Ana Sayfa Yunanistan Haber “İhtiyatlıyız Ama İyi Niyetliyiz”

“İhtiyatlıyız Ama İyi Niyetliyiz”

1
0

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, Güney Kıbrıs’ta RIK televizyonunun “İlk Bilgi” programına verdiği röportajda Silahlı Kuvvetleri ve Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin durumunu güçlendirecek silahlanma programlarından bahsetti.

Dışişleri Bakanı, Yunanistan-Türkiye temaslarına, NATO gerilim azaltma mekanizmasına, siyasi-diplomatik izolasyona atıfta bulunurken, Yunanistan’ın kesinlikle Güney Kıbrıs’ın yanında olduğuna dair kesin ve Yunan hükümetinin bir inancı olduğunu ifade etti.

Nikos Panagiotopulos, Yunanistan ile Türkiye arasında güven artırıcı tedbirlerle ilgili olarak, “İhtiyatlıyız ama iyi niyetliyiz. Bu yüzden bu görüşmelere geliyoruz. İyi niyetle yaklaşıyoruz. Biz, iletişim kanalına sahip olmak iyi olduğu için ısrar edeceğiz, karşı tarafla iletişim kanalına sahip olmak iyidir” dedi.

Oruç Reis krizi ve Yunanistan-Türkiye temasları

Bakan Panagiotopulos geçen yaz Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimle ilgili olarak, “esas olarak devletler arasındaki ilişkileri düzenleyen Uluslararası Hukuka uygunluk ve uzlaşma olması gerektiğini ve iyi komşuluk ilişkileri faktörünü dahil etmenin iyi olduğunu” söyledi.

Ayrıca iki unsuru göz önünde bulundurarak askeri yetkililer arasındaki NATO gerilimi azaltma mekanizması bağlamında da “görüşeceğiz” diye devam etti.

“Birincisi, genel farklılıklar sadece askeri yetkililer tarafından değil, siyasi ve diplomatik düzeylerde çözülür.

İkincisi, yoğun tehditler rejimi altında ve Türk uçaklarının Yunan topraklarında aşırı uçuşları gibi tek taraflı eylemler altında gerçek ve ciddi bir iyileşmeyi tartışamayız ve bekleyemeyiz. Bu hamleler, uzlaşmayı teşvik etmesi beklenen diyaloğun ruhunu ve anlamını gerçekten baltalıyor.”

Askersizleştirme ve savunma diplomasisi

Adalarının askerden arındırılması konusunda Nikos Panagiotopulos, “Kendi topraklarının savunmasını örgütlemek, tehdit altında hissettiği zaman topraklarının savunması için tedbirler almak ülkenin mutlak egemenlik hakkıdır ve bu tehdidin sağlam temellere dayandığı değerlendiriliyor. Koşullar değişirse tekrar gözden geçiririz. Şu an durum böyle ve bizim planımız da bu.”

Savunma diplomasisi hakkında konuşan Milli Savunma Bakanı Panagiotopulos, Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır’ın “askeri tatbikatlara, eğitim faaliyetlerine, üç ülkenin Silahlı Kuvvetlerinin birlikte çalışabilirliğini ve işbirliğini artıran ortak eğitimlere katılımı yoğunlaştırma” konusunda anlaştıklarını vurguladı.

Askeri tatbikatlar ve Türkiye’nin “yalnızlaştırılması”

Bakan Panagiotopulos’un işaret ettiği üzere, özellikle “Medusa” tatbikatının artık uluslararası askeri açıdan gerçek olduğunu söyledi. Panagiotopluos, “Kıbrıs (Rum Kesimi), Yunanistan ve Mısır arasında bir havacılık tatbikatı olarak başladı ve bu yıl Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra daha fazla ülkeden de gözlemcilerin katılımıyla gerçekleşti.

Bu, büyük bir uluslararası askeri kurum haline geliyor. Başkalarını da davet ediyoruz, belirttiğim üzere bölgedeki güvenlik ve istikrar ortamı anlayışına sahip oldukları sürece herkese açığız. Ve bizler, ortak güvenlik ve istikrar algılarıyla, nihayetinde bölge için bir istikrar ve güvenlik direğine dönüşen ülkelerin bel kemiğiyiz.”

Türkiye’nin diplomatik ve siyasi izolasyon planına atıfta bulunan Panagiotopulos, “bunun “meyve verdiğini”, çünkü “müttefikler artık dinliyor ve anlıyor, çünkü Türkiye’nin gözden geçirme suçunun ne kadar ileri gittiğini fark ediyorlar. Umudum ve arzum, Türkiye’nin de kurallara saygı göstereceği zamanın geleceğidir. Devletler arasındaki ilişkilerde kurallar uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileridir.” İfadelerini kullandı.

Yunan Silahlı Kuvvetlerinin güçlendirilmesi ile ilgili olarak Milli Savunma Bakanı, 18 Fransız Rafale savaş uçağının satın alınmasına yönelik prosedürlerin hızlı bir şekilde ilerlediğini ve “müzakerelerin başlamasından itibaren bir yıldan kısa bir süre içinde Yunanistan’a ilk uçağı teslim alacağız” dedi.

Silahlı Kuvvetlerin ve silahlanmanın güçlendirilmesi

Bakan Panagiotopulos, “Ocak ayından beri, ilk dört Yunan pilotu ve ilk teknisyen ekibi Fransa’da eğitiliyor. Pilotlar uçaklarla uçuyor, yerde de ilk eğitimi başlatan dörtlü ikinci grup da Fransa’ya gitti. İlk dördü Yunanistan’da bir sonrakilerin eğitmenleri olacak. Programa göre ilk uçağı Temmuz ayı civarında yaz aylarında teslim alacağız. Ondan sonra da çok hızlı bir şekilde ilk altısını, diğer altısını 2022’de son altısını da 2023’te alacağız.” Dedi.

Savunma Bakanı Panagiotoplulos, Yunanistan’ın Fransa’dan uçaklarla birlikte silahlarını ve devamında da yerdeki desteği de aldığını açıkladı. Panagiotopulos, “Bu uçakların alımı Hava Kuvvetleri düzeyindeki sadece korelasyonları tamamen değiştirdiğini söylemek değil, gerçekten geliştirdiğini söyleyeceğim bir anlaşmadır.

Hava Kuvvetleri için yaptığımız tek hareket bu değil. 84 adet F-16 uçağının çok gelişmiş olan “Viper” versiyonunda yükseltme programı devam ediyor. Ayrıca Aralık 2019’dan itibaren de Mirage savaş uçakları için “yedek parça sözleşmesinin yenilenmesi” sağlanmıştır.

Aynı doğrultuda, “Kalamata’da havacıların uçuş eğitimi aldığı bir Uluslararası Eğitim Merkezi’nin oluşturulması için İsrailliler ile işbirliğini çok önemli. Donanmamızın 4 firkateynin satın alınmasıyla yenilenmesi için büyük karar alma zamanı geliyor”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz