Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÜMÜLCİNE’NİN HARMANLIK MAHALLESİ TÜRKLERİNDEN BİR İLK VE ÖRNEK ETKİNLİK

GÜMÜLCİNE’NİN HARMANLIK MAHALLESİ TÜRKLERİNDEN BİR İLK VE ÖRNEK ETKİNLİK

19
0

Kutlu Doğum nedeniyle Gümülcine’de faliyet gösteren Harmanlık Azınlık Eğitim-Kültür ve Spor Derneği’nin düzenlediği mevlid töreni büyük bir katılımla gerçekleşti. Etkinliğe T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Rodop PASOK Milletvekili Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Hacıosman, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu, Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri, Uzunköprü Müftüsü Vahab Kapıcıoğlu, Havza Müftüsü İsmail Hısım ve onlarla birlikte Edirne ve diğer bölgelerden yaklaşık 80 kişilik din görevlisi, Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Rıdvan Molla İsa, D.E.B. Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Gümülcine Belediyesi “Eşitliğe İlk Adım” Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif ve Meclis üyeleri, D.M.T.B. Eyalet Meclisi üyesi Sevgi Salim, S.Ö.P.A. Mezunları Öğretmenler Derneği Başkanı Mehmet Derdiman, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Kolukebir Belediyesi Toplumsal Hareket Başkanı Saadettin Şakir Hüseyin’nin yanısıra çok sayıda Batı Trakya Türkü katıldı.

 

Etkinlikte Harmanlık Mahallesi Kur’an Kursu öğrencilerinin söyledikleri ilahiler ve okudukları Kur’an-ı Kerim’den ayetler ve şiirler büyük beğeni ile izlendi.

Kur’an Kurslarına giden öğrencilerine çeşitli hediyeler verildi. Hediyeler Başkonsolos Mustafa Sarnıç, Milletvekili Ahmet Hacıosman, Müftü İbrahim Şerif tarafından verildi.

 

Protokol konuşmalarında, Derneğin Halkla İlişkiler Sorumlusu Ramadan Molla, Harmanlık mahallesinin bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi ve mahalle adına etkinliğe katılanlara, emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve PASOK Partisi Milletvekili Ahmet Hacıosman, “ben herşeyden önce Harmanlık Azınlık Eğitim-Kültür ve Spor Derneği’nin böyle güzel etkinlik düzenlediklerinden dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Bu derneğimizin örf ve adetlerimizi yaşatmada güzel katkılarını görmekteyiz. Bundan sonra da, bu bölgeye yakışan, buna benzer etkinlikleri buraya getirmek için elbirliğiyle kendileriyle beraber oldum ve bundan sonra da beraber olmaya devam edeceğim.” Dedi.

 

D.E.B. Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş selamlama konuşmasında, “Değerli soydaşlarım, değerli Harmanlık halkı. Harmanlık Azınlık Eğitim-Kültür ve Spor Derneği’nin kurulmasından bu yana Harmanlık ön plana çıkmıştır. Harmanlık mahallesi iki yıldan beri güzelikleri yaşatmaktadir. Ben Batı Trakya Türkleri ve partim adına kendilerini kutluyorum. Şunu söylemek istiyorum; Batı Trakya Türkleri dinine, diline bağlıdır. Asırlardan beri dini ve dilini yaşatmaktadır. Ümit ediyorum ki Kıyamete kadar da bunları yaşatacağız.” dedi.

 

Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Rıdvan Molla İsa, “bugün gerçekten tarihi bir gün yaşamaktayız. Ben biraz önce D.E.B. Partisi başkanımın arzusunu sayın milletvekilimizin de izniyle Mastanlı okul projesinin okeyini aldığımızı sizlere duyurmak istiyorum. İnşallah tüm Azınlığımıza hayırlı olur diyorum. Detaylarını önümüzdeki günlerde daha geniş bir şekilde sizlere sunacağız. Ben Gümülcine belediyesi adına bu güzel etkinliği düzenleyen, bu güzel derneğimize ve ayrıca bu güzel kardeşlerimizi, evlatlarımızı yetiştiren hocalarımıza, annelerimize, babalarımıza, dedelerimize, ninelerimize çok çok teşekkür ediyorum. Batı Trakya Türk Azınlığı burada var olmaya devam edecektir. Herkese hayırlı günler diliyorum” dedi.

 

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, “Değerli misafirler, sevgili kardeşlerim, hepinisi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Batı Trakya’da ilkleri yaşayan ve yaşatan Harmanlık mahallesi halkınıda huzurunuzda tebrik ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun. Karşımda şu an Edirne Müftüsünü görüyorum ve kendisine hocam hoşeldiniz ve şeref verdiniz diyorum. Değerli kardeşlerim, benden önceki konuşmacılar bu güzel etkinliğin manasını önemini izah ettiler. Aklın yolu bir, aklı selimin söyleyecekleride bir. Bizim gibi Azınlık olarak yaşayan insanlarda din çok önemli bir unsurdur. Türkiye’den gelen din görevlisi arkadaşlarımız burada yaşananları belki anlayamadılar, ama biz Azınlık olan insanlar bulunduğumuz ortamlarda sembollerle, kelimelerle, göz işaretleriyle birbirimizi anlarız. Bugün bizim açımızdan bu etkinlik bizim için çok önem arzediyordu ve arzu ettiğimiz şekilde gerçekleşti. Yeni kurulan iki yıllık mazisi olan bu derneğimiz insiyatif alarak sosyal bir faliyet olarak bu güzel “Kutlu Doğum” haftasını gerçekleştirmiş olması bizim açımızdan çok öneöli ve bundan dolayı kendilerini gerçekten tebrik ediyorum. Belediye başkan yardımcımızın söylediği gibi veya DEB Partisi başkanımızın da söylediği gibi, bu bölgeye bir cami ihtiyacı var. Bir okul ihtiyacı var. Belediye başkan yardımcımız okulun yapılacağı müjdesini verdi. İnşallah banada nasip olur birgün caminin yapılacağı müjdesini veririm” dedi.

 

T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç selamlama konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün baştan sona sizlerle birlikte bu programın mutluluğunu ve hazını yaşıyorum. Hakikaten güzel bir program olmuş. Çocuklarımızı, küçük kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Göstermiş oldukları duyarlılıktan ötürü annelerini ve babalarınıda tebrik ediyorum. Çocuklarımız gelecekte Harmanlık mahallesinin temsilcileri olarak daha şimdiden bu bilince sahip olarak bilinçlenmeye başlamışlardır. Ben hem aileleri hemde hocalarımızı tebrik ediyorum.

Bu ay oldukça önemli bir ayrır. Biliyorsunuz iki gün önce Türkiye’de 23 Nisan kutlandı. Atatürk, 23 Nisan’ı bütün dünya çocuklarına armağan etmiştir. Bu etkinlik bence daha bir anlam kazanmıştır. Ayrıca 18 Mart bildiğiniz gibi Çanakkale büyük destanının kutlandığı bir haftadır. Bu çerçevede Çanakkale’de büyük etkinlikler yapılmaktadır. Dünyaya mal olmuş büyük bir olaydır Çanakkale. Burada da yankı bulmaktadır. Bu itibarla İskeçe’de, Gümülcine’de ve Dedeağaç’ta düzenlenen hatimler ve mevlitler, hakikaten Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kültürel ve manevi değerlerini güçlendiren önemli etkinlikler olarak öne çıkmaktadır. Ben sözlerimi çok uzatmak istemiyorum, Harmanlık derneğine bu yapmış oldukları etkinlikten dolayı tekrar teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.” Dedi.

 

Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu da etkinliğe katılanlar arasındaydı ve yaptığı selamlama konuşmasında özetle şunları söyledi; “Sizlerle bugün böyle bir günde birlikte olduğum için Cenab-ı Allah’a şükrediyorum. Allah hepinize dirlik, birlik versin. Aranızda muhabbet ve sevgi olsun. Birbirimizi Allah rızası için sevelim, Allah rızası için sevişelim, Allah rızası için görüşelim.

Yine Başkonsolosumuzun dediği gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun, Çanakkale’nin sizin bizim dedelerimizin önemli günlerini yaşadığı bir ay Nisan ayı.” dedi. Etkinliğin sonunda herkese etli pilav ve ayran ikram edildi.

Birlik gazetesi olarak Harmanlık Azınlık Eğitim-Kültür ve Spor Derneği’nin düzenlemiş olduğu bu etkinliği takdir ve beğeniyle izlediğimizi belirtirken emeği geçen tüm herkesi kutluyoruz. İnşallah bu etkinlik ilerleyen yıllarda Gümülcine’nin Yeni Mahallesinde, Yenice Mahallesinde ve diğer mahallelerimizde gerçekleşmesine vesile olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz