Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar GÜNEY KIBRIS’TA CAMİYİ YAKTILAR

GÜNEY KIBRIS’TA CAMİYİ YAKTILAR

32
0

 

Kıbrıs Rum Kesimi’nde bulunan Denya’daki tarihi cami kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından kundaklandı. Kıbrıs Rum Kesimindeki tarihi Denya Camii kundaklandı.

Sabah 04.45 sıralarında çıkan yangın nedeniyle Rum itfaiyesinin yangına müdahale ettiği ve taş caminin ahşap çatısındaki yangının saat 06.30 sıralarında söndürüldüğü bildirildi. Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis de konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, Denya Camii’nin kundaklanmasını sert bir dille kınadı. Rum Başkanlık Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre Anastasiadis, “Her nereden gelirse gelsin, hangi maksatla olursa olsun bu tür suç faaliyetleri, işgale son verme ve vatanımızı yeniden birleştirme çabalarına sadece zarar verir” ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Adalet Bakanlığı’na ve Polis Genel Müdürlüğü’ne, konunun en kısa sürede aydınlatılması, Dışişleri Bakanlığı’na da caminin uğradığı zararın en kısa sürede giderilmesi ve gerekli tamiratın yapılması direktifi verdiği vurgulandı.

Denya Camii, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Birliği ve BM Kalkınma Programı ortak çalışmasıyla aslına uygun restore edilmiş ve restorasyon çalışmaları Aralık 2014’te tamamlanmıştı. Çalışmaların tamamlanması çerçevesinde tören de gerçekleştirilmişti.

Caminin ne zaman inşa edildiğine dair kesin bir kayıt bulunmuyor ancak 20. yüzyılın başlarında caminin yeniden yapılmak üzere yıkıldığı biliniyor.

 

KKTC DİN İŞLERİ BAŞKANI PROF. DR. ATALAY, DENYA CAMİİ’NİN KUNDAKLANMASINI KINADI

 

Kıbrıs Rum Kesimi’nde Denya köyünde bulunan tarihi caminin kundaklanmasına KKTC Din İşleri Başkanlığı’ndan da tepki geldi. Başkan Prof. Dr. Talip Atalay bir açıklama yayınladı.

Atalay’ın yayınladığı açıklama şöyle:

“Teknik komite tarafından restorasyonu yapılan ve bu süreçte de kundaklama girişiminde bulunulan Denya Camimizin bu sabah erken saatlerde yeniden kundaklandığını öğrenmek bizi derinden üzmüştür. İnanç ve ibadet yerlerine karşı yapılan bu tür saldırılar, yeryüzündeki barış ve huzur ortamını bozmaya, güven duygusunu yok etmeye, her türlü barış umudunu söndürmeye yönelik eylemlerdir. Güney Kıbrıs yetkililerinin konuya dahil olup, faillerin yakalanması ve cezalandırılması konusunda titiz davranacaklarını umut ediyoruz. Başkanlığımız yarın sabah, kundaklanan Denya Camii’ne, olayı yerinde incelemesi için bir heyet gönderecektir. Heyetimizin hazırlayacağı rapor doğrultusunda bundan sonra yapılacaklar belirlenecektir. Konuyla ilgili Religious Track aracılığıyla muhataplarımızla gerekli irtibat kurulmuştur. Sn. Anastasiadis’in faillerin bulunması ve cezalandırılması yönünde yaptığı açıklama memnuniyet vericidir. Bu açıklamalar doğrultusunda işlemlerin neticelenmesini beklediğimizi belirtmek isterim. Hangi inanç grubuna ve nerede olursa olsun, ibadethanelere yapılan bu tür eylemlerin tekrarlanmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini ilgililerden bekliyor, yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum.”

 

İNCELEMELERDE BULUNDU

Din İşleri Başkanlığı Larnaka Temsilcisi Şakir Alemdar başkanlığında bir heyet, Güney Kıbrıs’ta bulunan ve dün sabah erken saatlerde kundaklanan Denya Camisine giderek durumu yakından incelemiştir.

İnceleme sonucunda, 21 Şubat 2016 Pazar günü yapılan saldırı nedeniyle caminin çatısının büyük ölçüde yandığı tespit edilmiştir. Heyet, Denya Camisinin bu sabah itibarıyla tamiratına başlanıldığını gözlemlemiştir.

Başkanlığımız temsilcisi köyün papazı, ileri gelenleri ve köylülerle de konuyla ilgili görüşmüştür. Görüşülen kişiler olaydan duydukları üzüntüyü temsilcimize iletmişlerdir.

Çalışanlarla yapılan görüşmede, Denya Camisinin tamiratının iki hafta içerisinde bitirilebileceği belirtilmiştir.

Prof. Dr. Talip ATALAY

Din İşleri Başkanı

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz