Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HÜSEYİN ZEYBEK: “AZINLIK OKULLARINDA YAKLAŞIK YİRMİ YILDIR UYGULANAN “FRANGUDAKİ KİTAPLARI” MİSYONUNU TAMAMLAMIŞTIR”

HÜSEYİN ZEYBEK: “AZINLIK OKULLARINDA YAKLAŞIK YİRMİ YILDIR UYGULANAN “FRANGUDAKİ KİTAPLARI” MİSYONUNU TAMAMLAMIŞTIR”

25
0

İskeçe Syriza Milletvekili Hüseyin Zeybek 1 Ağustos 2017 tarihinde mecliste yüksek öğretimi ilgilendiren yasa tasarısında söz alıp azınlık eğitimini ilgilendiren sorunları dile getirdi.

İskeçe Syriza Milletvekili Hüseyin Zeybek 1 Ağustos 2017 tarihinde mecliste yüksek öğretimi ilgilendiren yasa tasarısında söz alıp azınlık eğitimini ilgilendiren sorunları dile getirdi. Zeybek, “Azınlık okullarında  kullanılan Yunanca müfredatı kitaplarıdır. Azınlık okullarında yaklaşık yirmi yıldır uygulanan “Frangudaki kitapları” misyonunu tamamlamıştır. Bu kitaplar Devlet okullarında kullanılan Yunanca müfredatı kitapları ile değiştirilmelidir” diyerek konuşmasına çöyle devam etti.

“Tartıştığımız yasa ,Üniversitelerin işleyişini, yapılandırılmasını, araştırma ve geliştirmeyi kapsamaktadır. Bu yasayla üniversitelerimizin seviyesini geliştirilmesi, yüksek lisans (master) programlarındaki harçların kaldırılması, Üniversite kaynaklarının kullanımını daha açık ve yalın bir hale dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. Amacımız Üniversiteleri toplumla kaynaştırmak, bilgi ve teknolojileri pratikte uygulayarak toplumun yararlanmasını sağlamaktır. İnanıyorum ki, üniversiteler doğru çalıştıklarında bölgenin kalkınmasına katkıda bulunabilirler Fakat Eyaletimizdeki Dimokritos Üniversitesi bu beklentiye cevap verememiş olup, gündemi yolsuzluklar ile meşgul etmiştir(Rektörü açığa alınmıştır).

2011 yılında, dönemin Eğitim Bakanının adı ile anılan Diamantopulu yasası ilk başta reformist olarak algılansa da devlet Üniversitelerinin özel Üniversitelere dönüşümüne fırsat vermekteydi ve bundan dolayı bu girişim başarılı olamadı.

Hükümetin Azınlık Eğitimi ile ilgili attığı adımlardan ve Azınlık Eğitimi ile ilgili önerilerimden bahsetmek istiyorum. Azınlığın talebi üzerine Aristotelio Üniversitesinde Azınlık Eğitimi bölümünün faaliyete geçirilmesi ve Dimokritos Üniversitesindeki Eğitimcilerin Eğitimi (Didaskaliyonun) iptal edilmesi önemli bir adımdır. Dini Bayramlarda devlet Okullarında eğitim gören çocuklarımız için Bayramların birinci ve ikinci günü tatil sayılması artık yasa ile belirtilmektedir.

Önemli gördüğüm başka bir konu da Azınlık okullarında  kullanılan Yunanca müfredatı kitaplarıdır. Azınlık okullarında yaklaşık yirmi yıldır uygulanan “Frangudaki kitapları” misyonunu tamamlamıştır. Bu kitaplar Devlet okullarında kullanılan Yunanca müfredatı kitapları ile değiştirilmelidir. Bu önerimiz de hemen pilot olarak bazı Okullarımızda uygulanabilir. Türkçe müfredatını kapsayan yeni kitaplar için Türkçe öğretmenlerine yeni kitaplar hakkında ve modern, çağdaş eğitim metotlarını kapsayan seminerler düzenlenmelidir. Bu uygulamalarla Azınlık okullarından mezun olan çocuklarımız her iki eğitim dilini de (Türkçe ve Yunanca) çok iyi düzeyde konuşabilecekleri kanaatindeyim.

Sözlerime son verirken hükümet ile muhalefetin arasındaki en büyük farka değinmek istiyorum. Bizler demokratik, fırsat eşitliği sağlayan, yüksek düzeyde eğitim veren devlet Üniversitelerinden yanayız. Sizler ise özel sermayenin hakim olduğu Üniversiteleri savunmaktasınız.”

VİDEO İZLE: https://www.youtube.com/watch?v=LCL6ieDA5O4&feature=youtu.be

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz