Ana Sayfa Ελληνικά Νέα H συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα

H συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα

0
0

Την πεποίθηση ότι το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο οποίο τελικά συμμετείχε μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, καθώς σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εγκαταλείψουν  την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που συνεχίζουν να υφίστανται.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως “αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας”.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τα εξής:

“Συμφωνήσαμε σε αμοιβαία βήματα για την υποστήριξη της θετικής ατζέντας.”

“Στη συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη, αποφασίσαμε για τον μηχανισμό διαλόγου που αναβιώσαμε. Συμφωνήσαμε σε αμοιβαία βήματα για την υποστήριξη της θετικής ατζέντας. Αποφασίσαμε να μην αφήσουμε κανέναν να έρθει ανάμεσα μας κάνοντας τις κλήσεις μας μέσω ιδιωτικής γραμμής. Συμφωνώ απολύτως με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Μοιράζομαι τη σκέψη ότι θα είναι μια ήσυχη χρονιά. Είχαμε μια ωραία συνάντηση μεταξύ μας. Το είπα αυτό, είτε στο Αιγαίο είτε σε άλλες περιοχές. Ας μην συγχέουμε την τρίτη χώρα ή τους ανθρώπους. Όταν υπάρχουν τέτοιες ενοχλητικές καταστάσεις, θα σας καλέσω στην ιδιωτική γραμμή και θα με καλέσετε, ας κάνουμε τα βήματά μας ως Τουρκία-Ελλάδα χωρίς προβλήματα.

Υπήρξαν μερικά παραδείγματα. Για παράδειγμα, είπα: Όταν λάβουμε την απόφασή μας για αυτό το ζήτημα, να σας το δώσουμε και να το αφαιρέσουμε αυτό το πρόβλημα από το τραπέζι. Επιπλέον, όταν έχουμε ένα αίτημα από εσάς, όταν το καταργείτε αυτό από το τραπέζι, αυτό το τραπέζι θα πάψει να είναι τραπέζι προβλημάτων και θα γίνει τραπέζι λύσεων. Και δύο ηγέτες θα το έχουν καταφέρει αυτό.”

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε μία ώρα.

Σχεδόν μια ώρα κράτησε η συνάντηση των δυο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 17:20 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:15.

Ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός

“Αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην ανάρτησή του η οποία έγινε στα αγγλικά:

“Συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα. Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz