Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HOLLANDA BTTKDD 3.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

HOLLANDA BTTKDD 3.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

18
0

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık tarihinde dönüm noktası olarak kabul edilen “29 Ocak Milli Direniş Günü” Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği (HBTTKDD) tarafından Lahey şehrindeki dernek lokalinde düzenlenen bir törenle anıldı. 29 Ocak 2009 yılında kurulmuş olan Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kuruluşunun üçüncü yıldönümü olması dolayısıyla aynı gün derneğin kuruluş yıl dönümü de kutlandı.

 

Dernek Başkanı Mustafa Yusuf 29 Ocak ile ilgili yapmış olduğu sunumda, 29 Ocak’ı meydana getiren süreç ve 29 Ocak 1988 ile 29 Ocak 1990 tarihlerinde Batı Trakya’da yaşananlar hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi. Yerel yöneticilerin, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı üzerinde çeşitli uygulamalarla baskı kurarak Azınlık mensuplarının haklarını kısıtladığını ve göçe zorladığını, Atina Yönetimi’nin de bu baskı ve yıldırma politikalarına sessiz kalarak destek verdiğini söyleyen Yusuf, Atina Yönetimi’nin Azınlık’ın kimliğini yok saymasının bardağı taşıran son damla olduğunu vurguladı.

29 Ocak 1988 tarihinde bütün engellemelere rağmen on binlerce Azınlık mensubunun Gümülcine’de bir araya gelerek kendilerine karşı uygulanan haksızlıklara ve kimliklerinin inkarına karşı hep bir ağızdan kimliklerini haykırdıklarını belirten Yusuf, 29 Ocak 1988 gününün Azınlık tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. 29 Ocak 1990 tarihinde Azınlık mensuplarının çok daha büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Yusuf, fanatik gruplar tarafından Azınlık mensuplarına ait iş yerlerinin yağmalandığını, Azınlık mensuplarının darp edildiğini, Azınlık mensuplarına yıllarca unutamayacakları bir travma yaşatıldığını söyledi.

 

HBTTKDD Başkanı Yusuf, tüm bu yaşanan ayrımcı ve haksız uygulamalara rağmen Azınlık mensuplarının 1923 Lozan antlaşmasından bu yana olduğu gibi ülkelerine her zaman sahip çıktıklarını ve sahip çıkmaya devam ettiklerini belirtti. Atina yönetiminin, Azınlık mensuplarının bu tutucu yaklaşımını göz önünde bulundurmasını ve Lozan antlaşması başta olmak üzere, ikili antlaşmalarla Azınlık mensuplarına tanınmış olan hakların (Müftülük, özerk eğitim ve vakıfların yönetimi) antlaşmalara uygun bir şekilde verilmesi gerektiğini söyledi.

 

HOLLANDA BTTKDD 3 YAŞINDA

 

Bundan tam üç yıl önce, 29 Ocak 2009 tarihinde, Hollanda’nın değişik bölgelerinde ikamet etmekte olan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensupları bir araya gelerek Hollanda Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kuruluşunu gerçekleştirdiler.

 

Dayanışma, yardımlaşma, Azınlık kültürünü yaşatma, tanıtma ve Azınlık mensuplarının Hollanda toplumuna katılımını sağlama amaçlarıyla yola çıkan dernek, geçen üç yıl içerisinde büyük bir yol kat etti. Derneğin gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar Hollanda’daki Batı Trakya Türk Azınlık Mensupları tarafından teveccüh ile karşılandı ve Azınlık mensuplarından oluşan 150 kişinin üzerindeki bir topluluk derneğe üye oldu. Merkezi Rotterdam’da bulunan derneğin Den Haag (Lahey) şehrinde de bir dernek lokali bulunuyor. Friesland Eyaleti de dahil olmak üzere Hollanda’daki Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensuplarının yaşadığı her bölgeden üyeleri bulunan dernek, ülke genelinde faaliyet yürüten bir dernek konumunda bulunuyor.

 

Derneğin 3.Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bazı açıklamalarda bulunan dernek Başkanı Mustafa Yusuf; “Bundan 3 yıl önce kuruluşu gerçekleştirilmiş olan derneğimiz, her geçen gün daha da güçlenerek güvenilir ve emin adımlarla yoluna devam ediyor. Toplumumuzda derneğimize sahip çıkıp bizlere destek oluyorlar. 150 kişiyi aşan üye sayımızla, Hollanda’daki Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensuplarının büyük bir çoğunluğunun sesi ve temsilcisi konumunda bulunuyoruz. Derneğimiz, Meriç, Gümülcine, İskeçe ve Kavala vilayetlerinden Hollanda’ya gelmiş olan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensuplarını, dayanışma ve yardımlaşma duyguları çerçevesinde bünyesinde barındırıyor.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık kültüründe önemli yere sahip özel günlerde düzenlemiş olduğumuz organizasyonlar ile toplumumuzu bir araya getiriyoruz. Yunanistan’da yaşanan ciddi ekonomik kriz dolayısıyla Batı Trakya’dan göç devam ediyor, göç edilen ülkeler arasında Hollanda en çok tercih edilen ülke olarak birinci sırada bulunuyor. Çalışmak amacı ile Hollanda’ya gelen soydaşlarımıza imkanlar dahilinde yol göstermeye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Daha önceden Hollanda’ya gelmiş olan soydaşlarımızdan, yeni gelen soydaşlarımıza yardımcı olmalarını rica ediyoruz. İskeçe’li bir hemşerimizin Meriç’li bir hemşerimize, Gümülcine’li bir hemşerimizin Kavala’lı bir hemşerimize destek olduğunu, yardımcı olduğunu görmek bizlere gurur veriyor.

Son dönemde derneğimiz Hollanda’daki Batı Trakya Türk Azınlık mensuplarının yaşadıkları bölgelerde de etkin olarak görev almaya başladı. Den Haag (Lahey) Polis teşkilatı tarafından düzenlenmiş olan daha güvenli ve daha yaşanılabilir bir Den Haag projesine katılımımızı, buna verilebilecek en güzel örnek olarak görüyorum. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensuplarından almış olduğumuz destek ve güç sayesinde emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Bizlere güvenerek destek olan insanımıza Yönetim Kurulu’muz adına teşekkür ediyorum.” sözleri ile düşüncelerini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz