικών Σχολείων στη Θράκη, καθώς επίσης και όσα σχολεία βρίσκονται σε αναστολή και έχουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να  επαναλειτουργήσουν τους. Γνωρίζουμε ότι αν δεν δώσετε το πολιτικό σας στίγμα, κάθε χρόνο θα συνεχίσουν να κλείνουν και άλλα σχολεία.    

         Είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας, για κάθε αποσαφήνιση και για εποικοδομητικό διάλογο, αφού στόχος όλων μας είναι η σωστή λειτουργία της μειονοτικής εκπαίδευσης.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz