Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÜMÜLCİNE MEDRESE-İ HAYRİYE ENCÜMEN HEYETİ: “TÜRKÇE DERSLERİN AZALTILMASI HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL EDİLMEZ”

GÜMÜLCİNE MEDRESE-İ HAYRİYE ENCÜMEN HEYETİ: “TÜRKÇE DERSLERİN AZALTILMASI HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL EDİLMEZ”

23
0

Gümülcine Medrese-i Hayriye Encümen Heyeti, öğrenci velileri ile 23/9/2018 ve 7/10/2018 tarihlerinde toplanarak yeni ders programıyla ilgili görüşmeler yapmış, yeni programa karşı olduklarını, bunun kabul edilemez olduğunu, din eğitimine darbe vurmak anlamına geldiğini ve müfredat programında Türkçe derslerin azaltılmasının hiçbir şekilde kabul edilmez olduğu kararını aldılar.

BASIN AÇIKLAMASI

1/11/2018, Gümülcine.

Gümülcine Medrese-i Hayriye Encümen Heyeti, öğrenci velileri ile 23/9/2018 ve 7/10/2018 tarihlerinde toplanarak yeni ders programıyla ilgili görüşmeler yapmış ve şu aşağıdaki kararları almışlardır.

1. Bütün veliler oy birliğiyle yeni programa karşı olduklarını, bunun kabul edilemez olduğunu, din eğitimine darbe vurmak anlamına geldiğini ve müfredat programında Türkçe derslerin azaltılmasının hiçbir şekilde kabul edilmez olduğunu ifade etmişlerdir.

2. Medrese, asırlarca dini eğitim veren; imam, müezzin, vaiz müftü gibi din adamı yetiştiren tarihi bir eğitim kurumudur. Böyle bir eğitim kurumuna özelliğini veren dersleri azaltmak bu kurumun kimliğini yok etmek demektir.

3. Tarihin hiç bir döneminde hiç bir memlekette din eğitiminin önüne geçilemediği tarihi bir hakikattir. Bu yanlıştan acilen dönülmeli, bölge insanına dini eğitim özgürlüğü devlet eliyle kısıtlanmamalı, yok edilmemelidir. Medresenin “Azınlık Okulu Statüsü” konumu net olarak tescil edilmelidir.

4. Bütün azınlık okullarında olduğu gibi Medresenin ders, öğretmen, ders programı ve kitap konuları ikili kültür anlaşmalarına ve uluslararası anlaşmalara göre düzenlenmelidir. Medresenin Azınlık okulu ve vakıf statüsü de net olarak tescil edilmelidir.

5. Bu talepler yerine getirilene kadar her türlü demokratik hak arama mücadelesine devam edilecektir. Bu konuda hiçbir yasal eylemden çekinilmeyecektir.

6. Bu alınan kararlar, ilgili devlet kurumlarına, azınlık kuruluşlarına, milletvekillerine, İslam ülkelerinin temsilciliklerine, azınlıkla ilgilenen diğer devletlerin ilgili kuruluşlarına, uluslararası insan hakları örgütlerine ve kamuoyuna bildirilecektir.

7. Azınlığa vakfedilmiş olan bu tarihi eğitim kurumuna, burada görev yapan Azınlık öğretmenlerine ve okul encümenlerine danışmadan derslerin azaltılmasına yönelik alınan bu kararları ve bunlara imza atanları kınıyoruz.

Saygılarımızla.

MEDRESE-i HAYRİYE ENCÜMEN HEYETİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz