Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HABİPOĞLU: “OKULLARIN BİRLEŞTİRİLME KONUSUNDA AZINLIK OKULLARININ ÖZEL STATÜSÜ UNUTULMAMALI”

HABİPOĞLU: “OKULLARIN BİRLEŞTİRİLME KONUSUNDA AZINLIK OKULLARININ ÖZEL STATÜSÜ UNUTULMAMALI”

11
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Eleni Diafonidou’nun haberine göre Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı İskeçe’de on değil dört okulun kapatılmasına karar vermiş bulunuyor. Haberin yazarı Eleni Diafonidou’nun bu kararın ülkenin diğer bölgeleri ile karşılaştırıldığında eşitsiz bir karar olduğunu iddia ederek bu durumun azınlık ve çoğunluk arasındaki ilişkileri etkileyeceğini ileri sürmesini anlamıyorum. Bu noktada Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim alanında ikili ve uluslararası antlaşmalar ile belirlenmiş özerk bir yapıya sahip olduğunu unutmamak gerek. Eşitlik ilkesi ülkenin tüm unsurlarının aynı uygulamaya tabi tutulması anlamına gelmez. Aksine eşitlik prensibi, eğitim alanında özerk yapıya sahip azınlık okullarının devlet okulları ile aynı tutulmamasını gerekli kılar. Nitekim azınlık okullarının birleştirilmesi konusunda ülkede özel okul statüsünde faaliyet gösteren yabancı okulların bu uygulamanın dışında bırakılmıştır. Bu noktada asıl eşitsizlik Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait okulların tek taraflı bir karar ile devlet okulları ile aynı muameleye tabi tutulmasıdır” açıklamasında bulundu.

 

EMBROS: “İSKEÇE’DE ON DEĞİL DÖRT OKUL KAPATILACAK”

 

Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı, İskeçe ilinde Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait dört okulun kapatılmasına karar verdi. 4 Haziran 2011 tarihli Embros gazetesi, İskeçe ilinde on değil dört okulun kapatılarak birleştirilmesine karar verdiğini iddia etti. Habere göre İnhanlı (Topiros) Belediyesi’ndeki Öksüzlü (Orfano), İnhanlı (Evlalo) ve Mıkmıllı (Mikrohori) ile Bulustra (Avdira) Belediyesi’ndeki Boyacılar (Vafeika) ve Yenice (Genissea) okulları birleştirilmedi. 

 

Habere göre İskeçe İlköğretim Müdürlüğü’nün 1. Şubesi’nin yetkili olduğu bölgede üç, 2. Şubesi’nin yetkili olduğu bölgede ise bir yeni okul oluşturulacak. Buna göre bir sonraki eğitim-öğretim yılında Yukarı Ilıca’da (Ano Thermes) dört, Dolaphan’da (Sminthi) altı, Dinkler’de (Filia) altı ve Karagözlü’de (Eksohi) iki kadrolu okullar faaliyete geçecek.

 

Embros: Hükümet eşit davranmıyor

 

Haberin sahibi Eleni Diafonidou, bakanlığın Batı Trakya’da 10 veya 12 öğrencili okulları devam ettirme kararı alması ile ülkenin diğer bölgelerindeki devlet okulları için daha sert bir tutum takınmış olduğunu iddia etti. Diafonidou, bakanlığın ve hükümetin eğitim konusunda eşit davranmamayı bir siyaset olarak uyguladığını, bu durumun da azınlık ile çoğunluk arasındaki ilişkileri etkileyeceğini ileri sürdü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz