Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HALİT HABİP OĞLU: “ÜLKEMİZ YUNANİSTAN YİNE BİLDİĞİNİ OKUYOR, ÖNCEDEN HAZIRLADIĞI SENARYOYU UYGULUYOR”

HALİT HABİP OĞLU: “ÜLKEMİZ YUNANİSTAN YİNE BİLDİĞİNİ OKUYOR, ÖNCEDEN HAZIRLADIĞI SENARYOYU UYGULUYOR”

26
0

Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan yine bildiğini okuyor, önceden hazırladığı senaryoyu uyguluyor, asıl amaç dini özerkliği tamamen ortadan kaldırmak!”

28 Şubat 2018 tarihinde Gümülcine’de “Trakya’da Müftülükler ve Şeriat” başlıklı panel gerçekleştirildi. 4115/2013 sayı ve tarihli yasa kapsamında devlete ait okullarda seçmeli İslam din dersi öğretmen üzere tayin edilen din öğreticileri tarafından kurulan İslam Dini Öğretmenler Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe devlet tarafından atanmış müftüler Gümülcine’den Cemali Meço ve İskeçe’den Mehmet Emin Şinikoğlu ile Meriç’ten atanmış müftü naibi Hamza Aliosman, Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis ve ev sahibi İslam Dini Öğretmenler Derneği Başkanı Mehmet Mustafa ile hukukçular Stergios Yalaoğlu ve Yorgos Dudos konuşmacı olarak katıldılar.

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nca hazırlanan Batı Trakya Türk toplumu mensuplarına aile ve miras hukuku alanında Yunan mahkemeleri ile müftülükler arasında tercih yapma hakkı tanınarak müftülerin şer’i yetkilerini sınırlandıran yasanın Ocak 2018’de kabul edilmesinden yaklaşık iki ay sonra Gümülcine’de bir otelde gerçekleştirilen panele Batı Trakya Türk toplumu tarafından seçilmiş müftülerin yer almaması dikkat çekti. Yerine Batı Trakya’da İslam hukukunun uygulanması konusu yine devlet eliyle atanmış müftüler ile devlet yetkilileri ve hukukçular tarafından tartışıldı. Batı Trakya Türk basınına yansıyan haberlere göre panelde konuşma yapan devlet tarafından atanmış müftüler, İslam hukukun sınırlandırılmasını öngören yasayla getirilecek değişiklikleri görüşmek istediklerini ifade ettiler.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan yine bildiğini okuyor. Önce müftülerin yetkilerinin sınırlandırılmasına ilişkin yasal düzenleme, iyi niyetli olmayan bir yaklaşım ile Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası antlaşmalarla garanti alınmış dini özerkliğinin temelini zayıflatmak ve nihayetinde örf, adet ve gelenek hukukuna dayalı dini özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırmak amacıyla şaşırtıcı derecede büyük bir hızla çıkarıldı. Hazırladığı senaryoya uygun olarak şimdi de Yunan devleti, Batı Trakya Türk toplumu ile istişare ettiğini, hatta bunun için Gümülcine’de azınlık temsilcileriyle birlikte panel düzenlediğini ileri sürerek aslında devlet eliyle atadığı müftüler ve yine devlet eliyle devlet okullarına atadığı din öğreticilerine kurdurduğu dernek aracılığı ile sahte bir istişare süreci imajı yaratıyor. Tüm bunların arkasındaki asıl amaç ise daha önce de söylediğim gibi devlet eliyle atadığı, maaşlarını ödediği bu imamlara müftü seçtirmek olacak! Böylece Batı Trakya Türk toplumunun uzun yıllardır dile getirdiği kendi dini liderlerini seçme hakkının devlet eliyle gasp edildiği gerçeğini ortadan kaldırarak dini alandaki özerkliğini tamamen yok edecek! Ancak bu sözde müftüler ve sözde din öğreticileri bizleri temsil etmiyor, maaşlarını devletten alan bu kişiler devletin aracı olarak hareket ediyorlar. Hal böyle olunca ne müftülük konusunda ne diğer diğer konularda Yunan devletinin samimiyetine inanmak mümkün olmuyor! Çünkü görünen o ki ülkemiz sorunları diyalogla çözmek yerine senaryosuna uygun olarak çözüyormuş gibi yapmaya çalışıyor, aslında amacı eğitim ve din özerkliğimizi tamamen yok etmek! Aksine bu şartlar altında inanmamız imkansız!” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz