Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÜMÜLCİNE MEDRESE-İ HAYRİYESİ’NDE İLK KEZ MEZUNİYET TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GÜMÜLCİNE MEDRESE-İ HAYRİYESİ’NDE İLK KEZ MEZUNİYET TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

31
0

Gümülcine Medrese-i Hayriyesi’nin 2011-2012 ders yılı mezuniyet töreni gerçekleştirdi. İlk kez düzenlenen tören saat 12:00’de Gümülcine’de Medrese’ye ait yeni restore edilmiş Kayalı Öğrenci Yurdunda gerçekleşti. Mezun olan öğrencilerin anne babalarının da katıldığı törene Azınlık okullarından sorumlu Koordinatör Nikos Papageorgiou, Bölge Genel Sekreter Yardımcısı Pavlos Damianidis, Yunan Devleti’nin atamış olduğu Müftü Meço Cemali ve Vakıf İdaresi yöneticileri, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Maria Ververidou, Medrese Müdürü Sabri Boşnak ve yetkililer de katıldı.

Törende bazı öğrenciler tarafından Kur’an-ı Kerim, İlahiler ve şiirler okundu. Ayrıca Türkçe Olimpiyatları’nda Yunanistan’ı temsil eden ve tanıtımına büyük katkı sağlayan ve başarı elde eden Zeynep Padalı da güzel bir şiir seslendirdi.

Gümülcine Medrese-i Hayriyesi’nin 2011-2012 ders yılı birincisi kızlardan Gülşen Hümmet Ahmet olurken, erkek öğrencilerden ise Enez Abdullah Hüseyin ise okul ikincisi oldu. Okul üçüncüsü ise Sümeyye Mehmet oldu. Bu üç örenciye ise hediye olarak Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kurna-ı Kerim Tefsiri hediye edildi. 

Okul mezunları Hüseyin Emre Abdullah, Salih Yılmaz Abdurrahman, Esma Arif Emin, Emin Semra Çakır, Hasan Aysel Feyzullah, Ahmet Mervan Halilbaşı, Erkan Emin Halilbaşı, Rukiye Hasan, Serdar İbram, Orhan Kahraman, Sinan Ahmet Karadayı, Mesut Kara Hasan, Emrah Kehaya, Esra Kurt, Hüseyin Mehmet Ayşe, Mehmet Molla, Feyyaz Muhtar Yusuf, Ayşe İbram Onbaşı, Furkan Nasuf Paşa, Müzeyyen Pelevan Mehmet, Seyhan Pişka Mehmetali, Gülay Sıcak Emin ve Hatice Yakup’a Kuran-ı Kerim meali takdim edildi.

Lise 1 öğrencisi Eşref Fatma’nın Hz. Peygamber Efendimiz için yazılmış olan şiiri seslendirdi. Okul adına ve arkadaşlarını temsilen kapanış konuşmasını Gülşen Hümmet Ahmet yaptı.

Törenin son bölümünde öğrencilere diplomaları beyaz güller eşliğinde takdim edildi.

 

Kayalı Öğrenci Yurdunda düzenlenen yıl sonu etkinliği katılımcılara pilav-ayran ikramıyla son buldu.

Medrese tarihi hakkında sinevizyon gösteriminde verilen bilgilerde, “Hayriye Medresesi”nin daha önceleri “Softalar Medresesi” adı altında 1455 yılında Softabaşı Ali Bey tarafından Gümülcine’nin merkezinde kurulduğu ve 5 asırlık faaliyet döneminden sonra 1949 yılında dönemin Gümülcine Müftüsü Hafız Hüseyin Mustafa’nın girişimiyle bölgede faaliyet gösteren diğer medreselerin de birleştirilmesiyle Softalar Medresesi çatısı altında “Medrese-i Hayriye”nin kurulduğu ifade edildi. Hayriye Medresesi’nin 1949 yılından 1957 yılına kadar üç yıllık, 1957 yılından 1960 yılına kadar dört yıllık 1960’tan 2000 yılına kadar 5 yıllık eğitim veren bir okul olduğu, 2000 yılından itibaren ortaokul ve lise statüsünü kazandığı kaydedildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz