Ana Sayfa Türkiye | Dünya “İyi Komşuluk İlişkilerinden Yanayız, Ama Türkiye Oldu Bittiye İzin Vermez”

“İyi Komşuluk İlişkilerinden Yanayız, Ama Türkiye Oldu Bittiye İzin Vermez”

6
0

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NTV’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Akar Türkiye’nin Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta herhangi bir şekilde oldu bittiye izin vermeyeceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“KKTC’de Geçitkale’ye Türk İHA/SİHA’ları yerleştirildi. Buradaki son durum nedir?” sorusu üzerine Akar, “Burada olaylara bir bütün halinde bakmamız lazım. Bir konuyu alarak bundan birtakım çıkarımlar yaparsak bizi yanlışa götürebilir. Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, TSK olarak bir tarafta kendi hakkımızı, hukukumuzu, diğer tarafta da Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkını, hukukunu korumakta kararlıyız.” diye konuştu.

Akar, şunları kaydetti:

“Biz, komşularımızın toprak bütünlüğüne, sınırlara, hakka hukuka, uluslararası hukuka saygılıyız. İyi komşuluk ilişkilerinden yanayız. Biz barış, huzur, iyi komşuluk ilişkileri içinde ilişkilerimizi sürdürmeye gayret gösteriyoruz. Fakat hiçbir şekilde birtakım oldu bittilerle hakkımızın, hukukumuzun elimizden alınmasına rıza göstermeyeceğimizi belirtiyoruz. Çok kez ifade edildi bu, biz oradaki zenginliklerin de ister denizde ister karada ne varsa hakça paylaşımını istiyoruz. Bunların oradaki taraflarca oturulup konuşulup… Hatta temmuz ayında Sayın Akıncı tarafından bu konu gündeme getirildi fakat maalesef bu muhataplarımız tarafından kabul görmedi. ve dolayısıyla bu oradaki hakkın hukukun tek taraflı olarak kullanılmasını düşünüyorlarsa, bu çok yanlış. Bunun mümkün olmadığını belirtmek istiyorum. Biz burada bize düşen görev neyse bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Biz, bir an önce oradaki tarafların bizim garantörlüğümüze saygı göstermelerini bekliyoruz.”

“Türkiye oldu bittiye izin vermez”

Akar, Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantör olarak sorumluluklarını bugüne kadar yerine getirdiğini, bundan sonra da getirmekte kararlı olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin barış, dostluk, hakça paylaşım ve bölüşüm ile uluslararası hukuka riayet istediğinin altını çizdi.

“Ben yaptım oldu veya ‘Beni şu ülkeler destekliyor, benim arkamda şunlar var’ şeklinde bir yaklaşımla oradaki hakkı, hukuku çiğnemeye kalkarlarsa bunan yanlış olduğunu ifade ediyoruz.” diyen Akar, Türkiye’nin oldu bittiye izin vermeyeceğini kaydetti.

Akar, “Yunanistan Başbakanı bu konuda ‘Gerekirse Lahey’e gideriz’ dedi. Bu konuda düşünceniz nedir?” sorusuna “Uluslararası ortamda, çerçevede herkesin kendi hakkını kullanması hakkıdır.” yanıtını verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz