Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar Habipoğlu: “Kos Belediyesi Vakıf Gelirlerine El Koyuyor”

Habipoğlu: “Kos Belediyesi Vakıf Gelirlerine El Koyuyor”

15
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “İstanköy (Kos) Belediyesi Defterdar Camii’nin restorasyonu gerekçesiyle Vakıf gelirlerine el koyuyor!” açıklamasında bulundu.

Başkan Habipoğlu şu yazılı açıklamada, “Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğü çerçevesinde sahip olduğu Vakıf İdare heyetlerini seçimle belirleme hakkını iade etmesini talep ediyoruz.” İfadelerine yer veriyor.

AÇIKLAMA

ABTTF Başkanı: “Belediye doğal afetten kaynaklanan mağduriyetten servet yaratma çabası içinde. Tayinli vakıf yöneticileri ile anlaşmaya varıp camii altındaki dükkanlara ait kira gelirlerini belediyenin toplaması kabul edilemez.”

21 Temmuz 2017’de Yunanistan’ın İstanköy adasında meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremde hasar gören merkezdeki Defterdar İbrahim Efendi Camii ile Germe(Platani) köyündeki Gazi Hasan Paşa Camii’nin restorasyonuna ilişkin şaşırtıcı gelişmeler yaşanıyor.

15 Aralık 2019’da Kosnews24’te yayınlanan habere göre Germe köyündeki Gazi Hasan Paşa Camii’nin restorasyon bedeli eyalet yönetimi tarafından üstlenilirken Defterdar Camii’nin restorasyon masrafları ise İstanköy Belediyesi tarafından karşılanacak. Habere göre İstanköy Belediyesi, Defterdar İbrahim Efendi Camii’nin restorasyon bedelinin karşılığı olarak camii altındaki dükkanların kiralarını doğrudan toplamak ve dükkanlardan birini de Turizm Danışma  Bürosu olarak kullanmak üzere tayinli İstanköy Vakfı ile görüşüyor.

2017 depreminde ağır hasar gören Defterdar Hacı İbrahim Efendi Camii ile Gazi Hasan Paşa Camii Yunan makamlarınca önce kapatıldı, restorasyon çalışmaları ise iki yıl süresince başlatılmadı. Bu süre içerisinde tadilat ve restorasyon gerekçesi ile İstanköy’de Müslüman Türk vakfına ait taşınmazlar devlet eliyle atanan idare heyeti tarafından satışa çıkarılmaya başlandı. 2018’de vakfa ait 34 dönümlük arazi camilerin restorasyonu için kaynak sağlama bahanesiyle vakfın icra yöneticisi tarafından bir turizm şirketine satıldı. Ancak arazinin satışından elde edilen gelirin restorasyonu gerçekleştirmeye yetmemesi nedeniyle İstanköy Belediyesi,  700 bin avroluk tadilat masrafları karşılığında vakfa ait camiden elde edilen kira gelirlerini doğrudan toplamak istiyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “İstanköy Belediyesi, kültürel mirasın parçası olan İstanköy’deki Osmanlı mirası camilerin doğal afet nedeniyle ağır hasar görmesi sonucunda restore edilmesi ihtiyacını kullanarak tayinli vakıf yönetimi ile anlaşmaya varıp adanın merkezinde oldukça değerli cami altındaki dükkanların kira gelirlerini toplama, hatta dükkanlardan birini kendisine tahsis etme yoluna gidiyor. Belediyenin doğal afetten kaynaklanan mağduriyetten servet yaratma çabası kabul edilemez. Ülkemiz Yunanistan’dan adadaki vakıf yönetimine tayinle belirlediği isimlerle anlaşma yoluna giderek Türk toplumuna ait değerli taşınmazlardan elde edilen gelirlere el koymaktan vazgeçmesini ve  adada yaşayan Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğü çerçevesinde sahip olduğu vakıf idare heyetlerini seçimle belirleme hakkını iade etmesini talep ediyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz