Ana Sayfa Batı Trakya Haberler IŞIK SADIK AHMET, BARIŞ İÇİN BİLİM DÜNYASI KONFERANSI’NA KATILDI

IŞIK SADIK AHMET, BARIŞ İÇİN BİLİM DÜNYASI KONFERANSI’NA KATILDI

15
0

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın unutulmaz merhum lideri Dr. Sadık Ahmet’in eşi, aynı zamanda Dostluk Eşitlik Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, İstanbul’da 3-4 Ekim tarihlerinde düzenlenmiş olan Barış İçin Bilim Dünyası Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı.

Işık Sadık Ahmet burada yapmış olduğu konuşmasında; “sivil hakların iyileştirilmesinde, sadece Batı Trakya Türkleri değil, Rodos ,İstanköy ve 12 Adalar’da yaşayan Türkler de beklemektedir” diyerek şu ifadeler yer verdi: “Üç medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemize ve dünyanın sayılı güzelliklerini barındıran İstanbul’a hoşgeldiniz demek istiyorum. Batı Trakya Türkleri’nin hakları Lozan Barış Antlaşması ile korunmasına rağmen Yunanistan bu hakların çoğunu tanımamaktadır. İlk akla gelen karşılaştığımız sorunlar; Türk kimliğimizin inkarı, müftülerimizi toplumun seçememesi, çeşitli mülkiyet problemlerimiz ve eğitim problemlerimizdir. Diğer sorunlara hiç değinmeyeceğim fakat bilim yuvaları olarak da adlandırılan okullar ve onlarla bağlantılı olarak ortaya çıkan eğitim sorunu Batı Trakya’daki gençler için büyük sıkıntı yaratmaktadır. Gençlerimizin bir kısmı yüksek öğrenimlerine devam edebilmek için anavatan Türkiye’ye gelmektedirler fakat yine de Batı Trakya’daki gençler açısından durumun iç açıcı olduğunu söylemek oldukça zordur. Buna rağmen, Batı Trakya Türk Toplumu’nda aileler çocuklarını okutmak için tüm imkanlarını seferber etmektedirler. Tüm zorluklara rağmen Batı Trakya’da öğrenim görmüş şu an NASA’da çalışan bir kardeşimiz, çeşitli zorluklarla da olsa fakültelerini bitirip doktor, öğretmen, mühendis olan olan soydaşlarımız vardır. Bu da toplam nüfusu 150.000 civarında olan Batı Trakya Türk Toplumu’nun eğitime, bilime ne kadar önem verdiğini göstermektedir.

Özellikle de Avrupa’da yaşanan büyük ekonomik krizin etkisiyle kalkınmışlık anlamında çok geri de olan Batı Trakya, ekonomik anlamda da çok sıkıntılı günler geçirmektedir. Sivil haklarını kazanmak için verilen mücadelenin yanında ciddi anlamda ekonomik haklarını koruyabilme ve kazanabilme mücadelesi de verilmektedir. Bugün aranızda bulunmaktan ve düşüncelerimi sizler ile paylaşıyor olmaktan dolayı onur duydum. Barış için Bilim konferansının hayırlara vesile olmasını diliyorum ve barış ortamına ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde ülkemizde ve tüm dünyada savaş ve ölüm haberlerinin yerini, barış ve başarı haberlerinin almasını temenni ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz