Ana Sayfa Yunanistan Haber “İlk Kez Somut Adımlar Atacağız”

“İlk Kez Somut Adımlar Atacağız”

7
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Katrugalos “Türkiye böyle devam ederse ilk kez somut adımlar atacağız” dedi.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Yönetimi’nin baskılarıyla Avrupa Birliği’nin (AB), 20-21 Haziran’da gerçekleştireceği zirvede Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz faaliyetleri konusunun da ele alınması bekleniyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi zirvede Ankara’ya sert bir mesaj verilmesini istiyor.

Euronews’e konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Katrougkalos, Brüksel’in mevcut durumla ilgili somut önlemler alması gerektiğini söyledi:

“Her üye devletin sınırları Avrupa Birliği’nin sınırları olduğuna göre, Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi aynı zamanda AB’nin ekonomik bölgesidir ve burada Türkiye’nin yasa dışı faaliyetlerini durdurmak için somut önlemler alınmasını istedik.”

Genel İş Konseyi’nde yoğun bir diplomasi yürüten Kıbrıs Rum Kesimi, Avrupa’nın tepkisini güçlü bir diplomatik zafer olarak görüyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Katrougkalos, “Türkiye yasa dışı provokasyonlara devam ederse ilk defa olarak somut önlemler alacağız.” diyerek daha sert bir tutum takınılacağının işaretini veriyor.

Katrougkalos sözlerine “Türkiye provokasyona devam ederek bir şey kazanmadığını anlamalı. Böyle yaparak çok önemli diplomatik sermayesini kaybediyor ve Avrupa topluluğu içerisinde gittikçe yalnızlaşıyor. Dolayısıyla bu mesajı anlayacağını ve kendini sınırlayacağını umuyorum.” şeklinde devam etti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz’e ilişkin Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın beyanlarını “aşırı” olarak nitelendirerek reddetti. Ankara, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulmadan yer altı kaynaklarına tek taraflı olarak müdahale edilmesine karşı çıkıyor ve ada etrafındaki söz konusu yer altı kaynaklarının eşit şekilde paylaştırılması gerektiğini savunuyor.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 20 Haziran’da başlayacak ve 2 gün sürecek AB liderler zirvesinde Türkiye’nin diplomatik baskı altına alınması için girişimde bulunmuştu. Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı tutumun sertleşmesini isteyen Rum yönetimi, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın katılım müzakerelerine veto kartını çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz