Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HAKAN ÇAVUŞOĞLU: “TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ, BATI TRAKYA TÜRK TOPLUMUNA HER ZAMAN YARDIMCI...

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: “TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ, BATI TRAKYA TÜRK TOPLUMUNA HER ZAMAN YARDIMCI OLUYOR”

24
0

Video izle: http://www.dailymotion.com/video/x67nj36

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Yunanistan ile yapabileceğimiz iş birliği ve dostluk ilişkisi bölgesel anlamda çok güçlü bir durum ortaya çıkaracak ve iki ülkede yaşayan vatandaşların da standardını yükseltebilecek.” dedi.

İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve müftülüğe bağlı din görevlileriyle bir araya gelen Çavuşoğlu, daha sonra beraberindeki heyetle kapatılan İskeçe Türk Birliğine (İTB) geçerek soydaşlarla görüştü.

İTB binasında birlik yönetim kurulu üyeleri ve soydaşlara hitap eden Çavuşoğlu, Türk azınlığın, yaşadığı sıkıntılar karşısında hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin, azınlık toplumunun yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mahzun olmayın, yeise kapılmayın, geleceğe ümitle bakın. Geçmişte iyi günlerimiz oldu, sıkıntılı günlerimiz de oldu. Netice itibarıyla bugün bölgesinde, son 10 yılda yapmış olduğu atılımlarla, değişim ve dönüşüm projeleriyle ve her şeyden önemlisi demokratik standartlarıyla güçlü bir Türkiye var yanınızda. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Batı Trakya Türk toplumuna her zaman yardımcı oluyor, azınlık mensuplarına yüksek eğitim ve meslek sahibi olma imkan ve fırsatları sunuyor. Batı Trakya Türk azınlığı, hak arama mücadelesinde karşılaştığı zorlukları aşmada yasal ve meşru yollarla çözme yoluna gitmeli. Hangi haksızlık ya da huzursuzluk olursa olsun, bizim rotamızın mutlaka meşru ve hukuki çerçevede olması gerekir. Asla meşru olmayana, hukuki olmayana tevessül edemeyiz çünkü ülkeniz, vatandaşı olduğunuz Yunanistan’dır ve burası bizim ortak paydamızdır.”

“Türkiye ve Yunanistan’ın bu coğrafya havzasında değiştiremeyeceği bir gerçek var, o da şudur; iki ülke yan yanadır ve komşudur.”

Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere de değindi.

İş birliği ve dostluğun geliştirilmesine vurgu yapan Çavuşoğlu, “Yunanistan ile yapabileceğimiz iş birliği ve dostluk ilişkisi bölgesel anlamda çok güçlü bir durum ortaya çıkaracak ve iki ülkede yaşayan vatandaşların da standardını yükseltebilecek.” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan’ın geçmişte inişli çıkışlı günleri, dalgalı seyreden ilişkilerinin de olduğunu belirtti.

Bazen gerginlikler yaşandığını, kimi zaman da dostluk boyutunun zirveye ulaştığını anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye ve Yunanistan’ın bu coğrafya havzasında değiştiremeyeceği bir gerçek var, o da şudur; iki ülke yan yanadır ve komşudur. Esas olan komşuluk ve dostluk ilişkilerini pekiştirerek, birbirleri arasında var olan potansiyeli ortaya çıkararak, bu bölgenin iki güçlü ülkesi olarak kendi toplumlarına ve vatandaşlarına huzur içerisinde müreffeh bir yaşam sunmaları potansiyelidir.”

“İzmir-Selanik feribot, İstanbul-Selanik hızlı tren seferleri için çalışmalar sürüyor”

Komşu iki ülke arasında yüksek düzeyde ikili temasların artarak sürdüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, bu durumun karşılıklı iyi niyetin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Türk hükümetinin temennisinin bu iyi niyetin somut adımlarla geliştirilmesi yönünde olduğunu bildiren Çavuşoğlu, “İnşallah, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un davetlisi olarak Yunanistan’a gelecek olan Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti, bundan önce yapılan bütün üst düzey temasların tamamlayıcı fonksiyonu olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan tarafından gelecek yıl şubat ayında gerçekleştirilmesi planlanan yüksek düzeyde iş birliği toplantısıyla ilgili Türk hükümetinin belirli hedefleri olduğunu aktardı. Bu hedeflere ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, “Örneğin, İzmir’den Selanik’e yolcu ve yük taşımacılığına ilişkin feribot seferleri, İstanbul’dan Selanik’e hızlı tren seferleri ve aynı şekilde Kipi ve İpsala gümrük kapıları arasındaki köprünün yapılması hususları. Bu projelere ilişkin çalışmalar devam ediyor.” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, daha sonra İskeçe’deki Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesini ziyaret ederek okuldaki Türk ve Yunan öğretmenlerden lisenin faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz