Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÖRMEZ: “BURADAN VERİLEN SALALARI EZAN SESİNE HASRET KALMIŞ DİMETOKA’DA ÇELEBİ SULTAN MEHMET...

GÖRMEZ: “BURADAN VERİLEN SALALARI EZAN SESİNE HASRET KALMIŞ DİMETOKA’DA ÇELEBİ SULTAN MEHMET CAMİİ’NE ARMAĞAN EDİYORUM”

22
0

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İpsala’dan seslendi ve “buradan az önce salalar verildi. O salaları bir yere bağışlamak istiyorum izninizle. O salaları, az ötede bulunan, Dimetoka’da yüz senedir ezan sesine hasret kalmış Çelebi Sultan Mehmet Camii’ne armağan ediyorum” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İpsala Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “tevhid ve vahdet” temalı Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katılmak üzere 17 Nisan Pazar günü İpsala‘ya geldi. Görmez burada yaklaşık 6 bin ve üzeri kişiye yaptığı konuşmada, “buradan az önce salalar verildi. O salaları bir yere bağışlamak istiyorum izninizle. O salaları, az ötede bulunan, Dimetoka’da yüz senedir ezan sesine hasret kalmış Çelebi Sultan Mehmet Camii’ne armağan ediyorum” dedi.

Etkinliğe başta Batı Trakya’lı hemşerimiz T.C. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere, T.C. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, Batı Trakya’dan DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İpsala Kaymakamı Eyüp Özdemir, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Hacı Aliş ve diğer Balkan ülkelerinin müftüleri, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı, İskeçe dağlık kolundan Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Rodop ili Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Bulgaristan’dan DOST Partisi milletvekili Şabanali Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt‘un yanısıra Batı Trakya’dan, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinden 6 bin kişi ve üzeri bir katılım oldu.

Proğram gereği yapılan selamlama konuşmalarında, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in hayatı, insanlığa kattığı değerler ve Osmanlı Medeniyetinin inançlara olan saygısı konuşmacılar tarafından dile getirildi.

Sırasıyla etkinlikte yapılan konuşmalar özetle şu şekildeydi.

Sizi bizi buraya getiren Allah ve Peygamber sevgisidir.”

Sizi bizi buraya getiren Allah ve Peygamber sevgisidir” diyen İpsala Belediye Başkanı Kerman sözlerine şöyle devam etti. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in 1445 yıl önce doğmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Kutlu doğum haftası Peygamberimizin güzel ahlakını, herkesi kucaklayan sevgisini ve hoşgörüsünü yaşayarak, hadislerini, mesajlarını yeniden anlamak, düşünmek , anlatmak ve anlatmak ve aynı zamanda da uygulamak için bir fırsattır. İnsanlığı yüceltmek ve yeniden diriltmek için gelin birlik olalım” dedi.

İpsala Kaymakamı Eyüp Özdemir, “İpsala’ya Bahar asıl bugün gelmiştir” diyerek sözlerine başladı. Özdemir, “bu toprakların manevi mimarlarından İpsala’lı Ebülhayr efendinin hala Balkan ülkelerinde okutulan mevlidi şerifinde belirttiği gibi, yürüyesin şöyle dipdiri, gayret edip ileri atıl her dilediği“. Balkanlar’da Efendimizi müdafaa eden ey güzel insanlar, soydaşlarım İpsala’mıza hoş geldiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

İslam alemi, yüzünü, gönlünü Türkiye’ye çevirmiştir

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete de kürsüye gelerek yaptığı selamlama konuşmasında, “İslam Alemi, yüzünü, gönlünü Türkiye’ye çevirmiştir ve çok şeyler beklemektedir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti.

Bugün Peygamber efendimizin (S.A.V.) anılacağı bir toplantıya seve seve, koşa koşa geldik. Biz iki gün önce İslam İşbirliği toplantısındaydık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan orada İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ve İslam Aleminin başkanı seçildi. Bu şunu göstermekte: İslam alemi, yüzünü, gönlünü Türkiye’ye çevirmiştir ve çok şeyler beklemektedir. Biz Balkanlar’dan gelenler hep şunu tekrar ediyoruz, Türkiye birlik olmalı, güç olmalı ki İslam Aleminde de güç olsun” dedi.

Balkanlar Diyanet İşleri Başkanlarıyla, Müftüleriyle, Peygamber sevgisine , birliğe, beraberliğe koştular

Sırasıyla selamlama konuşmalarını yapmak üzere kürsüye Gümülcine Seçilmiş müftüsü Müftüsü İbrahim Şerif geldi. Müftü Şerif, “Balkanlar Diyanet İşleri Başkanlarıyla, Müftüleriyle, bu davete, Peygamber sevgisine, birliğe, beraberliğe koştular” diyerek sözlerine şöyle devam etti. “Değerli kardeşlerim, Diyanet İşleri Başkanlığı’mız yıllardan bu yana Kutlu Doğum haftasını bir tema ile kutlamaktadır. Bu yıl da Birlik beraberlik adı altında bir tema seçtikleri için kendilerini tebrik ediyorum.

Yüzyıldan beri yongadan kopmuş Balkanlar, Diyanet İşleri Başkanlarıyla, müftüleriyle, bu davete, Peygamber sevgisine , birliğe, beraberliğe koştular. Biz, Batı Trakya’dan buraya davet edildiğimizden bu yana heyecan duyduk. Buraya davet edildiğimiz zaman Batı Trakya’dan buraya katılma iradesini gösteren 5 bin kişi oldu. Ancak, ne yazıktır ki vasıta konusunda sıkıntı çektik ve sadece 2.500 kişi ancak gelebildik.

Ben, Batı Trakya’da bu olay meydana geldiği zaman din adamlarını sıkıntıya sokmama konusunda feragat eden 2.500 soydaşımıza da buradan teşekkür ediyorum. Bugün birlik, dirlik içinde İpsala’nın misafiri olduk. Tüm İpsala’lılara da teşekkür ediyorum” dedi.

Balkan ülkelerinden gelen Baimüftüler ve Müftüler de günün anlamına uygun birer konuşma yaptılar.

Makedonya (FYROM) Başmüftüsü Süleyman Efendi, Kosova Müftüsü Naim Efendi Tırnava, Karadağ Müftüsü Rıfat Fevziç, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı Aliş, Romanya Müftüsü Murat Yusuf, Slovenya Müftüsü Nejat Glavuz.

Müslümanlar kardeştir

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye T.C. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu geldi. Müezzinoğlu konuşmasına, “bugün farklı farklı coğrafyalardan, farklı farklı dilleri konuşan ve farklı farklı milli mensubiyeti olan kardeşlerimle, Müslümanlar kardeştir” anlayışıyla İpsala’mızda tekrar birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum ve Rabbime şükrediyorum” diyerek başladı.

Müezzinoğlu konuşmasının devamında şu hususlara değindi.

Bir medeniyet, ki ilim irfan medeniyeti, bir medeniyet, ki hak ve adalet medeniyeti. Bir medeniyet, ki barış, kardeşlik medeniyeti. Kardeşliğimizi güçlendirsin. Birlik ve beraberliğimzi güçlendirsin. Bu büyük Millet, inanıyorum ki bütün sıkıntılara rağmen ümmetim de milletim de yarınlarda daha güzel günlere gelecektir. Bu anlamda hep birlikte ve beraberliğe, hep birlikte daha güçlü kardeşliğe, hep birlikte daha güçlü şekilde geleceğe bakmaya ihtiyacımız var. Bugün şayet serhat ilimiz Edirne’mizin küçük ilçemizde, İpsala’mızda, Balkanlar’ın farklı bölgelerinden, Filistin’den ve Türkiye coğrafyasının farklı bölgelerinden Peygamber aşkına burada buluşabiliyorlarsa, biz birlikte hiç tereddütünüz olmasın ki çok şeyleri başarabiliriz, çok büyük engelleri birlikte aşabilir ve çok büyük tuzakları birlikte bozabiliriz.” Dedi.

GÖRMEZ: “BURADAN VERİLEN SALALARI EZAN SESİNE HASRET KALMIŞ DİMETOKA’DA ÇELEBİ SULTAN MEHMET CAMİİ’NE ARMAĞAN EDİYORUM”

Son olarak konuşmalarını yapmak üzere kürsüye T.C. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez geldi. Görmez sözlerine Yunanistan tarafında, Dimetoka’da bulunan ve son haftalarda restorasyonu yeni başlayan Çelebi Sultan Mehmet Camii’ne atıfta bulunarak başladı. Görmez konuşmasına şöyle devam etti.

Bir gün sevgililer sevgilisi Muhammed Mustafa (S.A.V.) minbere çıktı ve şöyle seslendi, “Özlüyorum, özlüyorum, özlüyorum dedi. Kimi özlüyorsun ya Resülallah, dediler. Kardeşlerimi özlüyorum, dedi. Sahabi kiram, siz benim kardeşim değil misiniz, dediler. Siz benim ashabımsınız, benim asıl kardeşlerim beni görmeden bana iman edenlerdirbuyurdu. Peygamberimizin kardeşleri olarak bugün sizlere sesleniyorum. Allah’ın selamı, bereketi üzerinize olsun.

Bulgaristan’dan, Batı Trakya’dan ve Balkan coğrafyasının tamamından bugün İpsala’ya, hududa teşrif eden, kalbinde sevgili Peygamberimizin muhabbetiyle buraya gelen çok kıymetli kardeşlerim, hanımefendiler, beyefendiler, sevgili gençler; Peygamberimizin arkadaşlarım diye hitap ettiği sevgili gençler. Resulü Ekrem gönlümün nuru, gözümün süruru sevgili çocuklar. Hepinizi sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum.

Bu “Kutlu Doğum Haftasında İpsala’dan, ülkemizin hududunda, Avrupa’da, Amerika’da, Balkanlar’da, nerede olursa olsun ismi Muhammed olan bütün çocuklarımızı selamlıyorum. Ve, onlara diyorum ki, sizin öyle bir isminiz var ki, yüce Rabbimiz O’nu bütün alemlere rahmet olarak gönderdi. Sadece Türklere, Araplara göndermedi, sadece Müslümanlara göndermedi, bütün alemlere gönderdi. O bütün alemlere gönderilen Peygamberi selamlamak üzere burada toplandık. Bizi bi raraya getiren Yüce Rabbimize sonsuz hamdü senalar ediyorum. Aramızda başka Balkanlar’dan sadece diyanet ileri başkanlarımız gelmedi. Sadece Sofya’dan, Filibe’den, Rusçuk’tan, Mestanlı’dan, Kırcaali’den, İskeçe’den, Gümülcine’den sadece Müslüman kardeşlerimiz gelmedi. Bu kardeşlerimizin kalbindeki Peygamber sevgisinin peşine takılan kilise mensupları da geldiler, onlara da hoş geldiniz diyorum.

Biz, millet olarak onlarla beraber beş asır yaşadık. Onların hiç birisi bize şunu diyemez, “sizin ecdadınız bizim ecdadımıza zulmetti diyemez elhamdülillah. Buradan az önce salalar verildi. O salaları bir yere bağışlamak istiyorum izninizle. O salaları, az ötede Dimetoka’da yüz senedir ezan sesine hasret kalmış Çelebi Sultan Mehmet Camii’ne armağan ediyorum.

Biz, millet olarak henüz Amerika keşfedilmeden ve başka inançlar bir coğrafyadan sürgün edilirken, biz camileri, kiliseleri, sinagogları, bütün inançları özgürce bir arada, kardeşlik ahlakına, kardeşlik hukukuna uygun olarak yaşatabilmiş bir milletin çocukları, bir medeniyetin mensuplarıyız. Alah’a hamd ediyoruz.”

Etkilik sonrasında herkese yemek ikram edildi ve herkes geldiği bölgelere dönmek üzere yola çıktı. Batı Trakya’dan Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ve Ahmet Mete öncülüğünde ve çalışma ekipleriyle, tüm zorluklar ve her zaman Yunanistan’da görünmeyen bir güç tarafından hemen hemen her etkinlikte yapılan engellemelere rağmen katılım yüksek düzeyde gerçekleşti.   

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz