Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HABİPOĞLU: “MÜTEKABİLİYET DEĞİL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ”

HABİPOĞLU: “MÜTEKABİLİYET DEĞİL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ”

17
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Avrupa Parlamentosu’nda siyasiler ile temaslarına devam ediyor. 18 Ekim 2011 tarihinde Başkan Halit Habipoğlu ve Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu Üyesi Ali Türkelli, Brüksel’de AP üyeleri Lazslo Surjan (Macaristan), İsmail Ertuğ (Almanya) ve Alojz Peterle (Slovenya) ile Michail Tremopoulos’un (Yunanistanan) asistanları Myrofora Kostidou ve Theodoros Vasilopoulos ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştü.

 

LASZLO SURJAN: “AZINLIKLARIN SORUNLARI AVRUPA’NIN SORUNU, BU NEDENLE MAKRO NİTELİKLİ BİR ÇÖZÜM GEREK”

 

Avrupa Halkı Partisi’ne (EPP) üye Laszlo Surjan ile gerçekleştirilen görüşmede Başkan Habipoğlu, öncelikle ABTTF’nin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temel sorunlarının yanı sıra bölgede yaşanan güncel gelişmeler hakkında bilgi veren Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim ve din alanında özerk bir yapıda olmasına karşın çeşitli uygulamalar ile bu özerkliğin bugün tamamı ile tahrip edilmiş olduğunu söyledi. Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Inter-Grubu üyesi Laszlo Surjan, azınlık hakları sorunun bir anlamda Avrupa’nın sorunu olduğunu ve bu nedenle de çözümün tüm Avrupa’yı kapsayacak nitelikte makro bir çözüm olması gerektiğini savundu.

 

İSMAİL ERTUĞ: “SOMUT ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

 

Sosyalist ve Demokratlar İlerici Birliği Grubu’na üye İsmail Ertuğ ile gerçekleştirilen görüşmede ise Başkan Habipoğlu, öncelikli olarak Yunanistan’daki kriz ortamında AB ekonomisinin lokomotifi konumundaki Almanya’nın önemli bir aktör olduğunu söyledi. Ekonomik kriz ortamında azınlıklara ve yabancılara karşı tutumun giderek daha olumsuz bir hal almasından endişe ettiklerini ifade eden Başkan Habipoğlu, LAOS Partisi’nin ve Stoxos gazetesinin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tehlike olarak gördüğünü örnekleri ile ifade etti. İsmail Ertuğ ise temel olanın somut çözümler üretilmesi olduğunu ve bu konuda öncelikle Batı Trakya Türk Azınlığı ile Yunanistan arasında diyalog kurulmasının önemli olduğunun altını çizdi.

 

BAŞKAN HABİPOĞLU: “MÜTEKABİLİYET DEĞİL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ”

 

Avrupa Halk Partisi (EPP) ve Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Inter-Grubu’na üyeAlojz Peterle ile gerçekleştirilen görüşmede ise Başkan Habipoğlu, statüsü ve hakları Batı Trakya Türk Azınlığı ile aynı anlaşmayla, Lozan Barış Antlaşması’yla belirlenen İstanbul Rum Azınlığı’na ait taşınmaz malları Türkiye’nin iade etme kararına karşılık Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Delavekuras’ın aynı konuda Yunanistan’da önemli sorunlar olmadığını iddia ettiğini söyledi. Başkan Habipoğlu, Yunanistan’ın çeşitli defalar insan hakları alanında mütekabiliyet olmayacağı iddiası ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını Türkiye ile görüşmeyeceğini belirttiğini söylediğini, oysa Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mütekabiliyet değil haklarının iadesi edilmesini istediğini belirtti. Başkan Habipoğlu, Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Dositheos Anağnostopulos’un Heybeliada Ruhban Okulu konusunda Lozan Barış Antlaşması’nın uygulanmasını istediği gibi Batı Trakya Türk Azınlığı’nın da Lozan’ın tam ve eksiksiz olarak doğru bir şekilde uygulanmasını istediğini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz